Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Henkilöauto liukkailla lumilla

Ihmiset
 
HS arkisto
Auto on kiepsahtanut katolleen, mutta missä? Mistä oikein on kyse?
Auto on kiepsahtanut katolleen, mutta missä? Mistä oikein on kyse? Kuva: HS arkisto

Viime viikon kuva-arvoitukseen tuli vastauksia niukahkosti, 41, mutta sitäkin tarkempia. Muutamat lukijat arvelivat, että kuvassa tehtiin tietöitä Pitäjänmäellä, Haagassa tai Koskelassa, mutta muuten lähes kaikki tunnistivat paikan Itäväyläksi.

”Kuvassa näkyy Itäväylän levennystyömaa Herttoniemen kohdalla. Oikealla Anttilan varasto ja taaempana Volkswagenin autotalo, josta myöhemmin ostin auton. Edessä tulee Siilitienristeys. Vasemmalla Länsi-Herttoniemen metsät, nykyään enimmäkseen kerrostaloaluetta”, Kaj Kankaanpää kuvailee.

Kuvassa oli tosiaan käynnissä Linnanrakentajantien ja Siilitien välisen osuuden laajennus nelikaistaiseksi moottoritieksi. Kristina Sintero arveli, että siinä rakennettaisiin itämetroa, mutta kuva on otettu vuonna 1965, jolloin metrolinjan ensimmäiseksi osuudeksi valitun Kamppi–Puotila-pätkän yksityiskohtaisen suunnitelman teko vasta alkoi.

Vuosi 1965 oli sama, jolloin Matti Örn muutti Myllypuroon, joten Itäväylää pitkin tuli kuljettua usein. ”Itäiset lähiöt rakennettiin suurelta osin ennen kuin kunnolliset ja toimivat liikenneyhteydet olivat valmiina. Muistan, että matka Rautatientorilta Myllypuroon saattoi pahimmillaan kestää puolitoista tuntia! Uusi Itäväylä auttoi osittain ruuhkien purkuun mutta aamu- ja iltaruuhkista päästiin lopullisesti eroon vasta 80-luvulla metron valmistuttua”, Örn kertoo.

Jarno Tuokko muistaa käyneensä Valurinkatu 1:n Anttilassa leluostoksilla.

”Anttilan jälkeen avasi Wihuri Oy Aarnio pikatukun, joka toimi noin vuoteen 1988 asti, sitten autoliikkeitä, kunnes rakennus purettiin autoliikkeen alta. Taustalla näkyy VW-auto, joka oli tietääkseni Wihurin omistama liike”, Tuokko sanoo.

Myös Esko Saarisella on muistikuvia alueen rakennuksista ja niissä toimivista yrityksistä. ”Oikealla lähin talo on Grönblomin talo, jossa firma toimi ennen siirtymistään uuteen hieman etelämmäksi. Talossa toimi muun muassa Wihurin pikatukku 70-luvulla, Baltic Auto ja US Parts 80-luvulla.”

Saarinen muistelee, että kuvan taustalla näkyvässä talossa toimi 1960-luvulla Autola-niminen liike, joka toi maahan brittiläisiä autoja, muun maussa Hillmaneja. Martti Rainio muistelee, että Autolasta sai hankittua myös englantilaisia Sunbeam-merkkisiä autoja sekä amerikkalaisia Ramblereita.

Onnetar arpoi palkinnon saajaksi Heikki Mannisen. Hän saa kirjan Ympäristö, estetiikka ja hyvinvointi (Toim. Arto Haapala, Kalle Puolakka ja Tarja Rannisto, SKS).

Tämän viikon arvoituksessa on auto hurjastellut lumella katolleen, mutta missä ja milloin? Mistä on kyse? Onko paikka tai tapahtuma sinulle tuttu ja onko sinulla siihen liittyviä muistoja?

Lähetä vastauksesi 12. 3. mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Lasse Holmström Lehtikuva
Kaupunki laajenee, mutta missä, miten ja milloin?
Kaupunki laajenee, mutta missä, miten ja milloin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit