Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sompasaaren lauttasataman ajosillan asennus alkoi

Ihmiset
 
HS
Lasse Holmström / Lehtikuva
Sompasaaren autolauttasatamaan valmistuvan ajosillan asennustyöt aloitettiin maanantaina. Silta koostuu kolmesta osasta, joista yksi painaa 20 ja kaksi 30 tonnia. Uiva satamanosturi siirtää 30 tonnin painoista sillanosaa satama-altaan pohjukkaan, minne ajosilta asennetaan.
Sompasaaren autolauttasatamaan valmistuvan ajosillan asennustyöt aloitettiin maanantaina. Silta koostuu kolmesta osasta, joista yksi painaa 20 ja kaksi 30 tonnia. Uiva satamanosturi siirtää 30 tonnin painoista sillanosaa satama-altaan pohjukkaan, minne ajosilta asennetaan. Kuva: Lasse Holmström / Lehtikuva

Sompasaaren autolauttasataman matkustajapaviljonki ja laituri ovat jo valmiita. Ennen huhtikuun alkupäivinä alkavaa liikennettä on myös 54 000 kuutiometrin suuruinen varastorakennus saatava käyttökuntoon.

Maanantaina saapuivat Turusta tilatut, siirrettävän autolauttasillan, ”läppäsillan”, kolme yhteensä lähes 80 tonnia painavaa osaa ja sillan asennuksen ensimmäiset työvaiheet päästiin aloittamaan, kertoi ins. Rautanen, joka Helsingin kaupungin puolesta valvoo Sompasaaren autolauttasataman töiden edistymistä.

Silta kootaan kolmesta noin 30 tonnin painoisesta osasta. Sen lopullinen pituus on 19.8 m ja leveys 9.4 m. Kun autolautta ajaa satama-altaan pohjukkaan kiinnitetyn ajosillan eteen, lasketaan tai nostetaan ajosillan toista puolta siksi, kunnes se yhtyy autolautan keulaluukun ajoramppiin. Toinen osa sillasta pysyy laiturin kanssa samassa tasossa.

Alkuperäisten suunnitelmien mukaan piti Sompasaaren väliaikaisen autolauttasataman valmistua jo viime kesäksi. Aikanaan töitä hidastuttivat tullimakasiinista laaditut piirustukset, joista käytiin pitkällistä ja monivaiheista paperisotaa.

Joulukuun alussa päästiin lopulta käsiksi tullimakasiinin rakennustöihin, jotka ilman pakkasen varastamaa 20 työpäivää ja kolmea satamalakkoa ”olisivat jo paljon pitemmällä.

– Varastorakennus saadaan käyttökuntoon siihen mennessä, kun vakituinen autolauttaliikennekin alkaa.

Euroviisuista kohistaan

Skandinavian maiden muodostama liitto ja sen solidaarisuus nosti Ruotisin ja Norjan sävellykset toiselle ja kolmannelle sijalle, mitä voidaan pitää räikeänä vääryytenä, kirjoitti maanantaina arvovaltainen ranskalainen Le Figaro-lehti lauantaisista Eurovision-iskelmäkilpailuista.

Mutta eivät ainoastaan Skandinavian maat muodostaneet kuppikuntaa, vaan myös Espanja ja Portugali tukivat toisiaan. Kilpailuissa nähtiin myös se ihme, että Irlanti unohti tähänastiset kiistansa Englannin kanssa, jatkoi Le Figaron tuohtunut kirjoittaja.

– Laulajat esiintyivät liian jäykästi ja vakavasti. Orkesterinjohtajat johtivat merkityksettömiä kappaleitaan ikään kuin sinfoniaa, huomautti Le Figaro.

Yleensäkin Ranskan lehdistö arvosteli ankarasti iskelmäkilpailuja. Itävallan voittajamelodian paremmuudesta tuntuivat Ranskan lehdet kuitenkin olevan yhtä mieltä. -- Englannin edustajana laulanut skotlantilainen Kenneth McKellar väitti puolestaan pohjoismaiden pilanneen kilpailukappaleiden arvostelun äänestämällä vain pohjoismaisia kappaleita ja jakamalla siten keskenään antamansa pisteet. -- Suomen Eurovisio-iskelmäkilpailujen arvostelulautakunta pitää täysin aiheettomana Englannin edustajan kirpeää arvostelua pohjoismaiden antamista pisteistä. Suomessa kuului arvostelulautakuntaan myös musiikkiasiantuntijoita, joiden mielestä Ruotsin iskelmä oli paitsi miellyttävästi esitetty myös musiikillisesti korkeatasoinen.

Borneon harvinaiset eläimet katoamassa

Kuching, Sarawak, 7. 3. (STT–Reuter)

Monet Borneon saaren eläinharvinaisuudet ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon. Aikaisemmin koko Kaakkois-Aasiassa yleistä orankia tavataan nykyään enää noin 700 yksilöä Sarawakissa, ja niiden määrä supistuu jatkuvasti. Apinoista kenties eniten ihmistä muistuttava oranki on hyvin suosittu eläintarhojen vetonumero ympäri maailman, ja vuosittain salakuljetetaan Borneosta useita orankipienokaisia ulkomaille.

Harvinainen Borneon sarvikuono on myös rauhoitettu, mutta paikalliset alkuasukkaat pyytävät niitä laittomasti ja myyvät sarvet taikakaluina kiinalaisille ostajille. Liiallinen metsästys uhkaa myös Sarawakin rannikolla elävää harvinaista merilehmää, dugonkia, sekä syötävää kilpikonnaa ja villisikoja.

Toiset Borneon eläinlajit menestyvät puolestaan hyvin yhä lisääntyvästä metsästyksestä huolimatta. Näihin kuuluvat mm. arka nenäapina ja gibboni.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit