Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori kehitti kiinteistöarviointia

Olavi Myhrberg 1935–2016

Ihmiset
 
Tuomo Heinonen
Olavi Myhrberg
Olavi Myhrberg

Suomalaisen kiinteistöarvioinnin kehittämiseen merkittävästi vaikuttanut emeritus professori Olavi Myhrberg kuoli 80-vuotiaana 26. tammikuuta Töölön sairaalassa Helsingissä. Hän oli syntynyt 16. kesäkuuta 1935 rajantakaisessa Karjalassa Suojärvellä.

Myhrberg kirjoitti ylioppilaaksi Forssan yhteislukiosta vuonna 1954 ja opiskeli sen jälkeen Teknillisessä korkeakoulussa valmistuen maanmittauksen diplomi-insinööriksi vuonna 1963. Tekniikan lisensiaatin tutkinnon hän suoritti vuonna 1970. Tekniikan tohtorin arvon Myhrberg saavutti vuonna 1985.

Valmistumisensa jälkeisen vuoden Myhrberg toimi kenttämaanmittarin tehtävissä Helsingin maanmittauspiirissä.

Opetus- ja tutkimustoiminta veti Myhrbergiä puoleensa jo vuodesta 1964, jolloin hän aloitti maanjako- ja kiinteistöopin assistenttina Teknillisessä korkeakoulussa jatkaen myöhemmin kiinteistöopin laboratorioinsinöörinä ja erikoisopettajana.

1960-luvun lopulta alkaen Myhrberg työskenteli useaan otteeseen myös Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen palveluksessa, viimeksi vuosina 1979–84. Vuosina 1984–1993 hän toimi Maanmittaushallituksen kiinteistöosastolla vastaten MML:n kiinteistöarviointitoiminnan kehittämisestä.

Vuodesta 1986 alkaen Myhrberg työskenteli Teknillisen korkeakoulun dosenttina. Vuoden 1993 alussa hän astui Teknillisen korkeakoulun Maanmittausosaston kiinteistöopin professorin virkaan, josta hän siirtyi eläkkeelle vuonna 1996.

Olavi Myhrberg oli keskeisesti mukana suomalaisen kiinteistöarvioinnin kehittämisessä koko uransa ajan.

Kiinteistöjen kauppahintarekisteri, lukuisat ekonometriset kiinteistöjen kauppahintatutkimukset ja niiden perusteella laaditut arviointiohjeet ovat Myhrbergin ansiota ja käsialaa.

Hän vaikutti merkittävästi paitsi valtion maanlunastusarvioinnin kehittämiseen myös koko suomalaisen kiinteistöarviointiammattikunnan ammattitaidon ja arvostuksen kehittymiseen toimiessaan muiden luottamustointensa ohessa Suomen Kiinteistöarviointiyhdistyksen hallituksen puheenjohtajana 1989–94.

Hänen puheenjohtajakaudellaan luotiin pohja kiinteistöarvioijien valtakunnalliselle auktorisointijärjestelmälle.

Tämä järjestelmä on sittemmin osaltaan vaikuttanut suomalaisten kiinteistömarkkinoiden vakautumiseen ja estänyt 1990-luvun alun kaltaisen kiinteistöjen hintaromahduksen ja pankkikriisin toistumisen.

Merkittävä ammatillinen ura ei kuitenkaan ole ainoa asia mistä Olavi Myhrberg muistetaan.

Kaikki hänet tunteneet ja hänen kanssaan työtä tehneet muistavat ”Ollin” loistavan huumorintajun. Hänellä riitti joka päivä työtovereille kerrottavaksi ainakin kaksi tuoretta vitsiä tai hauskaa muistelusta.

Esimiehenä hän oli ainutlaatuinen juuri tuon rennon ilmapiirin luojana. Tavoitteisiin päästiin yhdessä ja tasavertaisina. ”Kukas olisi kuten me”, hän usein pilke silmäkulmassaan lopuksi totesi, kun työssä oli onnistuttu.

Vapaa-aikana ja eläkkeelle siirryttyään Myhrbergille tärkeitä asioita olivat perhe ja seuraavat sukupolvet sekä mm. Karkkilan kesäasunto, vanha idyllinen torppa suojassa kaikelta maailman melskeeltä. Siellä monet Ollin ystävätkin saivat nauttia paitsi lämpimästä vieraanvaraisuudesta, myös isännän harmonikkaesityksistä.

Olavi Myhrberg jää muistoihimme tunnollisena ja myönteisenä työtoverina sekä luotettavana ystävänä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit