Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuvataiteilija Matti Kujasalolla on taas varaa väreihin

Mustavalkoisista töistään tunnettu taiteilija ei usko tehneensä parhaita teoksiaan, vaikka uraa on takana lähes puolen vuosisadan verran.

Ihmiset
 
Rio Gandara / HS
Kuvataiteilija Matti Kujasalon työhuoneen pöydillä makaa keskeneräisiä teoksia, ja lisää on tulossa. ”Minua kiinnostaa edelleen tämä maalaaminen”, Kujasalo sanoo.
Kuvataiteilija Matti Kujasalon työhuoneen pöydillä makaa keskeneräisiä teoksia, ja lisää on tulossa. ”Minua kiinnostaa edelleen tämä maalaaminen”, Kujasalo sanoo. Kuva: Rio Gandara / HS
Kolme nopeaa

Lempityövälineet

1 Paistinpannu

”Valurautaisella paistinpannulla saa ruokaan rapean pinnan.”

2 Kalaverkko

”Paras on kolme metriä korkea ja solmuväli 50 milliä. Siihen eivät jää kovin pienet kalat. Sitä vastoin sillä voi saada kymmenkiloisiakin haukia.”

3 Pensseli

”Leveä ja pehmeä pensseli ottaa paljon väriä. Sillä saa pinnan siveltyä nopeasti ja niin, ettei siihen jää pensselinjälkiä.”

Vaikka kuvataiteilija Matti Kujasalo täyttää 28. helmikuuta 70 vuotta, hänen työhuoneellaan Kampissa tehdään tiiviisti töitä. Pöydillä makaa keskeneräisiä teoksia, ja lisää on tulossa.

Sivuhuoneessa assistentti nyppii teippejä irti pyöreästä maalauksesta. Matemaattisen tarkkoja teoksia ei voi tuottaa summanmutikassa. Työskentelytapa on niin työläs, että assistentin avullakin vuodessa syntyy vain viitisen suurempaa teosta.

Kujasalo suunnittelee, assistentti teippaa ja Kujasalo maalaa. Selkä ei kestäisi kaiken tekemistä itse, Kujasalo kertoo.

Teoksissa toistuvat pisteet, viivat ja ruudut matemaattisella tarkkuudella tai ainakin melkein. Usein vaikutelma on pyörryttävä. Helposti syntyy myös houkutus ratkaista se logiikka, jolla kuviot muuntuvat. Tätä nykyä se on usein mahdollista vain taiteilijalle itselleen.

Kujasalo valitsi geometriasta ammentavan tyylinsä 1960-luvun lopulla ja on kehittänyt sitä siitä asti. Vaikka abstrakti taide on sen jälkeen ehditty julistaa kuolleeksi moneen kertaan, ei taiteilija ole malttanut lopettaa tai vaihtaa tyyliä.

”Minua kiinnostaa edelleen tämä maalaaminen”, Kujasalo sanoo. ”Ajattelen, etten ole vielä edes tehnyt parhaita töitäni.”

Kujasalo tunnetaan erityisesti mustavalkoisista teoksistaan, mutta nyt ateljeen pöydillä lepää myös värillisiä teoksia.

”Olen sanonut, että nyt on taas varaa ostaa punaista ja sinistäkin maalia”, Kujasalo väittää.

Se ei taida pitää paikkaansa. Kujasalo tunnetaan koiranleukana.

”Olen nyt vapaa tekemään näyttelyihin mitä haluan”, hän jatkaa. ”Värinkäyttö vaatii aikaa ja keskittymistä, ja nyt siihen on mahdollisuus.”

Piirtämisen Kujasalo kertoo aloittaneensa heti kun kynä pysyi kädessä. Jo lapsena hän päätti haluavansa taiteilijaksi, ja tie vei Taideakatemian kouluun vuonna 1964.

Koulutus oli klassinen, mutta op-taide oli 60-luvulla kovassa kurssissa. Vapaa-ajallaan Kujasalo ryhtyi tekemään geometrisia maalauksia. Sattumien ja näyttelyiden kautta hän tutustui ulkomaisiin kollegoihin, jotka olivat kiinnostuneet samasta: ” Jeffrey Steele, Marcello Morandini, Olle Bærtling, Eric H. Olson ”, hän luettelee.

”Heidän kauttaan sain tilaisuuksia esittää töitäni erilaisissa näyttelyissä ulkomailla.”

Se oli kansainvälisen uran alku. Nykyään Kujasalo on maailmalla arvostetuimpia suomalaisia taiteilijoita, ja hänen teoksiaan on kymmenissä merkittävissä kokoelmissa Saksasta Yhdysvaltoihin ja Japaniin asti.

”Kujasalo on suomalaisen modernismin viimeisiä dinosauruksia”, kirjoitti Helsingin Sanomien kriitikko, kun Kujasalo piti näyttelyn Porin taidemuseossa vuonna 2011.

Miltä mieltä Kujasalo on siitä nyt?

Taiteilija nauraa.

”Dinosauruksethan ovat pitkäikäisiä, joten sehän on oikein lohduttavaa.”

Totta on, että moni kollegoista pitää nykyään vähemmän näyttelyitä tai on jo pessyt pensselinsä lopullisesti. Myös Kujasalo kertoi vuonna 2010 aikoneensa jäädä eläkkeelle, mutta eläkkeellä olo vaikutti masentavalta.

Nyt eläkkeelle jäänti ei ole ollut mielessä.

”Numeroissa 70 näyttää paljolta, mutta ei se tunnu siltä”, Kujasalo sanoo.

Viime vuosina näyttelyitä on ollut runsaasti. Seuraava avautuu maaliskuun alussa. Siksi myös syntymäpäivä kuluu töitä tehden, Kujasalo sanoo.

”Syntymäpäivä on sunnuntaina, ja näyttelyn ripustaminen pitää aloittaa maanantaina. Eihän siinä ehdi kunnolla juhlia”, hän sanoo.

Kun näyttelykiireet on saatu pois alta, alkaa taiteilija tähyillä merelle.

Viime vuonna Särkisalossa pääsi kalaan jo maaliskuussa, mutta yleensä meri on viimeistään vapuksi sula.

Mitä yhteistä on kalastamisella ja taiteella?

”Se, ettei toimeentulo ole työn määrästä kiinni”, Kujasalo sanoo.

Mutta myös yllätyksellisyys.

”Kun pyydykset panee veteen, ei tiedä mitä niistä aamulla tulee, ja sama on keskeneräisten teosten kanssa.”

Matti Kujasalon näyttely Galerie Anhavassa (Fredrikinkatu 43) 3.–27. maaliskuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit