Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pietarin Suomen instituutin johtaja: ”EU on epäonnistunut Venäjä-suhteissaan ja laiminlyönyt kulttuuridialogin”

Elina Kahla hoitaa tämän vuoden EUNIC-klusterin puheenjohtajuutta Pietarissa. European Union National Institutes for Cultures on Euroopan unionin ylläpitämä kulttuuriyhteistyötä vahvistava verkosto.

Ihmiset
 
Sirpa Pääkkönen
Elina Kahla johtaa verkostoa, joka vahvistaa Euroopan unionin ylläpitämää kulttuuriyhteistyötä.
Elina Kahla johtaa verkostoa, joka vahvistaa Euroopan unionin ylläpitämää kulttuuriyhteistyötä. Kuva: Sirpa Pääkkönen

Pietarin Suomen instituutin johtaja Elina Kahla on nyt näköalapaikalla, kun hän hoitaa vuoden 2016 loppuun saakka EUNIC-klusterin puheenjohtajuutta Pietarissa. European Union National Institutes for Cultures on Euroopan unionin ylläpitämä kulttuuriyhteistyötä vahvistava verkosto.

”Yllättävää kyllä Venäjä on tällä hetkellä prioriteetti unionin kulttuurisuhteiden rakentamisessa”, Kahla sanoo.

Hän on lyhyellä visiitillä Helsingissä. Neljättä vuotta Pietarin Suomen instituuttia johtava Kahla käy usein Suomessa sukulaisten ja ystävien vuoksi.

EUNIC-klusterin puheenjohtajuutta Kahla pitää kunniatehtävänä. ”Monissa Euroopan maissa Venäjällä toimivat kulttuuri-instituutit nähdään tulkkeina maiden välillä. Suomea pidetään Euroopassa asiantuntijamaana, jossa Venäjää ymmärretään tavanomaista syvällisemmin.”

Työtä kulttuurisuhteiden rakentamisessa riittää.

”EU on epäonnistunut Venäjä-suhteissaan ja laiminlyönyt kulttuuridialogin. Sinne on menty kuin narua työntäen”, Kahla sanoo terävästi.

Venäjän kulttuurisessa ilmapiirissä suojasäät ja tiukempi kontrolli ovat vuorotelleet kautta historian. Neuvostoliiton mureneminen 1990-luvun alussa toi mukanaan valtavan vapauden huuman, joka antoi muun muassa laajan sananvapauden.

Nyt kontrolli on taas kiristynyt, mutta taiteella on Kahlan mielestä aina mahdollisuus kriittiseen ääneen.

Yksi mittari Venäjän henkiselle ilmapiirille ovat televisiossa prime time -aikaan näytettävät naisten kirjoittamat tv-sarjat. Niitä on kymmeniä. Monet niistä ovat rajumpia kuin mitä Länsi-Euroopassa voidaan Kahlan mielestä koskaan näyttää.

Esimerkiksi Tatjanan yössä -sarjassa tytär uhrautuu onnettomuudessa halvaantuneen äitinsä vuoksi ja joutuu prostituutiorinkiin voidakseen ostaa äidilleen lääkkeitä.

”Sarjassa näytetään kovaa väkivaltaa: potkimista, pään hakkaamista seinään ja hiusten polttamista kaasuliekillä”, Kahla kuvaa. ”Sellaisen näkemisen jälkeen on illalla vaikea mennä nukkumaan, koska verenpaine kohoaa.”

Kahlan mukaan tarinoille on yhteistä se, että niissä kolkutellaan ihmisten omaatuntoa. Sarjat puhuvat syyllisyydestä ja uhrautumisesta. Omatunto ei jätä ihmistä rauhaan. Teot vainoavat ihmistä. Yhteisö valvoo ja paljastaa rikkeet.

Tv-melodraamoissa on käyty läpi kaikki neuvostoajan kipupisteet, mutta Kahla näkee niissä linkin myös ortodoksiseen kulttuuriin, joka on ollut hänen tutkimusaiheensa tieteellisellä uralla Helsingin yliopistossa.

”Pyhimystarinoiden kaltaiset ihanteet ja sankaritarinat toimivat myös viihteessä. Maallinen ja uskonnollinen eivät ole Venäjällä erossa, kuten lännessä, vaan ne kietoutuvat toisiinsa.”

Kahla luonnehtii melodraamoja feministisiksi, koska ne ovat naisten kirjoittamia ja suunnattu naisille. Todellisessa elämässä naisen asemassa Venäjällä on paljon parantamisen varaa. Naisten palkat ovat pienet, eikä hyvä koulutuskaan lisää paljon palkkaa. Lapsi saadaan nuorena, usein parikymppisenä. Lapsia hoitavat babuškat, joka on loistava tukiverkosto perheille. Mummot eivät ole vanhoja naisia, koska naisten eläkeikä Venäjällä on viisikymmentäviisi vuotta.

Kahla asuu Pietarissa ydinkeskustassa, jossa henkinen ilmapiiri on erilainen kuin lähiöissä ja laitakaupungilla.

”Näen ballerinoja ja muusikoita. Katsellessani venäläistä sivistyneistöä, ajattelen, että olisipa Suomessakin yhtä voimakas sivistyneistö. Esimerkiksi sivistysyliopisto tarvitsee Suomessa sitoutuneita puolustajia.”

Kahlan mielestä Venäjällä tiedostetaan uhrauksen välttämättömyys. ”Työtä tehdään, vaikka rahaa ei olisi. Tätä ei tosin myönnetä ulkomaalaisille. Vanha hokema: mikään ei toimi, mutta kaikki järjestyy, kuvaa edelleen hyvin venäläisyyttä.”

Kahlan mukaan venäläiset tunnistavat vilpittömän ihmisen.

”Unohdin Ateenasta Moskovaan lentäneeseen lentokoneeseen minulle tärkeän päiväkirjani. Virallista tietä en olisi saanut sitä takaisin, mutta annoin valtakirjan ystävättärelleni, joka haki päiväkirjan lentoasemalta. Hän pyysi minulta kiitokseksi vastapalvelusta. Ihmiset eivät ajattele, että systeemi hoitaa asioita, vaan auttavat toisiaan. Venäjällä se on omantunnon kysymys.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit