Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sotilasuralta automieheksi

Otto A. Nurmela 1934–2016

Ihmiset
 
Maria Piiramo
Otto A. Nurmela
Otto A. Nurmela

Majuri evp. Otto A. Nurmela kuoli Espoossa 16. tammikuuta. Hän oli 81-vuotias, syntynyt Kauhajoella 1. helmikuuta 1934.

Nurmela kirjoitti ylioppilaaksi Seinäjoen Lyseosta 1955. Lentoupseerina hän suoritti Kadettikoulun kurssin 45 ilmasotalinjan vuosina 1958–60, upseeritutkakurssin 1964–65, viestikapteenikurssin 1966–67, kasvatusopin approbaturin Oulun yliopistossa 1965 sekä valtio-opin approbaturin Jyväskylän yliopistossa 1968.

Hän palveli ilmavoimissa kouluttajana ja toimistoupseerina Ilmavoimien VP:ssä vuonna 1960–1962, Viestikeskus 5:n päällikkönä 1963–1965 Rovaniemellä, kurssinjohtajana ja koulutusosaston johtajan sijaisena Ilmavoimien viestikoulussa 1965–1969 sekä Karjalan lennoston viestipäällikkönä 1967–1974 Rissalassa.

Nurmela oli esimerkillinen ja arvostettu sotilas, upseeri ja johtaja. Hän erosi vakituisesta palveluksesta vuonna 1974. Majuriksi hänet ylennettiin vuonna 1984.

Puolustusvoimissa palvelunsa jälkeen Nurmela hakeutui autojärjestötehtäviin, olihan hän aina ollut kiinnostunut autoista ja moottoripyöristä. Jo lyseoaikana hänellä oli Velocette-merkkinen vauhtipeli, jolla hän osallistui maaratakilpailuihin ja sijoittui mitalisijoille.

Nurmela aloitti Autoliiton palveluksessa kenttä- ja palveluosaston päällikkönä 1974. Hänen toimialueensa käsitti koko Suomen. Näin hän tutustui maahamme maitse, kun edellisessä tehtävässään hän teki sen ilmasta käsin.

Ajokoulutus muodosti laajan työkentän. Hänelle kuului myös tiepalvelun johtaminen.

Vuonna 1987 Nurmela muutti Tampereelle, luopui kokopäivätoimisesta työstään Autoliitossa ja siirtyi Autoliiton kouluttajaksi, perinneasioiden hoitajaksi ja Moottori-lehden vakituiseksi avustajaksi. Autoliiton hallituksen jäsen hän oli vuosina 1995–2003.

Nurmela oli aktiivisesti mukana Autoliiton Pohjois-Hämeen Tiepalveluyhdistyksen toiminnassa. Hän oli hallituksen jäsen vuoteen 2014 saakka.

Tiepalvelu oli hänen sydäntään lähellä, olihan hän itsekin ollut tiepalvelumies.

Nurmelalla oli kolme lasta, joiden elämää hän seurasi tarkasti ja kertoi heistä hyvin lämpimästi. Lasten kouluttautuminen oli hänelle erittäin tärkeää, ja hän oli tyytyväinen, kun se toive toteutui.

Nurmelan kiinnostus ilmavoimiin ei loppunut koskaan. Hän liittyi Pilven veikkoihin ja osallistui muun muassa Lentosotakoulun killan, Ilmavoimien viestikillan ja Tampereen ilmasillan toimintaan.

Viime aikoina keskusteluissa hän mielellään siteerasi säettä Heikki Asunnan runosta Kotkanpojat:

Yhä käsky on pyhä, ehdoton. Kotimaatasi miehenä puolla! / Ja kun hetki lyö, kun tehty on työ. Hyvä kotkan on korkeella kuolla.

Kirjoittaja on Otto A. Nurmelan ystävä ja yhteistyökumppani.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit