Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Könnin kelloja uudella nimellä

Ihmiset
 
K-A. Fagerholm
Eräs alkuperäisen Könnin kellon tarkka jäljennös on jälleen valmistumassa Antti Mäen uuden talon "kellokamarissa". Näiden kellojen tauluun tulee aina myös Mäen nimi, ettei kukaan erehtyisi luulemaan niitä itse Könnin mestareiden valmistamiksi.
Eräs alkuperäisen Könnin kellon tarkka jäljennös on jälleen valmistumassa Antti Mäen uuden talon "kellokamarissa". Näiden kellojen tauluun tulee aina myös Mäen nimi, ettei kukaan erehtyisi luulemaan niitä itse Könnin mestareiden valmistamiksi.

Ilmajoen kirkonkylässä valmistuu vuosittain edelleen useita könniläisiä kellonkoneistoja maanviljelijä, hienomekaanikko Antti Mäen ahkeran uurastuksen tuloksena.

Jo nuorukaisesta alkaen on Antti Mäki ollut kiinnostunut hienomekaniikasta. Niinpä hän meni heti koulusta päästyään kellosepän oppiin ja apulaiseksi vuosikausiksi. Sotien jälkeen oppipoika aikoi korjata ja valmistaa kelloja omin päin. -- Pöytä on täynnä korjattavia kelloja, niiden joukossa useita aitojen Könnin kellojen koneistoja, jotka on tuotu Mäelle kunnostettaviksi.

– Omin neuvoin olen ottanut tarkoin selville aidon könniläisen ominaisuudet ja tekotavan. Nykyisenä tusina-aikana on tosin työlästä tehdä täysin samanlaisia koneistoja, koska tehdasvalmisteisia osiakin on saatavana, mutta olen kuitenkin pitänyt kiinni siitä periaatteesta, että könniläisen täytyy tänäänkin valmistettuna olla täsmälleen sellainen kuin mestareiden alkuperäiskellot, Antti Mäki selvittää.

– Tavallisesti olen menetellyt niin, että koneiston tilaaja on itse saanut teettää siihen kunnon kaapin sopivimmaksi katsomassaan paikassa. Kunnon ”könniläinen” on valmis palvelemaan omistajaansa pitkät ajat, asianmukaisen huollon saadessaan varmasti yli 100 vuotta.

Äänioikeus myös velvollisuus

Eduskunnan puhemies K-A. Fagerholm on antanut lehdellemme kansanedustajain vaalien johdosta seuraavan äänioikeutetuille tarkoitetun lausunnon: On monia, jotka ovat tyytymättömiä eduskuntaan ja hallitukseen. Niitä arvostellaan ankarasti.

Mutta kun vaalit ovat käsillä, tuhannet ja taas tuhannet äänioikeutetut kansalaiset pysyttelevät kotonaan. Siten he luopuvat oikeudestaan arvostella. Äänioikeuden ei pitäisi olla vain oikeus – sen pitäisi olla myös jokaisen kansalaisen velvollisuus. On käsittämätöntä, että niin monet eivät halua ilmaista kantaansa siitä, kuinka yhteiskuntaamme on johdettava. Ja kuitenkin juuri eduskunta päättää esimerkiksi veroistamme.

Eduskunnan työ koskee meitä kaikkia. Eduskunta päättää sosiaalilainsäännännöstä, sairaaloista, kouluista, teistä ja miltei kaikesta jokapäiväiseen elämäämme liittyvästä. Ei ole suinkaan yhdentekevää, ketkä istuvat eduskunnassa eikä myöskään yhdentekevää, millaista yhteiskunnallista näkemystä he edustavat.

Itse asiassa on vain yksi päivä joka neljäs vuosi, jolloin tavallinen kadunmies voi itse vaikuttaa yleisten asioiden hoitoon – se on vaalipäivä.

Minun asiani ei ole tässä sanoa, ketä on äänestettävä. Sen sijaan tahtoisin sanoa, että jokaisen on käytettävä äänioikeuttaan, jotta uuden eduskunnan kokoonpano todella vastaisi kansan tahtoa. Sano siis painava sanasi maaliskuun 20. tai 21. päivänä.

Korkeasaaren uimala rappiolla – puretaan

Korkeasaaren uimalaitoksen purkamista ehdottaa Helsingin kaupungin ulkoilu- ja urheilulautakunta kaupunginhallitukselle perjantaina antamassaan esityksessä. Uimalaitoksen kunnostaminen vaatisi lautakunnan mielestä suhteettoman paljon varoja.

Korkeasaaren uimala on todettu vanhentuneeksi ja epäkäytännölliseksi. Se on rakennettu jo vuonna 1928. Samoin on todettu, että kesäkaudeksi kerrallaan yksityisille vuokratun laitoksen tuotto on viime vuosina ollut varsin vähäistä, sillä vuokratulot ovat olleet kuukautta kohden noin 100 markkaa.

Uimalan paikalle on myöhemmin tarkoitus rakentaa lasten leikki- ja kahluupaikka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit