Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Filosofi Ilkka Niiniluoto yliopistoihin kohdistuvista leikkauksista: ”Tyrmäävä vaikutus”

Helsingin yliopiston entinen rehtori kertoo HS:n 70-vuotishaastattelussa olevansa huolissaan suomalaisesta tutkimuksesta, tieteestä ja koulutuksesta.

Ihmiset
 
Veli-Pekka Leppänen
Juhani Niiranen / HS
”Kaikki filosofiset esikuvani – von Wright, Hintikka, Ketonen – elivät pitkän aktiivisen elämän”, sanoo tänään lauantaina 70 vuotta täyttävä Ilkka Niiniluoto.
”Kaikki filosofiset esikuvani – von Wright, Hintikka, Ketonen – elivät pitkän aktiivisen elämän”, sanoo tänään lauantaina 70 vuotta täyttävä Ilkka Niiniluoto. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Kolme nopeaa

Elokuvan ystävän klassikot

1 Fritz Lang: Metropolis

”Tämä rosoinen visio tulevaisuudesta osoittaa, että ihminen ja yhteiskunta eivät ole koneita.”

2 Charlie Chaplin: Kaupungin valot

”Kulkuri on riemastuttavassa ja riipaisevassa roolissa sokean tytön pyyteettömänä auttajana.”

3 Francis Ford Coppola: Kummisetä I–III

“Tiheän runollinen kuvaus vallan ja väkivallan turmelevasta vaikutuksesta.”

Filosofi Ilkka Niiniluodolle sattui nuorena kaksi tapausta, jotka suuntasivat hänen elämäänsä vahvasti. Ensimmäistä hän kutsuu itsetunnon käännekohdaksi.

”Olin 1962 Kälviällä valtakunnallisella teinijohtajakurssilla ja siellä pidettiin ex tempore -puhekilpailu. Olin ollut ujo esiintymiskammoinen poika, mutta yllättäen voitin kisan, ja sen jälkeen kaikki puheenpito on ollut vaivatonta”, Niiniluoto kertoo.

Toinen sattumus liittyi opintoihin. Matematiikan opiskelijana hän seurasi kesällä 1965 Vaasan kesäyliopistossa Rolf Nevanlinnan luentoja matematiikan historiasta, ja istui kerran lauantai-iltaa perhetutun kotona. Sieltä lähti filosofinen herääminen.

”Isäntä, lääkäri Matti Miettinen ojensi hyllystä minulle Eino Kailan Inhimillisen tiedon ja Ludvig Wittgensteinin Tractatus Logico-Philosophicuksen. Luin ne pikapuoliin intohimoisesti, ihmetellen, että on tällaistakin eksaktisti perustelevaa ja sisällöltään jännittävää filosofiaa.”

Niiniluoto alkoi jo syksyllä paneutua teoreettiseen filosofiaan ja väitteli siitä yhdeksän vuotta myöhemmin. Alan professuuria hän hoiti jo 31-vuotiaasta alkaen.

Niiniluoto kytkee filosofisen käänteen myös kotinsa kulttuuriperintöön: vanhemmat olivat humanistimaistereita, Yrjö-isä Hesarin päätoimittaja ja Marja-äiti kulttuuritoimittaja. ”Kotona oli kirjoja paljon, ja vanhemmat seurustelivat kulttuuriväen kanssa, muun muassa säveltäjä Uuno Klami oli perheystäviämme.”

Filosofian kauneudenkin Niiniluoto näkee taiteen sukulaisuutena: ”Että on filosofiaa, joka on yhtä argumentoivaa kuin matematiikka ja yhtä kiehtovaa kuin kaunokirjallisuus. Matematiikka on abstraktia rakennetta, johon filosofia tuo ne sisällöt.”

Filosofeille ensiarvoisina hän korostaa vapaita keskusteluja, konferensseja, kaikkea vastakaikua tarjoavaa väittelyä. ”Siinä oppii sietämään erimielisyyttä.”

Onko näissä viisaustieteissä sitten mitään pysyvää? ”Ainakin hyvät argumentit ja hyvät käsitteet, ja kyllä se tietokin pikkuhiljaa karttuu”, hän miettii.

Sikäli Niiniluoto kehuu tuuriaan, että 1960-luvulta asti häntä opasti kolme kärkifilosofia, G. H. von Wright, Oiva Ketonen ja Jaakko Hintikka. Se, että Hintikka 1971 keräsi ympärilleen puolentusinaa nuorta filosofia, auttoi Niiniluotoa huomattavasti.

”Jaakko oli siinä aikaansa edellä, että hän määrätietoisesti rakensi tämän huippututkimusryhmän. Pääsin hänen kanssaan myös lukukaudeksi Stanfordin yliopistoon Kaliforniaan.”

Ryhmä pysyi koossa vuoteen 1980, jolloin Hintikka siirtyi professoriksi Yhdysvaltoihin.

Niiniluodolla on takanaan paitsi professorin 40 virkavuotta myös viisi vuotta Helsingin yliopiston rehtorina ja viisi kanslerina. Ne olivat hurjia kiireen vuosia. Rehtorin kalenteria hallitsi sihteeri, eikä päivisin jäänyt aikaa edes lukea sähköpostejaan. Ne piti lukea yöllä.

Rehtori- ja kansleriaikoinaan hän halusi varmistaa yliopiston laatukriteereitä ja tukea korkeatasoista tutkimusta. Hän oli mukana valmistelemassa vuoden 2009 yliopistolakia, joka herätti leimuavia ristiriitoja. Edelleen Niiniluoto allekirjoittaa lain tarkoitusperän ja hengen.

Entäpä yliopistojen nykytila?

”Tänä talvena tuli ainutlaatuinen järistys. Kun 90-luvun lamassa karsittiin vähän lomarahoja, nyt leikataan joka puolelta, käännetään kiinni kaikkia hanoja. Yhdessä ne vaikuttavat tyrmäävästi”, hän huomauttaa.

”Helsingin yliopistolta ja Aalto-yliopistolta vietiin molemmilta noin sata miljoonaa. Ja näin käy Suomessa, jonka asema on pohjannut tutkimukseen ja tieteeseen, ja jonka nykyhallituspuolueet vannoivat ennen vaaleja, että koulutukseen emme kajoa. Se lupaus meni rikki.”

Sävyisä mies tuntuu hieman kiihtyvän. Hän on huolissaan, miten piittaamattomasti ja lyhytnäköisesti Suomen vankkaa tiede- ja koulutusmainetta ajetaan alas. Niiniluoto johti 1993 filosofien ”Suomen henkinen tila ja tulevaisuus” -työryhmää, joka etsiskeli tietä ulos silloisesta lamasta. ”Se lama oli nopea ja syvä, ja siitä noustiin pian etupäässä Nokian voimin. Nyt tilanne on epämääräinen ja jos mahdollista vielä ahdistavampi”, hän vertaa.

Jos Niiniluoto politiikkaa kommentoikin, häntä eivät puolueet houkuta. Hän on kiihkoilua karttava sitoutumaton tiedemies. ”Olen aristoteelikko ja uskon hyveiden asettuvan ääripäiden väliin.” Likeisintä on filosofien ikuinen päämäärä, hyvän elämän tavoittelu. Siksipä Niiniluodon uusin kirja onkin nimeltään Hyvän elämän filosofiaa.

Oikaisu 12.3. kello 9.58: Otsikon nimivirhe korjattu, oikea nimi on Niiniluoto, ei Niinistö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?