Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koneet tekevät tietä

Lukijakilpailussa kysytään, missä kuva on otettu.

Ihmiset
 
Lasse Holmström Lehtikuva
Kaupunki laajenee, mutta missä, miten ja milloin?
Kaupunki laajenee, mutta missä, miten ja milloin? Kuva: Lasse Holmström Lehtikuva

Vastausvyöry yllätti Bongaa paikka -raadin! Viime torstain kuvantunnistuskisaan tuli määräaikaan mennessä 120 vastausta, joista väärin oli yhden käden sormilla laskettava määrä.

Paikka-arvoitushan ei ollut hankala: Hämäläisten talo entisellä Kampinkadulla, nykyisellä Urho Kekkosen kadulla, on helppo tunnistaa. Sen sijaan ajoitus vaati taustatyötä.

Kuva oli otettu 13. helmikuuta 1937. Valokuvan taakse on kirjoitettu: ”Vanha väistyy uuden tieltä. Kuvamme lintuperspektiivistä esittää, kuinka vanhat puukasarmit Kampin alueelta häviävät ja tilalle tulee rakennettavaksi upea autopalatsi.”

Kuva oli siis otettu rakenteilla olevasta talosta, joka tunnetaan nykyisin Tennispalatsina. Puukasarmiympäristöä siivottiin arvatenkin vuoden 1940 olympiakisoja varten. Takaoikealla näkyy punatiilinen Kampin paloasema, joka purettiin 1960-luvun alussa.

Aloitetaan seudun julkkiksista.

”Oikealla on Voimatalo, ja Salomonkadun ja Runeberginkadun tontilla olleissa puutaloissa asui Remu Aaltonen äiteineen jonkin aikaa. Muuten hän asui Lastenkodinkadulla”, muistelee Markku Jalonen.

Hämäläisten osakunnan talon kellarikerroksessa Ville Aroniemen kuntokoulu. ”Siellä nosteltiin painoja ja muuta sellaista”, kertoo Jalonen.

Pentti Heikkiselle Hämäläisten talon juhlasali tuli tutuksi joulujuhlista, joita Valion järjesti henkilökunnalleen.

”Talossa asui Urho Kekkonen. Hänen kotonaan kävin 1940-luvulla pari kertaa, koska hänen poikansa Matti ja Taneli olivat luokkatovereitani Ressussa.”

Marjatta Mustala muutti kolmevuotiaana Hämäläisten taloon vuonna 1948 ja asui siellä vuoteen 1964 saakka.

”Talossa asui osakunnan vuokralaisia suuri joukko, paljon lapsia, jotka kasvoimme yhteen hyvässä sovussa ja jännissä leikeissä. Kampin kentälle tuli aikanaan keinu ja hiekkalaatikkokin.”

Talon isot pojat olivat radioamatöörejä, jotka virittivät seitsenkerroksisen talon katolle antennejaan. Hyvästä hengestä piti huolen Koivusen talkkaripariskunta.

”Hämiksellä vaikutti kabareeteatteri Punainen Mylly, jonka harjoituksia päästiin joskus katsomaan – suuren maailman menoa!”

Juha Ruska rakastui Lapinlahden kansakoulussa luokkatoveriinsa Sirkka-Liisaan. Eräänä talvena toisella luokalla hän huomasi saman tytön laskemassa suosittua liukumäkeä Kampinkadulta alas kohti aluetta, josta kuvan talot oli purettu.

”Kuinka ollakaan, törmäsimme toisiimme takapuoli edellä. Olin aivan haltioitunut tapahtumasta.”

Eerikinkatu 17:ssa vuosina 1955–58 asunut Raija Timgren laski samassa rinteessä.

”Rinteessä oli aina paljon pahvinpaloja siltä varalta, ettei ollut omaa vaneria. Meillä oli. Ne olivat luultavasti jonkun hetekan sänkyvanerin pohjista tehdyt palat. Joillain onnellisilla oli ihan varta vasten liukumäkeen ostetut vaneriliukkikset.”

”Senkin muistan, miten inhottavalta tuntui, jos mäessä lumi tuprutti sukan ja housun väliseen paljaaseen reiteen (eihän silloin vielä ollut keksitty mitään reimateccejä ja sukat oli kiinni sukkanauhoilla) tai lapasen ja hihan väliin paljaaseen ranteeseen.”

Kenneth Schröderin varhaiset muistot paikalta ovat dramaattisia. Marraskuun 30. päivänä 1939 neuvostokoneet lähestyivät matalalla etelästä.

”Vasta tämän jälkeen tuli ilmahälytys ja meitä kehotettiin menemään pihalle talon kellariin pommisuojaan. Jostakin syystä menimmekin kadulle ja sieltä porttikäytävän kautta pihaovesta suojaan”, kirjoittaa Schröder.

”Ehdimme nähdä koneita tulevan useampana aaltona konekiväärien rätistessä. Pommisuojaan ehdittyämme pommit alkoivat räjähdellä lähikortteleissa ja talot vavahdella. Suojasta noustuamme näimme liekkien loimuavan linja-autoasemalla ja Maitokeskuksen meijerissä.”

Schröderin vanhempien moottoripyörä-, urheiluväline- ja radioliike sekä autokoulu sijaitsivat KY:n taloa vastapäisessä kulmassa.

”Jatkosodan päätyttyä Valvontakomission tyylikkäästi pukeutuneita korkeita Neuvostoupseereja vieraili silloin tällöin yllättäen vanhempieni liikkeissä. He utelivat kohteliaasti sujuvalla saksalla tai englannilla jos mitäkin asiaa.”

Hans Sneitz nostaa merkittävimmäksi muistokseen Hämiksen tanssipaikasta huhtikuisen sunnuntai-illan vuonna 1962.

”Silloin tapasin sittemmin vaimokseni ryhtyvän kullan. Nytkin hän istuu parhaillaan kirjoituspöydän päässä ja lukee Hesaria. Valintaa voidaan siis todeta onnistuneen, eikös niin!”

Onnetar arpoi palkinnon saajaksi Ilkka Ikosen. Hän saa Timo Vihavaisen tietokirjan Vladimir Suuresta Putiniin (Otava).

Tämän viikon kuva-arvoituksessa rakennetaan, mutta mitä, missä ja milloin? Entä onko paikka sinulle tuttu ja onko sinulla joitain siihen liittyviä muistoja?

Lähetä vastauksesi lauantaihin 5. helmikuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Purettavat talot sijaitsivat Kampissa vuonna 1937.
Purettavat talot sijaitsivat Kampissa vuonna 1937.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit