Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syväjäädytetyistä sorsista aarteita Oulun tutkijoille

Ihmiset
 
HS
HS
Paistiksi tarkoitetut nelisenkymmentä sorsaa ovat nyt maisteri Heikki Kangasperkon käsiteltävinä Oulun yliopiston preparatoriossa. Keskellä on täytettynä harmaasorsa, joka on maassamme hyvin harvinainen lintulaji.
Paistiksi tarkoitetut nelisenkymmentä sorsaa ovat nyt maisteri Heikki Kangasperkon käsiteltävinä Oulun yliopiston preparatoriossa. Keskellä on täytettynä harmaasorsa, joka on maassamme hyvin harvinainen lintulaji. Kuva: HS

Oulu, maaliskuussa

(Leila Pentinpuro)

Luonnonystäviä vastoin tahtoaan tuli oululaisen sorsastusseurueen jäsenistä. Suuresta saaliista osa syötiin, loput 40 sorsaa vietiin meijerin voivarastoon syväjäädytettyinä säilytettäviksi. Saalis unohtui sinne ja viiden vuoden kuluttua – pari viikkoa sitten – meijerin henkilökunta toimitti sorsat Oulun yliopiston eläintieteen laitokselle.

Onneksi. Syväjäädytettyjen sorsien joukossa oli kaksi sellaisen lajin edustajaa, jonka ei ole aikaisemmin havaittu pesineen Suomessa. Linnut olivat nuoria harmaasorsia. Kaikki muutkin pataan tarkoitetut sorsat jäävät Oulun yliopiston eläinkokoelmaan palvelemaan tiedettä opetus- ja tutkimusvälineinä.

Ahneet sorsanmetsästäjät eivät ole eläintieteilijäin suosiossa. Sensijaan niille, jotka toimittavat eläimiä nähtäviksi ja tutkittaviksi, ollaan kiitollisia.

Oma apu paras apu 

(Hels. San. kirjeenvaihtajalta) Belgrad, 6. 3. (AP)

Muuan jugoslavialainen kommunisti ehdotti lauantaina, että ulkomaalaiset riisuuntumistanssijattaret korvattaisiin paikallisilla voimilla kalliiden dollarien säästämiseksi. Belgradilaisen aikakauslehden kolumnisti Ljubisa Manojlovic kirjoitti palstallaan, että paikallisten tyttöjen pestaaminen strip-and-teasetanssijattareksi ulkomaalaisten sijasta saisi dollarit pysymään oman maan rajojen sisäpuolella.

Strip-tease-esitykset eivät ole mitään uutta Jugoslaviassa, mutta ulkomaalaisella riisuuntumistanssijattarella, Murielle Ashwardilla on viime viikkoina ollut jymymenestys Belgradin yökerhoissa.

Belgradilainen kolumnisti Manojlovic kertoi rva Ashwardin selostaneen hänelle esitystään ja menestyksensä salaisuutta. ”Englantia varten minulla on aivan oma numeroni. Lepään sohvalla ja syleilen luurankoa. Heidän mielestään se on tavattoman seksikästä. Jugoslavialaiselle yleisölle esiintyminen on hiukan valkeampaa. Toiset tulevat katsomaan tanssiani nähdäkseen jotakin uutta, toiset taas vain nähdäkseen alastoman naisen.”

Manojlovic huomautti: ”Rouva Ashwardia ei ole syytä moittia. Ansaitkoon hän dollarinsa, mutta meidänkin pitäisi osata laskea paremmin. Voi syystä kysyä, miksi maksamme ulkomaalaiselle strip-tease-tanssijattarelle kalliin dollaripalkkion huvittaaksemme niitä, jotka saapuvat ’vain nähdäkseen alastoman naisen vartalon’.

Emmekö voisi saada käsiimme sopivia paikallisia voimia, jotka olisivat valmiit riisumaan vain dinarien voimalla”, lisäsi kolumnisti ironisesti.

Savolaisten muuttoliike jatkuu heikentymättömänä 

Kuopio, sunnuntaina (MK).

1960-luvun tiedot todistavat, ettei muuttovirta Savosta osoita tyrehtymisen oireita. Kolmivuotiskautena 1960–62 oli Mikkelin ja Kuopion lääneissä yhteensä kuntaan muuttaneita keskimäärin 10.700 henkeä ja kunnasta muuttaneita keskimäärin 13.500 henkeä vuodessa.

Näihin lukuihin sisältyvät sekä kaupungit että kauppalat ja maalaiskunnat, totesi professori Heikki Waris.

Riittävän suuri muuttoliike saa aikaan sen, ettei pysyvää työttömyyttä pääse syntymään. Suomen pahimman kroonisen työttömyyden alueet ovatkin niissä maakunnissa, joissa muuttoliike on vähäisempää kuin Savossa.

Savossa tarjonnan ja kysynnän tasapaino on saavutettu. Kaikesta päättäen liikkuvuus Savossa tulee jatkumaan, jotta tämä tärkeä tasapaino voitaisiin edelleen säilyttää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit