Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitkiä pellavia

Ihmiset
 
HS
Ensio Ilmonen / Lehtikuva
”Nuorta ja vanhaa, lihavaa ja laihaa, kaikenikäistä” nähdään tänäkin vuonna laskiaismäessä, jonka liukuvuutta kokeiltiin Kaivopuistossa jo maanantaina.
”Nuorta ja vanhaa, lihavaa ja laihaa, kaikenikäistä” nähdään tänäkin vuonna laskiaismäessä, jonka liukuvuutta kokeiltiin Kaivopuistossa jo maanantaina. Kuva: Ensio Ilmonen / Lehtikuva

Liukumäkeä, hernerokkaa ja laskiaispulla – siinä tämän päivän riemukas yleisohjelma koko maassa. Laskiaista kutsuttiin ennen vanhaan ”hyppästiistaiksi” ja sitä se on varmaan vielä tänäkin päivänä monille. Kaivopuistossa Helsingissä harjoittelivat innokkaimmat laskiaiskuperkeikkoja jo maanantaina.

Varsinainen ryntäyspäivä on kuitenkin tänään illalla, ja siihen ovat järjestyksenpitäjätkin varautuneet – kaikki toki toivorikkaalla mielellä, sillä menneitten vuosien metelöitsijöiden uskotaan varttuneen kohteliaiksi herroiksi ja neideiksi, jotka osaavat riemuita talvisista iloista toisiaan mukiloimatta.

Laskiaismäessä oli ennen tapana huudella monenlaisia kehoitushuutoja, niin että kaiku kiiri naapurikylään asti: ”Laskiaista lauhaa, papuja kauhaa, meirän muorin tallukan nauhaa.” Vastaukseksi tuli jos mitäkin: ”Lipo, lipo liinaa, kasva pitkää pellavaista, tuppurat ja tappurat, toisen tuvan nurkkaan” Myös ennustettiin: "Rukehii ja viinaa saa, jos oikein pitkän mäen laskettaa.”

Hernerokkaa syödessä ei saa puhua, muuten kärpäset syövät kesällä, sanottiin.

Suomalaisia hissejä näytteillä N-liitossa 

Moskova, 21.2. (STT–Tass)Suomalainen Kone Oy on ensi kertaa järjestänyt Moskovassa nykyaikaisen hissitekniikan näyttelyn. Näyttelyssä esitellään toiminimen kehittämä erityinen suurten hissiryhmien automaattinen ohjausjärjestelmä, jollainen asennetaan Rossija-hotellin läntiseen siipeen Moskovan keskustaan näyttelyn päätyttyä, ilmoitti Kone Oy:n edustaja lehdistötilaisuudessa. Hän ilmoitti myös, että toiminimi toimittaa Rossija-hotellia varten kymmenen pikahissiä.

Paitsi suurimittaisia hissinohjausjärjestelmiä on näytteillä myös hissikoneistoja, hyttejä ja pienoismalleja. Kone Oy on jo yli 20 vuoden ajan toimittanut Neuvostoliittoon hissejä ja nostokoneita. Hissejä mm. on toimitettu yli 400 kappaletta.

Huomattavimmat rakennukset, joihin suomalaisia hissejä on asennettu, ovat Kremlin kongressipalatsi, Neuvostoliiton valtiosuunnittelukomitean hallintorakennus ja hotelli Junost Moskovassa.

Pele astui vihille

Maailman parhaaksi jalkapalloilijaksi arvostettu brasilialainen Pele (oikealta nimeltään Edson Arantes Do Nascimento) vihittiin 21-vuotiaan brasilialaisneitosen Rosemary dos Reis Cholbyn kanssa avioliittoon maanantaiaamuna.

Vihkiminen suoritettiin hieman yllättäen kello kahdeksan aikaan aamulla Pelen kotona liiallisen julkisuuden välttämiseksi. Tilaisuudessa oli läsnä noin 60 henkilöä valokuvaajat ja lehtimiehet mukaanluettuna.

Pele ja hänen nuorikkonsa lensivät heti häätilaisuuden jälkeen Eurooppaan, jossa he aikovat viettää kuherruskuukautensa. Brasiliassa on karnevaalikausi parhaimmillaan, ja Pele on ilmoittanut jättävänsä tämän hälyn mahdollisimman kauaksi taakseen.

Huhtikuun 1. päivänä Pele palaa kotimaahansa aloittaakseen harjoittelunsa heinäkuussa Englannissa pelattaviin MM-kisoihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit