Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trafin pääjohtaja arvioi Suomen liikenneturvallisuuden kohtuulliseksi: ”Mutta aina on mustia pisteitä”

Kari Wihlman on viihtynyt saman työnantajan palveluksessa yli neljännesvuosisadan.

Ihmiset
 
Veli-Pekka Leppänen
Jukka Gröndahl / HS
Trafin pääjohtaja Kari Wihlman kuvaa Suomea liikenteen kannalta saareksi, ”pitkien etäisyyksien saareksi”.
Trafin pääjohtaja Kari Wihlman kuvaa Suomea liikenteen kannalta saareksi, ”pitkien etäisyyksien saareksi”. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Kolme nopeaa

Ajankohtaista valtionhallinnossa

1 Digitalisaatio

”Avaa, kytkeydy ja virtaviivaista. Digitalisaatio ei ole vain sähköisiä palveluita, vaan se kytkee liikenteen entistä vahvemmin muuhun toimintaympäristöön ja luo myös uutta liiketoimintaa.”

2 Norminpurku

”Digiaikakaudella liikenne tarvitsee älykästä sääntelyä. Normeja yksinkertaistettaessa ja purettaessa korostuu toimijoiden oma vastuu.”

3 Kokeilut

”Kokeiluissa voi ja on lupakin epäonnistua. Mutta myös onnistua. Trafissa kokeiluihin rohkaistaan. Tulkitsemme tieliikennelakiakin niin, että esimerkiksi automaattiautokokeilut ovat mahdollisia jo nyt, ilman lainsäädännön muutoksia.”

Ei ole kaikkein tavanomaisinta, että viisikymmenvuotias ihminen on pysynyt samalla työnantajalla yli neljännesvuosisadan. Pääjohtaja Kari Wihlman lukeutuu tällaisiin harvinaisuuksiin. Nykyistä liikenneturvallisuusvirastoa, Trafia, johtava lakimies aloitti työt silloisessa Autorekisterikeskuksessa vuonna 1991.

”Viihdyin alusta lähtien, pääsin heti esimiestöihin ja etenin pian. Työ motivoi minua, ja organisaation muutokset avasivat uusia paikkoja”, Wihlman kertoo työhuoneessaan Trafin valoisassa toimitalossa Helsingin Vallilassa.

Vuonna 2010 pystytetty Trafi vastaa kaikkien liikenteenalojemme turvallisuusnormeista ja niiden valvonnasta, jotta ihmiset, tavarat ja tieto liikkuisivat joutuisasti mutta riskeittä.

Kattavien vastuidensa vuoksi Trafi ei ole mikään pikkukonttori. Henkilökuntaa pelkästään Helsingissä on nelisensataa, ja Rovaniemen, Lappeenrannan ja muiden toimipisteiden väki mukaan lukien kaikkiaan 530 ihmistä.

Viraston vuosibudjetti hipoo 140 miljoonaa euroa, josta kaksi kolmasosaa heruu maksutuloista ja vain kolmasosa valtionbudjetista. Kun hallitus leikkaa eri hallinnonaloilta, Trafi on säästynyt pahimmilta juuri siksi, että riippuvuus budjetista on tavallista kevyempi.

Kari Wihlman eli lapsuus- ja nuoruusvuodet Itä-Helsingin Vartiokylässä. Kun ala-asteen opettaja kehotti, että pojan pitäisi hakeutua Suomalaiseen yhteiskouluun Etelä-Haagaan, kolmasluokkalaisen koulumatka piteni tunneiksi.

Matkantekokaan ei haitannut. ”Sykissä innosti aluksi eniten se, kun kuulin, että koulussa on oppilaille tarkoitettu jäätelöautomaatti.” Wihlman oli aktiivinen poika, joka koki oppilaitoksen ilmapiirin itselleen sopivan innostavaksi. Jo lukiossa mieleen iskostui halu opiskella juristiksi.

”Minua viehätti se, että oikeustutkinto suo mahdollisuuden hakeutua niin monenlaisiin eri tehtäviin.”

Täysimmän sisällön nuoruuteensa hän ammensi jalkapallosta. Kiivain peliura HJK:n edustusjoukkueissa kesti 16-vuotiaaksi asti, ja parhaimmillaan seitsemänkin joukkuetoveria pelasi nuorisomaajoukkueissa.

”En sittenkään ollut futiksessa niin hyvä, että olisin päässyt aivan huipulle. Mutta mahtavia elämyksiä siitä sain.”

Trafissa – edeltäjineen – Wihlman on kokenut ja johtanut mittavia muutoksia. Pelkästään virastojen liikelaitostaminen ja yhtiöittäminen pani paljon uusiksi, ja sitten EU-jäsenyys käänsi kurssin kansainvälistymiseen ja sääntelyn harmonisointiin.

”Antanee osviittaa, että Trafin virkamiehillä on nykyään viitisensataa kansainvälistä kokousta vuodessa.”

Kolmanneksi jättiurakaksi Wihlman nostaa viraston it-projektien vetämisen, joissa tietojärjestelmiin ja -rekistereihin kohdistui perin pohjin ”järisyttäviä muutoksia”. Läpiviennin onnistumisessa hän näkee keskeisenä liikenneministeriön kansliapäällikön Harri Pursiaisen osuuden.

Nykyisen Trafin pystyttäminen puolessatoista vuodessa – neljästä eri virastosta – oli niin ikään varsin sähäkkä prosessi.

Mutta missä kantimissa Trafin pääsarka, suomalainen liikenneturvallisuus, on nykyään?

”Pidän kokokuvaa kohtuullisen hyvänä, mutta aina on mustia pisteitä”, Wihlman aloittaa.

”Tieliikenteessä tuli juuri notkahdus, ja nuoret kuljettajat ja ikääntyminen ovat aina riskinä. Raiteilla on turvallisinta kulkea, vaikka tasoristeyksiä on yhä liikaa. Vesillä tilanne on parantunut, mutta juopuneet veneilevät miehet heikentävät tilastoja, samoin ilmailussa harrastelentäjien onnettomuudet.”

Tulevat liikennemäärät saattavat Wihlmanin mukaan hieman vähentyä, esimerkiksi etätyön kaltaisin toimin. Liikkumisen tarvetta ja pakkoa ei sinänsä poisteta, mutta sitä on syytä muuttaa ja ohjailla ja ennen kaikkea kestävän kehityksen hyväksi.

Oman kuusihenkisen perheensä liikkumisia Kari Wihlman enimmäkseen orkestroi pienehköllä tila-autolla. Hän asuu yhä synnyinkulmillaan Vartiokylässä ja ajelee päivittäin lasten harrastusten takia pitkin pääkaupunkiseutua.

Joutuisasti mutta riskeittä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit