Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Musiikkiharrastus vei Hannu Sahan näköalapaikoille

Hannu Saha on nähnyt läheltä kansanmusiikin nousun. Nyt hän osallistuu kaikenlaisen kotimaisen musiikin nostamiseen.

Ihmiset
 
Mikko Mattlar
Sami Kero HS
Hannu Sahan mielestä kansanmusiikille pitäisi antaa arvo viihteenä. ”En ymmärrä, miksei kansanmusiikki voisi soida Kevyesti keskellä päivää -tyyppisissä radio-ohjelmissa. Omituista, että joku profiloija on päättänyt, ettei se kuulu sinne.”
Hannu Sahan mielestä kansanmusiikille pitäisi antaa arvo viihteenä. ”En ymmärrä, miksei kansanmusiikki voisi soida Kevyesti keskellä päivää -tyyppisissä radio-ohjelmissa. Omituista, että joku profiloija on päättänyt, ettei se kuulu sinne.” Kuva: Sami Kero HS
Kolme nopeaa

Suomalaisia voimamiehiä

1 Konsta Jylhä (1910–1984)

”Melodian mestari nousi teoksillaan nopeasti kansakunnan kaapin päälle. Aloitti säveltämisen 1964 ja jo kolmen vuoden päästä hänestä oli tv-ohjelma säveltäjänä. Ja tämä tapahtui jo ennen Kaustisen kansanmusiikkijuhlien syntyä!”

2 Eeli Kivinen (1900–1990)

”Vimpelin Väinämöinen oli kansankulttuurimme suuri originelli. Hän loi kaiken itse: hämmästyttävät laulunsa ja tarinansa, yksilölliset soitto- ja laulutyylinsä sekä omat musiikin syntyyn liittyvät myyttiset uskomuksensa.”

3 Erkki Rankaviita (1927–2009)

”Kansanlaulaja, edellisten vertainen persoonallisuus, joka loi perinteisistäkin lauluista täysin omiansa. Oli mainio tarinoitsija ja kielikuvien kehittelijä. Aatteen miehenä Erkki oli aina vähäväkisen puolella ja huumoriltaan usein nautinnollisen räävitön.”

Hannu Sahan, 60, kaupunkikämpästä Helsingin Kalliosta avautuvat komeat näköalat kattojen yli. Saha on viettänyt arkipäivät pääkaupungissa vuodesta 2002 lähtien, mutta koti on Kaustisella. Pysyvä muutto pääkaupunkiin ei ole houkutellut.

”Vietän Kaustisella vähintään joka toisen viikonlopun. Helsinki on hieno paikka tehdä työtä ja olla, mutta pysyvä asuminen Kaustisella on sydämen valinta”, Saha kertoo ja katselee ikkunasta pääkaupungin silhuettia.

Musiikin edistämissäätiön johtaja on tarkastellut näköalapaikalta myös suomalaista kansanmusiikkia. Hän toimi pitkään Kansanmusiikki-instituutin johtajana ja hoiti alan professuuria sekä Tampereen yliopistossa että Sibelius-Akatemiassa. Ura kanteleensoittajana on myös vuosikymmenten mittainen.

Saha on kotoisin Urjalasta, mutta työpaikka Kansanmusiikkiinstituutissa kotiutti hänet Kaustiselle. Myös kiinnostus kansanmusiikkia kohtaan heräsi kaustislaisen pelimannin kautta.

”Ostin 1970-luvun alussa Konsta Jylhän Konstan parhaat -levyn. Kun Jylhä kyynelehti syvän tunteen vallassa soittaessaan televisiossa, tunsin kansanmusiikissa olevan jotain ainutlaatuista. Vaikka olinkin rockmiehiä.”

Oma folkrockbändikin oli, sillä Saha soitti nuorena Mummi kutoo -yhtyeessä, joka teki albumin Love Recordsille vuonna 1975. Bändin lopahdettua Saha päätyi Tampereelle, jossa hän kuuli yliopistossa alkaneesta kansanmusiikin oppiaineesta.

Hän meni tapaamaan professori Erkki Ala-Könniä, joka toivotti pelkän tapaamisen perusteella nuorenmiehen tervetulleeksi opiskelemaan. Elettiin suuren suomalaisen kansanmusiikkibuumin jälkeisiä vuosia.

”Konsta Jylhä ja Purppuripelimannit tekivät 1970-luvun alussa 250 keikkaa vuodessa. Juhannuksena heitä vietiin paikasta toiseen helikopterilla. He olivat aikansa Dingo-ilmiö.”

1980-luvulla Saha nousi Kansanmusiikki-instituutin johtajaksi. Edellisen vuosikymmenen buumi oli ohi, ja kansanmusiikin tunnettuudessa oli tekemistä.

”Kun 1980-luvun alussa näytti yleisölle viisikielistä kannelta, ei kukaan edes tiennyt, mikä se oli. Koin tärkeimmäksi tehtäväkseni lasten ja nuorten ohjaamisen kansanmusiikin pariin.”

Instituutti käynnisti Kantele kouluun -hankkeen, joka nosti kanteleensoiton osaksi peruskoulun opetussuunnitelmaa.

Sahakin on päivätyön rinnalla soittanut aina kannelta. Primo ja Salamakannel olivat hänen yhtyeitään 1980-luvulla, vuonna 2000 hän julkaisi soololevyn. Myös väitöskirja käsitteli Perhonjokilaakson kanteleensoittajia.

Päivätyöt ovat vieneet Sahaa kansanmusiikin ulkopuolellekin, sillä 2000-luvun alussa hän toimi viisi vuotta Taiteen keskustoimikunnan päätoimisena puheenjohtajana. Sen jälkeen oli vuorossa professuuri Sibelius-Akatemiassa. Se päättyi yllättäen, kun Taideyliopiston johto ei valinnut häntä jatkokaudelle, vaikka hänet todettiin ansioituneimmaksi haun kaikissa vaiheissa. Eduskunnan oikeusasiamies antoi päätöksestä moitteet Taideyliopiston Sibelius-Akatemialle.

”No, viihdyn erinomaisesti nykyisessä työssäni ja on mukavaa työskennellä pitkästä aikaa terveessä työyhteisössä”, Saha sanoo. Musiikin edistämissäätiössä Saha tarkkailee näköalapaikalta koko kotimaisen musiikin kenttää.

Hänen mukaansa suomalainen musiikkikulttuuri on nykyisellään moninaisempi kuin koskaan. Bisnes on elpymässä rakennemuutoksestaan, ja myös marginaalien rikkaus näkyy ja kuuluu.

Myös kulttuuripoliittisessa vaikuttamisessa Saha on mukana sekä ammattinsa kautta että luottamuselimissä. Hän kantaa erityistä huolta kulttuurin vaikutusten huomioimisesta poliittisessa keskustelussa.

”Ilman syvää poliittista keskustelua taiteen ja kulttuurin moninaisista positiivisista vaikutuksista valtiovarainministeriön juustohöylääjät pääsevät liian helpolla. Suomalaisen kulttuurielämän kannalta on vahingollista, että kulttuurin asiat eivät pääse riittävästi mukaan poliittiseen keskusteluun.”

Kulttuuripolitiikan vastapainoksi Saha pitää edelleen soittotuntumaansa yllä. Kalliolaisen yksiön pöydällä on kantele, ja viikonloppuisin sama soitin soi usein Kaustisella.

Merkkipäivänsä Saha kuitenkin viettää Kisahallissa pöytätennistä pelaten.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit