Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työ vei lehtimiehen maailmalle

Kari Kyheröinen 1939–2016

Ihmiset
 
Veli-Matti Jusi
Kari Kyheröinen
Kari Kyheröinen

Toimittaja Kari Kyheröinen kuoli 12. helmikuuta Lahdessa keuhkosyövän uuvuttamana. Hän oli 76-vuotias, syntynyt Kotkassa 29. syyskuuta 1939.

Kotkalaiseen tapaan hän kokeili nuorena leivän hankintaa satamajätkänä, mutta jo puolitoista kuukautta häntämiehenä oli liikaa.

”Säkit olivat minulle liian painavia. Fysiikka ei riittänyt”, hän myönsi rehellisesti ja lähti kevyempien töiden toivossa ylioppilaana Helsinkiin.

Kyheröisestä tuli pitkän linjan lehtimies. Ura kesti lähes 40 vuotta.

Ensin hän opiskeli Helsingin yliopistossa valtiotieteitä. Kerran Kyheröinen istui oluella Vanhalla ylioppilastalolla, kun toimittajakollega Esko Pasanen sanoi, että tule töihin Hesariin. Töitä olisi, sillä kahdeksan miestä oli irtisanoutunut ja siirtynyt Uuteen Suomeen.

Kyheröinen laittoi paperit sisään. Sitten soittikin Matti Almila Ilta-Sanomista ja kertoi, että hänellä olisi myös töitä. Se oli sillä selvä: opinnot jäivät ja Kyheröisestä tuli keväällä 1963 Ilta-Sanomien rikostoimittaja.

Neljän vuoden jälkeen Kyheröinen siirtyi Pirkkaan.

Vuonna 1972 Kyheröinen vaihtoi Yhtyneisiin Kuvalehtiin (nykyinen Otavamedia) Hietalahdenrantaan Seura-lehden yleistoimittajaksi, kunnes siirtyi neljän vuoden jälkeen Suomen Kuvalehteen erityisalueinaan ulkomaat ja urheilu.

Olemassaolostaan taisteleva Uusi Suomi oli Kyheröisen työpaikkana 1984–1987.

”Työkaverit olivat upeita ja työ kiintoisaa, mutta koskaan en tottunut siihen, että toimitus oli Vantaan Kaivokselassa. Kyllä lehden toimituksen pitää olla ihmisten ilmoilla”, hän sanoi.

Vanha veri veti ja Kyheröinen palasi tuttuun aikakauslehtitaloon Länsi-Pasilaan. Siellä oli Yhtyneiden Kuvalehtien uusi viestintätalo ja nyt Pekka Hyvärisen päätoimittama Suomen Kuvalehti. Kuvalehdestä Kyheröinen vaihtoi vielä kerran takaisin Seuraan, josta jäi eläkkeelle 63-vuotiaana 2002.

Kyheröinen oli vaatimaton ja hyväntahtoinen huumorimies, jolla oli laajat yleistiedot. Hän oli lehtimies aikana, jolloin vielä mentiin paikan päälle ja tavattiin ihmiset silmästä silmään. Hän kiersi toimittajana Suomen joka kolkan ja kaikki mantereet Australiaa lukuun ottamatta ja monet olympia-, MM-, EM- ja SM-areenat olivat hänelle tuttuja.

Kari Kyheröinen oli kotonaan niin matalissa majoissa, kansankuppiloissa kuin linnoissa ja hoveissakin. Hän piti kiinni siitä, että ihminen ei ole missään toistaan huonompi tai parempi. ”Kaikki ovat samalla tasolla. Jokaista pitää kunnioittaa eikä ketään kuulu nostaa jalustalle”, hän sanoi.

Kirjoittaja on Kari Kyheröisen ystävä ja työtoveri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit