Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kapellimestari oli ystävällinen auktoriteetti

Ihmiset
 
Kimmo Mäntylä
Eri Klas
Eri Klas Kuva: Kimmo Mäntylä

Virolainen kapellimestari Eri Klas kuoli 76-vuotiaana perjantain 26.2. vastaisena yönä vakavaan sairauteen. Hän oli syntynyt 7.6.1939 Tallinnassa.

Virossa Klas oli kaikkein arvostetuimpia ja rakastetuimpia kulttuuripersoonallisuuksia. Häntä alettiin jopa puuhata Viron presidentiksi Lennart Meren jälkeen vuonna 1999.

Tallinnan pormestarin Edgar Savisaar kuvasi Klasia ”kiistattomaksi auktoriteetiksi ja yhteiskunnan tasapainottajaksi”.

Klas oli siitä harvinainen auktoriteettihahmo, että hän oli myös valloittavan mukava ja hauska ihminen. Häneen oli hyvin helppo tutustua, ja hänellä oli valtavasti ystäviä eri puolilla maailmaa, myös Suomessa.

Klas työskenteli Tallinnan Estonia-teatterissa vuodesta 1965 kapellimestarina ja oli sen taiteellinen johtaja ja ylikapellimestari vuosina 1975–1994.

Klas johti yli sataa sinfoniaorkesteria noin neljässäkymmenessä maassa. Hän matkusti ulkomaille ahkerasti jo aikana, jolloin Viro oli vielä Neuvostoliittoon kuuluva kansantasavalta. Hänellä oli taito neuvotella itselleen viisumit Moskovan Goskonsertilta, joka hyvin helposti jätti ne antamatta.

Ruotsin kuninkaallinen oopperan ylikapellimestari Klas oli 1985–90, tanskalaisen Århusin sinfoniaorkesterin ylikapellimestari 1991–96 ja Tampere filharmonian taiteellinen johtaja 1998–2006.

Suomen kansallisoopperan esityksen Klas johti ensi kertaa 1983 ja vieraili siellä säännöllisin väliajoin. Musorgskin Boris Godunovin hän johti Kansallisoopperassa 28 kertaa, ja toisella sijalla oli Tšaikovskin Jevgeni Onegin. Myös Savonlinnan oopperajuhlat oli Klasille tuttu paikka.

Klas opiskeli aluksi viulunsoittoa, jonka hän vaihtoi pianoon. Hänen äitinsä, pianisti Anna Klas kertoi eräässä tv-ohjelmassa, että Eri oli hyvin ”praktillinen” poika. Nuori Eri kyllästyi viulun vinguttamiseen, koska viulua piti aina kantaa mukanaan ja pitää leuan alla. Sen sijaan piano seisoi aina valmiina odottamassa.

Klas opiskeli ensin lyömäsoittajaksi Tallinnan konservatoriossa, jossa legendaarinen kuoromies Gustav Ernesaks kehotti häntä opiskelemaan orkesterinjohtoa. Vuonna 1964 hän jatkoi opintojaan Leningradin konservatoriossa.

Klas piti paljon myös viihdemusiikista ja jazzista. Opiskeluaikanaan hän lauloi mieskvartetissa ja soitti rumpuja viihdeyhtyeessä. Hän harrasti myös nyrkkeilyä.

Vuonna 2002 ilmestyi suomeksi Klasin omaelämäkerta Eri estradeilla. Sen nimi on viroksi Kes ma olen? (Kuka minä olen?). Siinä Klas kertoo älykkäästi ja huumorintajuisesti elämästään ja määrätietoisesta toiminnastaan.

Kansallisoopperan pitkäaikainen johtaja, säveltäjä-kapellimestari Ilkka Kuusisto kuvaili elämäkerrassa Klasin johtamistyyliä: ”Orkesterin edessä Klas on suuri auktoriteetti, jolla on ainutlaatuinen kyky kommunikoida lämpimästi ja ystävällisesti soittajien kanssa. Hän hallitsee orkesteria luontaisen musikaalisuutensa, intensiivisen johtamistapansa ja spontaanin huumorinsa avulla.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit