Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iskusana ”öljy” takaa nopean jäänmurtaja-avun laivoille

Ihmiset
 
HS
Lasse Holmström / Lehtikuva
Jäänsärkijä Tarmo mursi väylää avoimeksi Porkkalan edustalla perjantaina. Sumpussa oli 34 laivaa, joista 18 tulevia, loput lähteviä. Merellä vallitsi lumipyry heikentäen näkyvyyttä, mutta odottamassa oli lisää ja Tarmolla, kuten muillakin jään särkijöillä tehdään pyöreitä ja ankaria työpäiviä.
Jäänsärkijä Tarmo mursi väylää avoimeksi Porkkalan edustalla perjantaina. Sumpussa oli 34 laivaa, joista 18 tulevia, loput lähteviä. Merellä vallitsi lumipyry heikentäen näkyvyyttä, mutta odottamassa oli lisää ja Tarmolla, kuten muillakin jään särkijöillä tehdään pyöreitä ja ankaria työpäiviä. Kuva: Lasse Holmström / Lehtikuva

Jäänmurtaja Tarmo, perjantaina (Vesa-Pekka Koljonen)

Viemistä, nostamista, irroittamista, auttamista puolitoista kuukautta yötä päivää merellä – tämä on Suomen suurimman jäänmurtajan arkipäivää miesmuistiin kovimpien pakkasten talvena 1966.

Kysymys ei ole vähemmästä kuin tasavallan talvisten henkireikien avoinna pitämisestä liian vähillä työkaluilla. Kovan talven tukema murtajapula on luonut tämän hetken talvimerenkulullemme oman pyhän lehmänsä, öljyn.

Öljy, öljy ja öljy tuntuu olevan ainoa tärkeä asia näinä viikkoina Suomenlahdella. Niin kauan kuin on polttoöljypulaa ja sisään avustettavia tankkilaivoja, ei ole muilla laivoilla toivoa nopeasta murtaja-avusta, sitä on liian vähän.

Tyypillinen esimerkki tavallisesta päivästä murtajalla on ollut Tarmon perjantai, jos ei tavallista helpompi niin ei työteliäämpikään.

Sitä se kohtuudella ei olisi voinut ollakaan: Aamuyöllä tultiin Viron rannikon edustalta avustustehtävistä. Porkkalan tienoille oli aamuun mennessä kerääntynyt kolmisenkymmentä alusta, sekä meneviä että tulevia. Tärkeintä oli ensiksi tuoda Helsinkiin matkalla olevat laivat määräsatamaansa – joukossa oli kolme tankkialusta, VIP-avustettavia, elintärkeän lämmitysöljyn tuojia.

Suunnitelma oppikoulujen ajo-opetuksesta lamassa

Neuvottelut teoreettisen ajo-opetuksen saamisesta oppikoulujen yhteyteen näyttävät ajautuneen umpikujaan, vaikka opetuksen tärkeys tajutaan koko maassa.

Kouluhallitus on sitä mieltä, että opetus pitäisi ulottaa kaikkiin luokkiin ja sitä pitäisi antaa luokanvalvojain tunneilla tai koulujen liikennekerhoissa.

Suomen Autokoululiitto on puolestaan sitä mieltä, että ajo-opetuksen antaminen on autokoulujen asia, ja ryhtyy sen tähden jatkokoulutusohjelman toteuttamiseen. - -

Olisi toivottavaa, että liikenneopetus voitaisiin keskittää luokanvalvojan tunneille tai liikennekerhoihin eikä liikuntatunneille niin kuin nykyään on asianlaita, ja oppilaille pitäisi antaa myös käytännön ajo-opetusta.

Opetusta antaisivat siihen koulutetut voimistelunopettajat, jotka – niin kuin koulujen rehtoritkin – ovat suhtautuneet hyvin positiivisesti ajatukseen. Täten oppilaat saisivat opetusta jatkuvan kurssin muodossa, ja se vaikuttaisi varmasti heidän asenteeseensa liikenteessä ja tekisi heistä kohteliaita autoilijoita, sillä vain pitempiaikainen liikenneopetus takaa sekä jalankulkijoita että autoilijoita tyydyttävät tulokset. Kenties oppilaat voisivat suorittaa myöhemmin koulussa ajokortinkin. - -

Suomen Autokoululiitto vastustaa jyrkästi ajo-opetuksen antamista oppikouluissa, sillä se katsoo, että tähän asti annettu yleiskasvattava liikenneturvallisuusopetus riittää koululaisille, mainitsi autokoululiiton puheenjohtaja Väinö Sahari.

Teoreettista ajo-opetusta saa antaa henkilö, joka on ollut viisi vuotta käytännön autoalalla. Jos käytännön kokemus puuttuu, ei opettajakorttia yleensä saa. Kuinkahan moni voimistelunopettaja omannee tämän viiden vuoden kokemuksen!

Sorajasta tulee Rion ”kuningatar”

Prinsessa Soraja on tilannut saman lehdistöavustajan keväällä tapahtuvaa Yhdysvaltain matkaansa varten kuin prinssi Philipkin, joka lähtee vierailulle maaliskuussa.

Soraja on päättäväisesti ryhtynyt elokuvatähdeksi. Hän tarvitsee lehdistöavustajan tukea matkansa aikana, sillä entinen Persian shaahitar aikoo olla läsnä elokuvansa ”Naisen kolmet kasvot” jokaisessa ensi-illassa Amerikan mantereella.

Kiertueensa aikana Soraja saapuu myös Rio de Janeiroon, jossa hän on kaupungin kuuluisan karnevaalin kuningattarena.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit