Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Menestyskirjailijaksi ankaran isän varjosta

Ihmiset
 
Richard Shiro
Pat Conroy
Pat Conroy Kuva: Richard Shiro

Yhdysvaltojen etelävaltioiden pidetyimpiin nykykirjailijoihin lukeutunut Pat Conroy kuoli 4. maaliskuuta kotonaan Beaufortissa, Etelä-Carolinassa. Hän oli 70-vuotias ja sairasti haimasyöpää. Donald Patrick Conroy oli syntynyt 26. lokakuuta 1945 Atlantassa, Georgiassa.

Conroyn tunnetuin romaani on rehevä ja tunteikas Vuorovetten prinssi (1986), jossa päähenkilö työstää rankan perhetaustansa jättämiä haavoja.

Kompleksisesta elämästään ainesta kirjoihinsa lainannut ja dysfunktionaalisia perhekuvioita usein kuvannut Conroy nousi kirjailijaksi isänsä varjosta.

Isä oli toisessa maailmansodassa, Koreassa ja Vietnamissa sotinut merijalkaväen eversti, joka kotona hakkasi vaimoaan ja seitsemää lastaan. Äiti neuvoi lapsilleen jopa piiloja sadistisen puolisonsa raivon varalta.

Romaanin Suuri Santini (1976) isästään laatinut Conroy totesi sarkastisesti, että parasta mitä kirjailijalle voi tapahtua on syntyä onnettomaan perheeseen: ”Minun ei tarvinnut etsiä melodraamaa muualta.”

Conroyn romaanit suututtivat joitakin hänen sukulaisiaan ja edesauttoivat lopulta hänen vanhempiensa avioeroa.

Muistelmateoksessaan The Death of Santini (2013) hän määritteli itsensä ja sisaruksensa ”sodan uhreiksi, asevelvollisiksi taistelussa, johon emme olleet ilmoittautuneet”.

Isänsä käskystä Pat Conroy joutui käymään Citadelin sotilasakatemian Etelä-Carolinassa. Kun hän valmistui 1967, hänestä tuli opettaja ja Vietnamin sodan vastustaja.

Myöhemmin hän kuvasi romaanissaan Salaliitto (1980) mustan kadetin savustamista sotilasakatemiasta. Aikaansa sotilasakatemian koripallojoukkuessa hän ruoti muistelmakirjassaan My Losing Season (2002).

Vaikea nuoruus jätti jäljet kirjailijaan, joka kävi läpi alkoholismin, masennuksen, avioerojen, hermoromahdusten ja itsemurhayrityksen kierteen.

Conroyn suomennettuihin romaaneihin lukeutuvat myös Aaltojen soitto (1995) ja Etelän tuulet (2009). Joitakin hänen teoksiaan on filmatisoitu.

Hän oli naimisissa kirjailija Cassandra Kingin kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit