Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työttömien puolustajasta tuli kehitysapuaktivisti

Anja Luoma toimittaa kehitysapua malawilaiseen kylään.

Ihmiset
 
Erkka Mykkänen
Leif Rosas
Anja Luoma pitää talonsa yläkerrassa Porvoossa tavaravarastoa, josta lähtee säännöllisin väliajoin tavaraa Malawiin. Puutetta on kaikesta, myös langasta ja neuloista.
Anja Luoma pitää talonsa yläkerrassa Porvoossa tavaravarastoa, josta lähtee säännöllisin väliajoin tavaraa Malawiin. Puutetta on kaikesta, myös langasta ja neuloista. Kuva: Leif Rosas

Kaikki alkoi maissimyllystä. Vuosi oli 2007, ja Anja Luoma oli saapunut Malawiin, yhteen Afrikan köyhimmistä valtioista. Luoma oli juuri täyttänyt 60 vuotta ja kerännyt lahjoituksista 7 000 euron avustuspotin. Sillä hän halusi tehdä jotain pienen Nanchirin kylän hyväksi, josta oli kuullut malawilaissyntyiseltä ystävältään.

”Kysyin kylän naisilta, mitä summalla voisi saada aikaan. Naiset vastasivat, että oma maissimylly muuttaisi heidän elämänsä”, Luoma kertoo. Maissi kun piti kantaa jauhettavaksi kaupunkiin yli 30 kilometrin päähän ja sieltä takaisin – ilman autoa.

Luoma järjesti myllyn, ja avustusreissun piti jäädä siihen. Toisin kävi: maaliskuussa Luoma matkustaa Malawiin jo yhdeksäntenä vuonna peräkkäin.

”Kun pohjalainen näkee niin perinpohjaista köyhyyttä, se on kuin punainen vaate härälle”, hän sanoo.

Luoma on kotoisin pienestä Myrkyn kylästä Etelä-Pohjanmaalta. Uransa hän teki talouspäällikkönä niin yrityksissä kuin valtion ja kunnan leivissäkin.

Kun lama iski 1990-luvun alussa, 47-vuotias Luoma jäi ensimmäistä kertaa elämässään työttömäksi. Pian hän aloitti toiminnanjohtajana Porvoon Työttömien yhdistyksessä, jonka talous nousi vuosien mittaan jaloilleen.

”Yhdistyksellä oli 3 000 markkaa velkaa, kun tulin töihin”, Luoma sanoo. ”Kun lähdin vuonna 2013, taseessa oli 300 000 euroa.”

Luoman talousosaaminen ja organisointikyky ovat valttia kehitysaputyössäkin. Vuosien varrella Nanchirin noin kahdentuhannen asukkaan kylässä on tapahtunut paljon. Alussa kylässä oli kaislakattoinen koulu, 500 oppilasta ja yksi ainoa opettaja.

”Nyt opettajia on neljä, koulurakennuksia kaksi ja opettajille omat asuntonsa.” Malawin valtiokin alkoi ottaa koulun kehittämisessä roolia, kun huomasi alueen kehittyvän.

Kummilasten koulunkäynnin maksavia suomalaisia kummeja yhdistyksellä on 140. Heille Luoma järjestää joka kesä isot juhlat Porvoossa sijaitsevan omakotitalonsa pihalla.

Suomessa Luoma kiertää kertomassa toiminnastaan kouluissa, vanhainkodeissa ja yhdistyksissä. Vuodessa lahjoituksia kertyy noin 5 000 euroa, kummimaksuja parikymmentätuhatta. Monet lahjoittavat mielellään, kun tietävät tarkalleen, kuka rahat vie ja mihin tarkoitukseen.

Yhden naisen avustusjärjestön hyvä puoli on olemattomat hallinnointikulut ja toiminnan ketteryys. Kun kyläläinen tuli esittelemään Luomalle kasvojensa paiseita, Luoma antoi rahaa antibiootteihin. Nälänhädän ollessa pahimmillaan Luoma järjestää koululle maissipuuroa.

Huono puoli on se, että toiminta perustuu kokonaan Luoman itsensä jaksamiseen. Sooloilija haluaa tehdä joka ikisen asian itse.

”Käyn kaksi kertaa viikossa salilla ja kerran vesijumpassa, että kestän sen kaiken”, Luoma sanoo. Siis kuumuuden, riitelyt viranomaisten kanssa ja kielimuurin. Tai vaikka sen, kun yhtäkkiä joutuukin kuljettamaan kuolleen miehen ruumiin lähimpään kaupunkiin.

Ihania hetkiäkin riittää. Kuten vaikka ompelukurssin vetäminen kylän naisten kanssa, joiden asema on Luoman vaikutuksella pikkuhiljaa kohonnut.

”Joskus olen sanonut, että Malawissa niin monet rukoilevat puolestani, että elän varmaan 200-vuotiaaksi”, Luoma hymyilee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit