Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pappi oppi että kirkon pitää jalkautua, kun bordellista soitettiin

Kirkkoherra Kaj Engström kantoi merimiespappina eksyneitä lampaita ilotaloista takaisin laivaan.

Ihmiset
 
Markus Jokela / HS
”Pappina minä voin kaikkein vähiten puhua suuria sanoja Jumalasta”, sanoo maailmaa nähnyt Kaj Engström.
”Pappina minä voin kaikkein vähiten puhua suuria sanoja Jumalasta”, sanoo maailmaa nähnyt Kaj Engström. Kuva: Markus Jokela / HS
Kolme nopeaa

Kirkon suuret haasteet

1 Kansainvaellukset

”Ne tulevat Afrikan suunnalta vain lisääntymään. Siinä on kirkolla vastaamista tunnustuskunnasta riippumatta.”

2 Ydinsanoma

”Se pitäisi etsiä uskon, toivon ja rakkauden kolminaisuudesta. Niistä rakkaus myös räjäyttää kaiken tiukkapipoisuuden.”

3 Ykseys

”Kaikki ihmiset eivät tule katedraaliin tai viihdy parannuksentekoteltassa. Kirkkojen tulisi löytää toisensa. Se on niiden elinehto.”

Kun Kaj Engström oli nuori, hänen suurin haaveensa joutui tuoreeltaan stressitestiin.

Engström oli rippikoulun jälkeen 1960-luvun alussa tajunnut, että haluaa tulla papiksi. Hän myös mainitsi asiasta lyhyessä haastattelussa Teinilehdessä. Seuraavaksi Ressun ankara uskonnonopettaja toi tuon lehden mukanaan tunnilleen.

”Engström!” opettaja aloitti, ja nimensä kuullut poika pomppasi seisomaan. Opettaja jatkoi: ”Sinustako pappi? Koko koulun pellestä?” Sitten opettaja piinasi muiden edessä oppilastaan, joka lopulta ajautui itkun partaalle. Silti tämä sanoi haluavansa papiksi.

Tapauksesta kertoessaan Engström käyttää ääntä ja eleitä hyvin draamantajuisesti. Kaunaa hän ei opettajalleen kanna.

”Hän vähän testasi, että onko minussa ainesta alalle.”

Ylihuomenna perjantaina 70 vuotta täyttävän Engströmin viimeisin papinpesti päättyi viime syksynä Sveitsissä, jossa hän toimi suomalaisten siirtolaisten parissa vuoden.

Urallaan hän on ollut yhdessä paikassa pisimmillään 15 vuotta. Paikka oli Lauttasaari, jossa hän toimi kirkkoherrana 1994–2009. Seurakuntalaisten kommenteista kuulee yhä hänen olleen pidetty.

Helsingissä syntynyttä ja taas täällä asuvaa Engströmiä työ ehti viedä Inkoosta ja Siuntiosta Eurooppaan, Etelä-Amerikkaan ja Aasiaan.

Kaikki alkoi Upinniemestä, jossa hän oli merivoimien pappina 1971–1973. Sieltä häntä pyydettiin merimiespapiksi, joka voisi valita Buenos Airesin, Lontoon ja Rotterdamin välillä.

Buenos Airesissa hän oli jo käynyt kulkiessaan nuorena isänsä mukana kauppalaivoilla.

”Muistaen uskonnonopettajan kommentit mietin, etten taida oikein olla teetä siemaileva five o’clock -pappikaan”, sanoo Engström ja naurahtaa.

Rotterdamiin siis.

Sinne tuli suomalaisia laivoja päivittäin. Engström oppi pian, että kirkon pitää jalkautua, kun bordelleistakin välillä soitettiin ja pyydettiin häntä kantamaan eksyneitä lampaita laivoille.

Tyytyväisenä hän kertoo saaneensa seurakunnissaan usein suoraa palautetta.

Rotterdamissa eräs nuori romaninainen ilmoitti kaikille kesken saarnan, että pappi puhuu potaskaa. Kun Engström alkoi kirkkokahveilla jutella hänen kanssaan, syntyi ystävyys. ”Kun laiva seuraavan kerran toi naisen satamaan, hän toimi poikani lapsenlikkana.”

Kausi Rotterdamissa päättyi vuonna 1976 keltatautiin, joka oli ”liikelahja suomalaiselta varustamolta”. Lääkäri kehotti vakavasti etsimään kevyempiä töitä. Eri etappien kautta Engström päätyi 1990-luvun taitteessa johtamaan Uppsalan ekumeenista neuvostoa.

Paavi Johannes Paavali II vieraili Pohjoismaissa kesällä 1989, joten Engström päätti kysyä Vatikaanista, tulisiko joku sieltä jälkiseminaariin. Puhelimessa ollut kardinaali sanoi saapuvansa itse.

Syntyi lyömätön iskulause: ”Soita Vatikaaniin – tilaa kardinaali.”

Helsingin yliopistosta teologian kandidaatiksi 1971 valmistunut ja papiksi seuraavana vuonna vihitty Engström oli nuorena hyvin ehdoton ja hurskas mies. Sitten hän luki YK:n pääsihteerin Dag Hammarskjöldin kristillisen mystiikan värittämän postuumin kirjan Kiinnekohtia (1963).

”Se häivytti hurskauttani, kun tajusin Jumalan salaisuuden käyvän koko ajan suuremmaksi ja ihmisen pienemmäksi.”

Samankaltaisia mietteitä Jumalan läsnäolosta hän on tunnistanut suufilaisuudessa ja zen-buddhalaisuudessa.

”Näitä ei voi saarnatuolista silti pudotella, koska ihmiset joko pillastuvat tai putoavat kärryiltä.”

Kuusitoista vuotta Kaj Engström toimi Keskusrikospoliisin uhrintunnistusyksikön pappina. Työ alkoi Estonian upottua 1994. Hän myös tuki poliiseja ja oikeuslääketieteellistä henkilöstöä Thaimaan tsunamin jälkitöissä vuonna 2004.

Jokelan ja Kauhajoen koulusurmien jälkeen 2007 ja 2008 hän vei taas suruviestejä.

Engström kertoo hiljaisella äänellä, miten saattoi erään perheen paarien äärelle katsomaan lastaan, jota oli Jokelassa ammuttu päähän.

”Tuollaisessa tilanteessa pappi on hiljaa. Läsnäoloni on vain väline, joka mahdollistaa tunteen jonkun meitä kaikkia suuremman läsnäolosta”, Engström sanoo.

Surmatun pojan isä pyysi Engströmiä lopulta sanomaan terveisiä ampujan omaisille, sillä heillä on vieläkin vaikeampaa.

”Se oli valtavaa inhimillistä suuruutta. Siinä kantoivat, jos ei usko, niin ainakin toivo ja rakkaus.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit