Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Posetiivi soi muistisairaiden puolesta

Kalevi Suojanen oli omaishoitaja viisitoista vuotta. Nyt hän musisoi tukeakseen muistityötä.

Ihmiset
 
Posetiivi soi muistisairaiden hyväksi
Posetiivi soi muistisairaiden hyväksi
Kalevi Suojanen oli Alzheimeria sairastaneen vaimonsa omaishoitaja, nyt hän kerää Muistiyhdistykselle rahaa veivaamalla posetiivia. Toimittaja: Laura Kytölä. Kuvaus: Juhani Niiranen. Leikkaus: Esa Syväkuru.

Kun vihreään frakkiin pukeutunut Kalevi Suojanen veivaa saksalaisen posetiivikaunottaren kampea, kajahtaa urkupillistöstä pontevasti ilmoille Säkkijärven polkka.

Posetiivimusiikki saa Mannerheimintietä rämpivien ohikulkijoiden suupielet nousemaan. Kolme lelumarakattia vartioi posetiivarin rahalipasta, johon moni tipauttaa ohi mennessään kolikon. Suojanen ojentaa lahjoittajille onnenlehden, eli lipukkeen, jossa on mukava värssy.

”Posetiivarit keräsivät jo 1700-luvulla rahaa esimerkiksi markkinoilla”, Suojanen, taiteilijanimeltään Sir Väinämö, kertoo.

Marakatti oli posetiivarin apuna keräämässä kuulijoiden antamat rahat. Vastalahjana annettu onnenlehti sisälsi perinteisesti pienen ennustuksen.

Suojasen, 71, voi bongata soittamasta toreilta, enimmäkseen ex tempore -meiningillä. Viime kesänä hän esiintyi muiden muassa Seinäjoen tangomarkkinoilla. Hän soittaa paitsi omaksi huvikseen – hänelle posetiivin soittaminen on ”aivojen golfia” – mutta myös kerätäkseen rahaa muistisairaiden ja heidän läheistensä auttamiseksi Muistiliitto ry:lle.

”Haluan näin kiittää kaikkia minua ja Alzheimeria sairastanutta vaimoani auttaneita.”

Suojanen oli vuonna 2009 kuolleen Maire -vaimonsa omaishoitaja 15 vuotta. Ensimmäinen merkki siitä, että liitossa on ylimääräinen vieras, tuli, kun taidegalleriaa pitänyt Maire kysyi mieheltään, pitikö hänen asiakkaalta rahaa saadessaan antaa vai saada kuitti.

Vaimon vasta 56-vuotiaana saama Alzheimer-diagnoosi oli Suojasen mukaan kuin pieni kuolema. Taistelu ”herra Alzheimeria” vastaan kuitenkin yhdisti paria.

”Rakkaus kuitenkin vain syveni ja nauroimme paljon. Erään muistisairaille ja heidän läheisilleen järjestetyn valmennuskurssin alkaessa Maire tokaisi minulle: ’Kyllä minä tätä Alzheimeria pystyn yksin kotonakin sairastamaan, en minä siihen kursseja tarvitse’.”

Omaishoitajaksi ryhtyminen oli Suojaselle itsestäänselvyys. Hän kävi sen ohessa pitkään myös täysipäiväisesti töissä. Juridiikkaa opiskellut kauppatieteiden maisteri opetti muun muassa Suomen Liikemiesten kauppaopistossa ja Haaga-Heliassa.

”En tainnut ihan tunnistaa omaa uupumustani, ja töitä alkoi jäädä rästiin. Yritin rakentaa turvaverkkoa, mutta moni läheinen jäi. Ehkä sairaus säikäytti heitä liikaa.”

Onneksi on muistisairaiden omaisten tukiverkostoja. Suomessa on arviolta 193 000 muistisairasta ja kymmeniätuhansia omaishoitajia. Tarjolla on päivähoitopalveluita ja omaishoitaja on oikeutettu myös lomiin.

Suojanen tietää, että huono omatunto on omaishoitajan pysyvä vieras. ”Jos omaishoitaja sanoo, ettei ole kertaakaan menettänyt hermojaan, se ei pidä paikkaansa”, Suojanen sanoo.

”Totta kai se hermostuttaa, kun kysytään viiden minuutin välein, mitä kello on. Mutta siinä kohtaa pitää olla armollinen niin itselle kuin sairaalle ihmiselle. Ei muistisairas kenellekään pahaa halua.”

Hänen mielestään sairaita väheksytään liian helposti. Sairas voi olla hyvinkin fiksu, vaikkei sitä osaa enää sanoin ilmaista.

”Maire nautti viimeiseen asti kauneudesta ja osoitti minulle rakkautta ja kiitollisuutta silittelemällä minua, vaikkei hän enää loppuvaiheessa osannut puhua tai kävellä.”

Kalevi ja Maire Suojasen tarina on tallennettu Tiina Merikannon Ylelle vuonna 2010 tekemään seurantadokumenttiin Pitkät jäähyväiset.

Kansainvälistä Aivoviikkoa vietetään 14.–20.3. muistiliitto.fi

Kalevi Suojanen soittaa Vanhat kaverukset -kappaleen ja kertoo, miten aloitti posetiivin soiton. HS.fi/hstv
Juhani Niiranen / HS
Kolikon lahjoittaja saa vastineeksi onnenlehden eli lipukkeen, jossa on mukava värssy.
Kolikon lahjoittaja saa vastineeksi onnenlehden eli lipukkeen, jossa on mukava värssy.
Juhani Niiranen / HS
Kolme lelumarakattia vartioi posetiivari Sir Väinämön rahalipasta.
Kolme lelumarakattia vartioi posetiivari Sir Väinämön rahalipasta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit