Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Remonttitaitoisen unelma

Lukijakilpailussa kysytään, missä kuva on otettu.

Ihmiset
 
Jussi Kangas
Puutalot ovat hiukan huonossa hapessa, mutta missä päin ja milloin?
Puutalot ovat hiukan huonossa hapessa, mutta missä päin ja milloin? Kuva: Jussi Kangas

Entiset kultapossukerholaiset olivat viime torstain lukijakilpailun aktiivisia vastaajia. Yksi heistä oli Aija Kiviharju, joka myös tunnisti paikan helposti. Kuvassa oltiin pankkiasioilla Vantaan Louhelassa vuonna 1975, hyvin lähellä Kiviharjun vanhaa kotia.

”Muistan nuo autotkin erittäin hyvin, lähellä sijaitsevassa kansakoulussani Kaivokselassa kävi joka vuosi samanlaisella autolla pankkitädit tyhjentämässä meidän säästölippaat. Ja voi sitä riemun päivää, kun se sininen possu vaihtui kultaiseksi”, hän kertoo.

”Muistan elävästi, kun jännittyneenä seisoin possu ja pankkikirja kädessäni tämän auton ulkopuolella odottamassa vuoroani. Lapselle säästöpossun tyhjentäminen oli aina jännittävä tapahtuma: Olisikohan viimein riittävästi rahaa säästössä (25mk), että voisi liittyä Kultapossukerhoon? Palvelu oli siihen aikaan suorastaan loistavaa, koska lähimpään postitoimipaikkaan oli matkaa kuitenkin vain reilun kilometrin”, kertoo Erja Jolkkonen.

Määräaikaan mennessä tuli 43 vastausta, joista valtaosa oli oikein.

”Postisäästöpankki oli yksi Louhelan rahoittajapankeista ja toi pankkiautonsa Louhelan ostoskeskuksen edessä olevalle torialueelle, joka tuohon aikaan oli parkkipaikka. Varsinainen posti oli aluksi Kaivokselassa”, muistelee Jukka Hako.

Kari Hämysen mukaan torin laidalla sijaitsivat ”legendaarinen Ravintola Kultakaivos ja vielä legendaarisempi Ullan Grilli”, josta Arja Kiviharjun mukaan sai kaikki sen aikaiset grilliherkut.

”Muistan noilta Kultakaivoksen ajoilta herrasmiesportsarin, taisi olla Olli nimeltään, joka pois lähdettäessä toivotti erityisen kohteliaasti tervetulleeksi taas uudelleen ne, jotka antoivat anteliaasti tippiä”, kertoo Sakari Saario.

”Takana näkyvässä talossa muuten asui 60-luvulla hyvin suosittu pop-laulaja, Arto Sotavalta. Hänen keikkabussinsa oli aina torilla pysäköitynä, ja sitä lapsena ihmeteltiin. Myöhemmin, kun Arto seurusteli Taiskan kanssa, seurasimme mielenkiinnolla, kun Taiska pyörähteli parkkipaikalla isolla moottoripyörällään”, Kiviharju muistelee.

”Arton ja Taiskan etäinen läsnäolo keikkabussin muodossa oli meille lapsille arjen glamouria, tuulahdus rock-maailmasta”, sanoo Tuija Ekegren.

Myös Petteri Niskanen muistaa Sotavallan Häkäpönttö-bändille kuuluneen keikkabussin.

Ekegrenin mukaan Postipankin auto kävi aikoinaan säännöllisesti myös Kaivokselan koululla. ”Näin koululaisia opetettiin säästämään”, hän kertoo. ”Olen melko varma, että kuvassa näkyvä mummo on rouva Veikkolainen, joka asui Eräkuja 4:ssä, samassa rapussa kuin oma perheeni”, Ekegren arvelee.

Sakari Saariolla oli kultaisen possun lisäksi vihreä ja sininen possu, joihin talletettiin kolikoita pennin ja markan väliltä.

”Mikäli säästöpossuihin kertyneeseen varallisuuteen ei tullut (väkivalloin) kajottua, kiikutin ehjinä säilyneet possut tyhjennettäväksi Postipankkiin. Virkailijalla oli erityinen kolikkosihti tai useampikin, joiden avulla eri kokoiset kolikot eroteltiin laskentaa helpottamaan.”

Hannele Elomaa kertoo työskennelleensä kyseisen pankkiauton kassanhoitajana noin kymmenen vuotta.

”Autollamme oli joka arkipäivä sama reitti: Yleisradio Pasilassa, Pasilan vesitorni (MTV), Etelä-Kaarela, Louhela ja Myyrmäki. Kuva sijoittuu luultavasti 70-luvun puolivälin tienoille.”

Myös Irmeli Westerdahl työskenteli autossa 60-luvun lopulla. ”Mieleeni on jäänyt kuuma kesä. Siihen aikaan ei vielä ollut ilmastointia ja autossa oli todella kuuma. Kävin pysähdyspaikoilla valelemassa ranteitani kylmällä vedellä. Se auttoi jonkin aikaa.”

Onnetar arpoi palkinnon saajaksi Juhana Nurmen. Hän saa Tatu Lehtovaaran kirjan Grillimestarin kasvisherkut (Minerva).

Tämän viikon kuva-arvoituksessa on ränsistyneitä puutaloja, mutta missä ja milloin? Entä onko paikka sinulle tuttu ja onko sinulla joitain siihen liittyviä muistoja?

Lähetä vastauksesi lauantaihin 27. helmikuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Pentti Koskinen
Postipankin konttori vieraili Vantaan Louhelassa.
Postipankin konttori vieraili Vantaan Louhelassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit