Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisten sosiaalisesta kömpelyydestä syntyi verkkohitti

Karoliina Korhosen Matti-piirroksilla on Facebookissa yli 125 000 seuraajaa.

Ihmiset
 
Rio Gandara / HS
Matti-piirrosten tekeminen on alkanut muuttaa Karoliina Korhosta. ”Minusta ei tunnu enää kovin epämukavalta hississä, vaikka kyydissä olisi tuntemattomia. Enkä enää muutu seurassa ihan tuppisuuksi”, hän sanoo.
Matti-piirrosten tekeminen on alkanut muuttaa Karoliina Korhosta. ”Minusta ei tunnu enää kovin epämukavalta hississä, vaikka kyydissä olisi tuntemattomia. Enkä enää muutu seurassa ihan tuppisuuksi”, hän sanoo. Kuva: Rio Gandara / HS
Kolme nopeaa

Karoliina Korhosen pahimmat painajaiset

1 ”Kaikkein pahinta on, etten hallitse small talkia. Vedän aina liian vakavasti.”

2 ”On paha paikka, jos huomaa tarvitsevansa kaupassa myyjän apua, vaikka on jo sanonut, että ei tarvitse.”

3 ”Itsensä kehuminen on vaikeaa. En osaa sanoa itsestäni mitään hyvää ilman vitsailua.”

Voi olla lottovoitto syntyä Suomeen, mutta sosiaalinen elämä ei ole suomalaisille ollenkaan helppoa. Ei ainakaan, jos uskoo Karoliina Korhosen Matti-pilakuvia suomalaisten painajaisista. Yli 125 000 ihmistä seuraa niitä Facebookissa.

”Keräilin huvikseni hassuja juttuja Suomesta ja suomalaisuudesta”, Korhonen sanoo. Viime lokakuussa hän alkoi piirtää niistä Matiksi ristimänsä miekkosen tuntemuksia. Mattia kauhistaa, jos joku istuu viereen bussissa tai osoittaa liiallista ystävällisyyttä, halaa vaikka.

Viikossa Matti sai Facebookissa englanninkielisellä Finnish Nightmares -sivulla 80 000 seuraajaa.

Korhonen (s. 1989) asuu Oulussa, opiskelee mediasuunnittelijaksi ja tekee työkseen verkkosivuja ja graafista suunnittelua. Hän on syntynyt Kuopiossa. Vanhemmat ovat Kainuusta. Entäs mistä Matti on kotoisin?

”En ole ajatellut sitä niin tarkkaan. Mattihan on äärimmilleen viety stereotypia suomalaisuudesta”, Korhonen sanoo.

Alueelliset erityispiirteet taitavatkin olla katoamassa. Murteistakin on tullut eksoottisia. Niitä puhutaan enää lähinnä sarjakuvien erikoislaitoksissa.

Korhonen valitsi Matin nimen, koska se on yleisin Suomessa. Olisiko hahmo voinut olla nainen?

”Minusta nämä jutut eivät ole sukupuolisidonnaisia. Matissa on tosi paljon omakuvaani. Tunnistan hänen piirteitään itsessäni. Jos vaikka joku tulee puhumaan minulle yhtäkkiä, minulta voi mennä kaikki luukut kiinni”, Korhonen tunnustaa.

Ensimmäiset piirrokset Korhonen julkaisi verkossa vitsinä kavereille. Hän sanoo, ettei osannut ollenkaan odottaa suosiota. ”Olen aina tykännyt selittää asioita kuvilla, mutten koskaan ajatellut julkaista mitään”, hän sanoo.

Verkko on Korhoselle luonnollinen ympäristö. Hän on harrastanut siellä pelejä, kuten World of Warcraftia. Hänelle on helpompi olla tekemisissä ihmisten kanssa verkossa kuin todellisessa maailmassa. Maantieteelliset rajat eivät verkkopeleissä juuri vaikuta.

”Pelaamisessa vuorovaikutus on tärkeää. Niissä olen päässyt irti sosiaalisesta kuorestani ja olen saanut kavereita ympäri maailmaa. Siellä myös estot englannin käyttämisestä ovat karisseet. Kaikki käyttävät sitä, vaikka eivät osaisi täydellisesti. Riittää, että asia tulee selväksi.”

Matille kertyi suosiota ripeästi. Matti-piirrosten tekeminen on ollut Korhoselle somessa vuorovaikutteinen kokemus. ”Se on yksi asia, jonka takia tykkään tästä. Tarinoita ja ideaehdotuksia tulee paljon.”

Se tyypillinen suomalaisuus kompastelee joskus verkossakin.

”Olen oppinut, etten todellakaan osaa small talkia. Eräs irlantilainen kaveri kysyi, meneekö minulla hyvin. Minähän selitin. En tajunnut, että siihen pitäisi vastata vain, että joo.”

Korhonen ei ole koskaan aiemmin piirtänyt sarjakuvia tai pilakuvia. Hän nimeää yhdeksi esikuvakseen islantilaisen Hugleikur Dagssonin. Heitä yhdistää äärimmäisen yksinkertainen piirrostyyli, vaikkei Korhosen huumori ole yhtä mustaa kuin Dagssonin.

”Ja Fingerporista tykkään älyttömästi. Minua kiinnostaa myös seurata, miten meemit kehittyvät verkossa, sellaiset kuin kuhan-jutut ja hymiöiden tyyppiset ilmesymbolit.”

Kuhina Matin ympärillä on alkanut muuttaa Korhosta. ”Minusta ei tunnu enää kovin epämukavalta hississä, vaikka kyydissä olisi tuntemattomia. Enkä enää muutu seurassa ihan tuppisuuksi.”

”Ja voihan olla, että suomalaiset eivät osaa small talkia, koska kertovat oikeasti, mitä kuuluu. Se ei vain ole kovin pientä.”

Joulukuussa Korhonen julkaisi piirroksistaan postikortteja. Äskettäin niistä ilmestyi kirja Suomalaisten painajaisia – vähäsanaista vertaistukea.

Kirjasta julkaistiin myös englanninkielinen versio, jota Atena-kustantamo myy toistaiseksi vain Suomessa. Matilla on kuitenkin seuraajia myös ulkomailla.

”Suurin osa seuraajista, noin 90 000, asuu Suomessa. Amerikassa heitä on noin 3 500, enimmäkseen suomalaisten siirtolaisten jälkeläisiä. Etäisimmät viestit ovat tulleet Brasiliasta”, Korhonen kertoo.

”Loppujen lopuksi suomalaiset eivät taida olla kovin erilaisia kuin muut. Matti-jutuista ovat tunnistaneet itsensä kansallisuudeltaan monenlaiset ihmiset.”

Atena
Suomalaisen epämukava hetki: naapuri rappukäytävässä. Suomalaisia painajaisia -kirjan kuvitusta.
Suomalaisen epämukava hetki: naapuri rappukäytävässä. Suomalaisia painajaisia -kirjan kuvitusta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit