Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Led Zeppelin soittaa, istukaa alas

Yleisölle annettiin ennen keikkaa käyttäyty­misohjeita, muistelee Jukka Haarma. Hän näki Led Zeppelinin Helsingin kulttuuritalolla vuonna 1970.

Ihmiset
 
Led Zeppelinin keikasta ilmoitettiin Helsingin Sanomissa 23. 2. 1970.
Led Zeppelinin keikasta ilmoitettiin Helsingin Sanomissa 23. 2. 1970.

Nykyään keikkayleisöt on Helsingissä hemmoteltu pilalle. Lähes joka ilta on jossain merkittävä yhtye soittamassa, eikä maksavaa porukkaa meinaa riittää keikoille.

Toisin oli vuonna 1970. Silloin parikymppinen, juuri jazzin vallasta rockherätyksen saanut musiikinystävä Jukka Haarma meni katsomaan Led Zeppeliniä Kulttuuritalolle, vaikkei bändi periaatteessa niin hirveästi kiinnostanutkaan.

”En ollut mikään suuri fani. Mutta rock-keikkoja oli niin harvoin, että pakkohan sinne oli mennä”, pitkän uran musiikkitoimittajana tehnyt Haarma kertoo.

Tämän maailman suurimmaksi rockyhtyeeksi kutsutun yhtyeen keikka taisi kuitenkin olla vähän itse kullekin pettymys.

Jukka Haarma
Jukka Haarma

Haarma ei muista, että keikasta olisi ollut mitään suurta mediakohua. ”Taisi tyyliin yhdellä Hesarin lehti-ilmoituksella mennä.”

Keikka oli kuitenkin loppuunmyyty. Haarma oli onnistunut ostamaan lipun, ja maanantaina hän suuntasi Kulttuuritalolle. Salissa odotti joukko yrmeitä järjestyksenvalvojia.

”Ne ihan eri sukupolvea edustaneet tyypit seisoivat siellä koppalakit päässä. Pitivät huolen, ettei kukaan nouse seisomaan.”

Haarma muistaa, että ennen keikan alkua spiikkaaja puhui pitkään. Hän selitti muun muassa, miten keikalla tulee käyttäytyä: tanssia ei saa, ei edes nousta seisomaan, tai konsertti voitaisiin keskeyttää.

”Siihen aikaan ei muutenkaan ollut mitään hysteriaa tai innostusta keikoilla. Käyttäytyminen oli hyvin asiallista. Istuimme tuoleilla ja taputimme kohteliaasti.”

Myöhässä aloittanut Zeppelin avasi keikan We’re Gonna Groove -kappaleella.

”Mieleen jäi yhtyeen pukeutuminen. Se oli jotenkin englantilaisen tyylikästä. Ja Jimmy Page jäi mieleen, olihan se komea kaveri. Page soitti esimerkiksi kitaraa sellon jousella.”

Näistä asioista huolimatta keikka ei vastannut odotuksia.

Led Zeppelin on tunnettu hurjuudestaan. On esimerkiksi tarinoita siitä, kuinka yhteen myöhemmin julkaistu Stairway to Heaven -kappale sisältäisi piiloviestin, jossa ylistetään Saatanaa. Ja siitä, millaisia orgioita yhtyeen hotellihuoneissa käytiin huumeiden voimin.

Kulttuuritalolla alkuvoimaisesta rockhurjuudesta ei ollut paljoa merkkejä.

”En tylsistynyt, mutta ei siinä oikein missään vaiheessa tainnut kumpikaan, yleisö tai bändi, kunnolla riehaantua. Bändi oli kiertänyt jo USA:ssa, ja siellä he olivat varmaan tottuneet vähän riehakkaampaan menoon.”

Ainakin osa lehdistöstä oli samaa mieltä. Tommi Liuhala totesi arviossaan Seura-lehdessä, että Jimmy Pagen kitaransoitossa häiritsi ”teknillinen itsetarkoituksellisuus” ja että kitarasooloihin olisi saatava ”sisältöä, johdonmukaisuutta ja tunnetta”. Sama päti kuulemma laulaja Robert Plantin kohdalla, jonka dramaattisuus oli ”turhan liioiteltua, usein jopa ärsyttävää”. Kokonaisuutena keikasta jäi kuulemma hieman pettynyt olo. Lehtileike löytyy Ledzeppelin.com-sivustolta.

Asian voi nykyään tarkistaa ihan itse Youtubesta. Siellä olevan tallenteen perusteella soitanta on ollut taitavaa, mutta se on vajonnut tämän tästä pitkiin ja puuduttaviin jameihin. Muun muassa rumpali John Bonhamin 11-minuuttinen rumpusoolo vaikuttaa jo silkalta yleisölle keljuilulta.

Haarma ei edelleenkään ole mikään valtava Led Zeppelin -fani, mutta arvostus yhtyettä kohtaan on vuosien varrella lisääntynyt. Nykyään hän on eläkkeellä, mutta kirjoittaa edelleen musiikkiblogia.

Led Zeppelinin keikkaa merkittävämmäksi hän nostaa esimerkiksi Ramonesin keikan Kulttuuritalolla vuonna 1977.

”Se taisi olla ensimmäinen keikka Kulttuuritalolla, jossa jengi nousi seisomaan ja aiheutti häiriötä. Se meni varmaan Kulttuuritalon mittapuussa kaaoksen puolelle”, Haarma sanoo nauraen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit