Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaksiraiteinen rautatietunneli avattiin liikenteelle Espoossa

Suomen ensimmäinen ja ainoa kaksiraiteinen rautatietunneli otettiin käyttöön ilman juhlallisuuksia.

Ihmiset
 
HS
Holger Eklund / Lehtikuva
Ensimmäinen juna pyyhältää Espoon rautatietunnelista Espoon asemalle päin tiistaina klo 16.12 tasavallan aikaa.
Ensimmäinen juna pyyhältää Espoon rautatietunnelista Espoon asemalle päin tiistaina klo 16.12 tasavallan aikaa. Kuva: Holger Eklund / Lehtikuva

Ensimmäinen juna, henkilöjuna numero 326 Kirkkonummelta Helsinkiin, kulki tiistaina kaksitoista minuuttia yli kuusitoista Espoon rautatietunnelin läpi. Näin, ilman juhlallisuuksia, otettiin käyttöön Espoon aseman läheisyyteen rakennettu Suomen ensimmäinen ja ainoa kaksiraiteinen rautatietunneli. Samalla alkoi säännöllinen junaliikenne Helsingin-Turun radalla Espoon tunnelin kautta.

Toistaiseksi on käytössä vain Espoon-Kauklahden eteläinen raide. Espoon aseman ratapihalla tehtävien vaihteiden muutostöiden vuoksi pohjoisen raiteen liikenne johdetaan vielä vanhaa rataa pitkin. Tunnelin pohjoinen raide otetaan käyttöön tämän kuun 20. päivän paikkeilla.

Espoon tunnelin pituus on 99 metriä ja sen länsipäässä on 340 metrin pituinen avoleikkaus. Radanoikaisun kokonaispituus on tuhatsata metriä.

Vaalikahvia

Kahvin hinnan alentaminen kuuluu meillä vanhastaan vaaleja edeltävänä aikana valitsijoita miellyttämään tarkoitettuihin toimenpiteisiin. Tälläkin kertaa tämä tapahtuma on jälleen tosiasia. Halpeneminen on nyt pienin mahdollinen ja sitä perustellaan maailmanmarkkinahintojen laskulla.

Aleneva hintasuunta kahvin kansainvälisillä markkinoilla onkin ollut vallalla jo koko viime vuoden. Täälläkin kahvin vähittäishinta halpeni 1965 kahteen otteeseen, huhtikuun ja syyskuun alussa, kummallakin kerralla 20 penniä kilolta eli yhtä paljon kuin nytkin. - -

Ehkäpä vaalien jälkeiselle hallitukselle halutaan jättää mahdollisuus samanlaiseen toimenpiteeseen, jonka merkitys on suurempi mielialatekijänä kuin kuluttajan kukkarossa.

Punta vihdoinkin kymmenjärjestelmään 

Lontoo, 1.3. (Olavi Aarrejärvi)

Englantilaiset tulevat vihdoinkin pääsemään eräästä suurimmasta ”päänvaivastaan”, sillä punta muutetaan kymmenjärjestelmän mukaiseksi yksiköksi markan ja pennin tapaan. Muutos aiotaan suorittaa vuonna 1971, ilmoitti valtiovarainministeri James Callaghan tiistaina alahuoneessa.

Rahayksikön rakenteen muutos tulee olemaan tavaton uudistus, sillä nykyinen vuosisatainen järjestelmä on paitsi erittäin hankala ja kallis kansantaloudellisesti myös englantilaisen monimutkaisen ajattelun kulmakivi.

Punta jakaantuu nykyisin 20 shillinkiin ja shillinki 12 pennyyn. 100, 50, 10, 5, punnan ja kymmenen shillingin seteleiden lisäksi on käytössä puolenkruunun kolikko, joka on kaksi ja puoli shillinkiä, kahden shillingin ja shillingin kolikot, sekä kuuden pennyn, kolmen pennyn, pennyn ja puolen pennyn kolikot.

Monimutkainen järjestelmä ja kolikoitten runsaus tekee maksuvälineestä niin vaikean käsiteltävän, että pelkästään ajanhukka on tavaton. Järjestelmä vaatii myös monimutkaisia kassakoneita, pitää yllä monimutkaista laskutapaa ja lisää huomattavasti työtä Englannin ja punta-alueen kaupankäynnissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit