Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaori Shimada myy vanhoja suomalaisia astioita Tokiossa

Rahoitusalalta puodinpitäjäksi siirtynyt tokiolaisnainen tekee löytöjä suomalaisilta kirpputoreilta.

Ihmiset
 
Sami Kero / HS
Kaori Shimada kiinnostui Suomesta jo lapsuudenkodissaan, jossa oli paljon suomalaisia astioita. ”Käytin näitä jo lapsena. Koin ne.”
Kaori Shimada kiinnostui Suomesta jo lapsuudenkodissaan, jossa oli paljon suomalaisia astioita. ”Käytin näitä jo lapsena. Koin ne.” Kuva: Sami Kero / HS
Kolme nopeaa

Suosikkikirpputorit Suomessa

1. Turun Kirppis-Center Manhattan

”Toivottavasti se on vielä olemassa. En ole käynyt siellä kolmeen vuoteen. Siellä on halvempaa kuin Helsingissä. Helsinki on kallis.”

2. Porvoon Löytöpiste

”Se on suuri ja halpa. Pidän tällaisista suurista, sisätiloissa olevista paikoista. Siellä voi vain kulkea ympäriinsä ja poimia esineitä.”

3. Kirpputorit Lahdessa

”Lahti on paikka, johon kannattaa mennä kirpputorille. Siellä on monta pientä kirpputoria, vaikka se on niin pieni kaupunki.”

Peking

Valkoinen myrskylyhty lepattaa kadun varressa pienen puodin portailla, kun ilta pimenee Tokiossa. Sisällä puodissa myydään vanhaa tavaraa eli vintagea, josta tulee mieleen suomalainen mummola.

Sami Kero / HS
Kaori Shimadan puodissa on myynnissä esimerkiksi vanha suomalainen kahvipurkki.
Kaori Shimadan puodissa on myynnissä esimerkiksi vanha suomalainen kahvipurkki.

Peltisessä kahvipurkissa lukee suomeksi ”Erikois kutsu kahvia”. Lattialla on rivissä seitsemän Antti Nurmesniemen suunnittelemaa Pehtoori-kahvipannua. Hyllykössä on suomalaisia kahvikuppeja, laseja ja lautasia, lähinnä 1950–1970-luvuilta.

”Tämä on harrastukseni jatke”, sanoo puodin omistaja Kaori Shimada.

Sami Kero / HS
Kirpputori-kaupasta saa myös Iittalan astiastoa.
Kirpputori-kaupasta saa myös Iittalan astiastoa.

Harrastuksena hän keräilee vanhaa pohjoismaista lasia ja posliinia. Työkseen hän myy sitä.

”Ei ainoastaan suomalaista, mutta vahva painotus minulla on suomalaisessa muotoilussa.”

Shimada, 39, on pitänyt Tokion Gotandan kaupunginosassa sijaitsevaa kauppaa vuodesta 2007. Kaupan nimi on Kirpputori. Selvällä suomen kielellä.

Valikoimasta suurin osa on astioita, mutta viime aikoina Shimada on ottanut myyntiin myös käsitöitä. Esimerkiksi Pohjois-Karjalan Kesälahdelta peräisin olevia pieniä tuohikoreja.

Japanissa ei ole yllättävää, että kaupalla on suomenkielinen nimi. Tokiossa on myös yhtiö, jolla on vaatekaupat nimeltä Ehkä söpo, Otan tämän, Keittiö ja Olohuone. Tokiossa on lisäksi kahvila Moi ja luomuravintola Kurkku. Yokohamassa on kahvila Poro, josta saa kuulemma Janssonin kiusausta. Nasun kaupungissa Tochigin prefektuurissa on Metsäleipomo-niminen kahvila.

Monella niistä ei kuitenkaan ole juuri muuta tekemistä Suomen kanssa kuin hauska ja eksoottiselta kuulostava nimi.

Shimadan kaupan nimi sen sijaan on Kirpputori, koska Shimada usein käy suomalaisilla kirpputoreilla.

”Pidän kirpputorilla ostoksilla käymisestä. Ja joskus niissä saa alennusta, kun puhuu suomea.”

Shimada puhuu erinomaista englantia, mutta puhuuko hän todella myös suomea?

”En puhu. Vähän”, hän vastaa suomeksi, kun kysyy suomeksi.

Shimada opiskeli suomea Helsingin kesäyliopistossa runsaat kymmenen vuotta sitten. Hän vietti tuolloin kesän Suomessa, koska halusi tutustua suomalaisuuteen.

Nykyisin Shimada matkustaa pohjolaan muutaman kerran vuodessa. Silloin hän käy ainakin Suomessa, ja yleensä myös joko Ruotsissa, Norjassa tai Tanskassa. Viime aikoina hän on alkanut käydä joskus myös Baltian maissa.

Matkoilla tärkeä kohde ovat kirpputorit. Niiltä hän tekee usein löytöjä, koska tuntee erittäin hyvin vintage-astiat ja niiden arvon.

”Tuo on Kaj Franckin Maija-sarjaa”, hän sanoo kun häneltä kysyy kahvikupista.

”Tämä on Oiva Toikan Kastehelmi. Tämän sarjan nimeä en tiedä, mutta sen suunnittelija on Greta.”

Shimada kaivaa esiin kuvaston, josta käy ilmi, että Greta oli helsinkiläinen Greta-Lisa Jäderholm-Snellman, joka työskenteli Arabialle, Iittalalle ja Riihimäen lasitehtaalle 1920- ja 1930-luvuilla.

Kiinnostus Suomea kohtaan on peräisin lapsuudenkodista. Shimadan äidin pitkäaikainen ystävä on suomalainen, ja kotona Tokiossa oli suomalaisia astioita.

”Käytin näitä astioita jo lapsena. Koin ne”, Shimada sanoo.

Hänellä on yhä vanhoja pohjoismaisia astioita myös käytössä kotonaan. Shimadan mielestä vanhat suomalaiset astiat sopivat hyvin yhteen japanilaisten astioiden kanssa. Molemmat ovat muotoilultaan yksinkertaisia ja käytännöllisiä, hän toteaa.

Vintage-astioiden pariin Shimada siirtyi viime vuosikymmenellä. Sitä ennen hän työskenteli rahoitusalalla yhdysvaltalaisessa yhtiössä, mutta päätti alkaa ”seurata intohimoaan”. Käännekohta olivat New Yorkin terrori-iskut vuonna 2001. Shimada menetti niissä kollegojaan ja alkoi miettiä elämää uusiksi.

Vuonna 2003 hän kouluttautui somistajaksi. Työskenneltyään muutaman vuoden tokiolaisliikkeissä Shimada perusti oman Kirpputorin.

Hänen asiakkaansa ovat lähinnä japanilaisia keräilijöitä. Suomalaisten astioiden harrastajia on Shimadan mukaan Tokiossa ”aika paljon”.

Asiakkaita käy puodissa vain pari päivässä, mutta verkkokaupan kautta hän myy enemmän. Kiinnostus vanhaa pohjoismaista muotoilua kohtaan ei ole Shimadan mukaan ainakaan vähenemässä.

”Nykyään kun käyn messuilla Suomessa ja Ruotsissa, näen myös jonkin verran korealaisia ostajia. Sielläkin pohjoismainen vintage on saamassa huomiota.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit