Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lakimies oli osaava neuvottelija

Ihmiset
 
Kauno G. Honkanen
Svante Norrby
Svante Norrby

Lakimies Svante Norrby kuoli 88-vuotiaana 7. helmikuuta Helsingissä. Hän oli syntynyt Paraisilla 21. helmikuuta 1927.

Suoritettuaan ylemmän oikeustutkinnon vuonna 1950 ja saatuaan varatuomarin arvon 1952 Norrby aloitti virkamiesuran. Norrby oli Tammisaaren pormestari 1951–1953, jonka jälkeen hän työskenteli Patentti- ja rekisterihallituksessa sekä kouluhallituksen lainoppineena kouluneuvoksena.

Vuosina 1957–1958 Norrby oli Porkkalaliiton lakimies hoitaen moninaisia korvaus- ja muita asioita liittyen Porkkala-alueen palautukseen vuonna 1955.

Vuonna 1960 Norrby kutsuttiin silloisen Wärtsilä-yhtymän ainoaksi lakimieheksi.

Norrby oli aina ylpeä juuristaan ja Turun-koulustaan. Niinpä hallituksen kysyessä häneltä, minkälainen mies olette, oli vastaus: ”Olen talonpojan poika Paraisilta.”

Wärtsilässä Norrby saavutti hyvällä ja terävällä juridisella osaamisellaan vahvan aseman moninaisten asioiden hoitamisessa. Hän oli osaava neuvottelija ja yhtymän etujen valvoja. Laivatoimituksia oli varustamoille Perussa, Kreikassa ja Singaporessa. Neuvottelumatkat saattoivat venyä moniviikkoisiksi. Norrby oli laatimassa monimutkaisia sopimuksia kolmella kielellä.

Työtoverit ja yhtymän sidosryhmät arvostivat Norrbyn osaamista ja asioiden selkeää esitystapaa. Norrby kuunteli herkällä korvalla vastapuolensa perusteluja ja oli tarvittaessa taitava kompromissin laatija. Hänen kielitajunsa oli kiitettävä, eikä hänen teksteistään kielivirheitä löytynyt.

Norrbyn suuri harrastus oli urheilu, jota hän seurasi innostuksella. Hyvän muistinsa ansiosta hänellä oli perusteelliset tiedot tuloksista ja saavutuksista. Suuria jalkapalloturnauksia ja olympiakisoja hän seurasi televisiosta tiiviisti. Jääkiekossa hänen suosikkijoukkueensa oli HIFK, jonka tämän kauden menestyksestä hän iloitsi loppuun saakka.

Svante Norrby vihittiin Turun tuomiokirkossa 1951 musiikkiopettaja Leena Rantasen kanssa. Avioliitto jatkui 62 vuotta päättyen vuonna 2013 Leenan kuolemaan. Kaksi lujatahtoista ihmistä osoitti toisilleen kunnioitusta. Lämmin rakkaus ja harmonia vallitsi.

Vuosikymmenten aikana ystävät nauttivat Svanten ja Leenan vieraanvaraisuudesta ja valloittavasta seurustelutaidosta heidän Kulosaaren- ja Tammisalon- kodeissaan. Aika sai siivet, ja moni lounas jatkui myöhäiseen iltaan.

Vaimonsa kuoleman jälkeen Svante Norrby sopeutui uuteen elämänvaiheeseen. Hän asui kotonaan ja hoiti talouttaan seurustellen läheistensä ja ystäviensä kanssa. Hänen viisas elämänkatsomuksensa jatkui loppuun saakka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit