Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luumäen muistomerkin yksi luonnos kateissa

Ihmiset
 
HS
Oikeustaistelun muistomerkki luumäen asemalla.
Oikeustaistelun muistomerkki luumäen asemalla.

Luumäen asemalle pystytettyä oikeustaistelun muistomerkkiä varten teki Wäinö Aaltonen kolmisenkymmentä vuotta sitten kolme luonnosta, joista yksi lopullisesti valittiin muistomerkin kuva-aiheeksi.

Viime tammikuussa esitti muinaistieteellisen toimikunnan amanuenssi, maisteri Aarne Heimala näiden kipsiluonnosten sijoittamista joko Luumäen kotiseutumuseoon tai Lappeenrannassa olevaan Etelä-Karjalan taidemuseoon. Maisteri Heimalan ehdotus tuli osittain liian myöhään, sillä täysin unohduksissa olleista kipsiluonnoksista on yksi huonon hoidon vuoksi tuhoutunut ja yksi on kateissa.

Kolmas, muistomerkin aiheeksi hyväksytty luonnos on sen sijaan Luumäen kotiseutumuseossa. Milloin ja kenen toimesta se on museoon tuotu, ei ole tiedossa, koska museoesineistöä ei ole lainkaan kortistoitu.

Venäjän vallan loppupuolella esiintynyttä sortoa vastaan käydyn oikeustaistelun muistoksi pystytetty graniittinen patsas sijaitsee Luumäen asemalla, parinsadan metrin päässä siitä talosta, jossa silloinen Lappeen kihlakunnan tuomari P. E. Svinhufvud 24. 11.1914 kesken oikeudenkäynnin vangittiin ja passitettiin Siperiaan.

Oikeustaistelun muistomerkki paljastettiin suurin juhlallisuuksin itsenäisyyspäivänä 1937. Patsas on poikkileikkaukseltaan kolmion muotoinen. Sen yhteen kylkeen on sijoitettu Ukko-Pekan kasvoja esittävä korkokuva.

"Rullaavaa hotellia" ihmetellään Saksassa 

(Hels. San. Kirjeenvaihtajalta) Bonn, 27. 2. (Matti Kontio)

 

"Rotel – das rollende Hotel" (Hotelli – rullaava hotelli) on kirjoitettu Euroopan ensimmäisen roteliin, linja-auton ja hotellin yhdistelmän, kylkeen selitykseksi hämmästelevälle yleisölle. Uutuus, jonka eräs stuttgartilainen matkatoimisto on ensimmäisenä ottanut käytäntöön Euroopassa, pystyy majoittamaan uumeniinsa 26 matkustajaa.

Hotellin alaosan muodostaa tavallinen iso linja-auto, jossa matkustajat istuvat päiväsaikaan. Makuusijat ovat auton ylärakennelmassa, missä kullakin matkustajalla on oma ikkunalla varustettu ”makuuhinkalonsa” poikittain auton kulkusuunnassa. Peräpäässä on kaksi suihkuhuonetta ja pieni keittiö aamukahvia varten.

Matkatoimisto odottaa Yhdysvalloista tuodulle idealle suurta menestystä, sillä se lyö kaksi kärpästä yhdellä Iskulla: samalla kun matkustuskustannukset vähenevät, turisti vapautuu sesongin aikana tavanomaisista hotellihuoneista. Stuttgartilainen liikennöitsijä aikoo lisäksi käyttää uutuutta Afrikassa ja Aasiassa – ja miksei myös Lapissa – suoritettavaan erämaamatkailuun, jota siten voidaan harjoittaa asumattomillakin seuduilla kohtuullisista mukavuuksista luopumatta.

Lihavat miehet avioon myöhemmin

Lihavat miehet avioituvat vanhempina kuin muut miehet, valitsevat aviopuolisokseen vanhemman naisen kuin normaalipainoiset ja saavat enemmän poikia, vaikkakin heillä on vähemmän lapsia kuin miehillä, joilla on normaali paino, Ilmenee Göteborgin Sahlgrenin sairaalassa suoritetusta tutkimuksesta, joka koskee liikalihavuutta. Tutkimus alkoi jo vuonna 1963 ja tutkittavana oli yhteensä 390 umpimähkään valittua göteborgilaista, jotka olivat syntyneet vuonna 1913 ja siis 50-vuotiaita.

Tutkimuksen tarkoituksena oli ensisijaisesti todeta pysyviä sairauksia ja päähuomio kiinnitettiin korkeaan verenpaineeseen, verisuonten sairauksiin ja krooniseen keuhkoputkentulehdukseen. Kun liikalihavuuden ja tutkittavana olevien sairauksien syy-yhteys ja siitä johtuva alhaisempi keski-ikä oli todettu, ryhdyttiin tutkimaan muita liikalihavuuteen liittyviä oireita. Tällöin todettiin mm, että lihavilla miehillä on korkeampi verenpaine, samoin on veren sokeripitoisuus suurempi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit