Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päänsuoja kuin pala pahvia – maaliskuussa 1996 Helsingin Sanomat päivitteli tuttujen NHL-pelaajien kypäriä

Jääkiekkoilija Jari Kurri käytti koko uransa heiveröistä Jofa VM -kypärää. ”Oli se hullua”, Kurri muistelee nyt.

Ihmiset
 
Jofa VM -kypärästä kirjoitettiin HS:n urheilusivuilla 4. 3. 1996.
Jofa VM -kypärästä kirjoitettiin HS:n urheilusivuilla 4. 3. 1996.

Jääkiekkovarusteita kuvaillaan harvemmin sanalla legendaarinen, mutta Jofa 235 -kypärään se sopii. Jofa VM -nimelläkin tunnettuun kypärään luottivat monet entiset huippukiekkoilijat, kuten Wayne Gretzky, Esa Tikkanen ja Jari Kurri.

Kypärä oli kaikkea muuta kuin turvallinen – se nimittäin suojasi päätä yhtä hyvin kuin pahvinpala.

Helsingin Sanomat kirjoitti 4. maaliskuuta 1996, että NHL:ssä oli tuolloin vielä kourallinen kiekkoilijoita, jotka pitivät Jofa VM -kypärää, vaikka kypärässä oli varoitus, että sitä voidaan käyttää korkeintaan rulla- tai katukiekossa.

Kypärän valmistaja oli lopettanut kypärän myymisen NHL-seuroille jo pari vuotta aiemmin. Syy tähän oli se, että Jofa VM:ää käyttänyt Chicago Blackhawksin Michel Goulet löi vuonna 1994 päänsä kaukalon laitaan ja sai niin pahan päävamman, että pelaajaura päättyi siihen.

Viisi kertaa Stanley Cupin voittanut Jari Kurri käytti Jofa VM -kypärää koko NHL-uransa ajan. Kurri lopetti keväällä 1998.

Nykyään Jokereiden general managerina toimiva Kurri kertoo, että hän piti kypärän keveydestä. ”Pyrin aina hankkimaan mahdollisimman kevyet varusteet. Eihän se hirveän turvallinen kypärä ollut. Kerrankin menin laitaa päin, ja kypärästä irtosivat sivulta ruuvit. Ei muuta kuin vaihtoaitioon, ruuvit kiinni ja takaisin kentälle”, Kurri muistelee. ”Ei onnistuisi tänä päivänä.”

Jofa VM -kypärään luottivat erityisesti taitopelaajat, joiden pelityyliin kevyt kypärä sopi.

”Vanha Jofa ei sopinut kaikille. Siinä oli oma kynnyksensä laittaa se kypärä päähän. Tappelijat eivät yleensä miettineet ensimmäisenä sitä kypärää”, Kurri sanoo.

Jääkiekossa on keskusteltu viime vuosina runsaasti aivotärähdyksistä ja päähän kohdistuneista iskuista. Kurrin aikana ei kypärien turvallisuuteen tai aivotärähdyksiin juuri huomiota kiinnitetty.

”Jos tuli tälli päähän, niin sitä vaan käytiin kopissa ja tultiin takaisin jäälle, jos ei ihan taju mennyt. Silloin ei ollut mitään jälkitutkimuksia, kuten nyt.”

Kurri pitääkin itseään onnekkaana, että hän säästyi vakavilta loukkaantumisilta. Kurrin pelatessa Edmonton Oilersissa 1980-luvulla koko joukkue oli aina harjoituksissa ilman kypärää. ”Oli se hullua. Ihme, että selvisimme ilman, että mitään tapahtui.”

Jotkut olivat paljain päin jopa otteluissa. Kanadalainen Craig MacTavish pelasi uransa loppuun asti eli vuoteen 1997 ilman kypärää.

Jofa VM kiellettiin MM-kisoissa vuonna 2009. Myös muut varusteet ovat kehittyneet paljon vuosien varrella. Hartia- ja kyynärpääsuojat ovat aiempaa massiivisempia, mailat ovat puun sijasta komposiittia ja luistimet kevyemmät. ”Me käytimme nahkaluistimia, jotka painoivat aika tavalla, kun ne kastuivat”, Kurri muistelee.

Myös pelin vauhti on kasvanut. Isoin syy tähän on keskiviivan paitsiosäännön poistuminen vuonna 1998, jonka takia pelaajat saavat kovemman vauhdin aikaan keskialueella kuin aikaisemmin.

Kurrilta löytyy kotoaan edelleen kymmenkunta Jofa VM -kypärää, jotka hän on säästänyt peliajoiltaan. Hän pitää kypäriä hyväntekeväisyys- ja veteraanipeleissä.

”Kyllä sitä veteraanipelejä pelaillessa välillä miettii, että pitäisi oikeasti pistää häkkikypärä päähän. Ihan turha lähteä tikattavaksi enää tässä vaiheessa uraa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit