Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tyylit eivät kahlinneet monipuolista lyömäsoittajaa

Naná Vasconcelos 1944–2016

Ihmiset
 
Jordi Vidal
Naná Vasconcelos
Naná Vasconcelos Kuva: Jordi Vidal

Moninkertaisesti palkittu brasialainen muusikko Naná Vasconcelos kuoli 9. maaliskuuta kotikaupungissaan Brasilian Recifessa, jossa oli syntynyt 2. elokuuta 1944.

Hän oli 71-vuotias ja koko nimeltään Juvenal de Holanda Vasconcelos.

Puoli vuotta sitten todettuun keuhkosyöpään kuollut Vasconcelos levytti ja esiintyi viimeiseen saakka. Hän oli viimeistelemässä juuri albumiaan Um budista afrobudista ja aikoi aloittaa seuraavan kiertueen huhtikuussa Japanista vanhan ystävänsä, kitaristi Egberto Gismontin kanssa.

Maailmaa laajasti kiertänyt Vasconcelos oli poikkeuksellisen moneen musiikkityyliin venynyt lyömäsoittaja ja yhteistyökumppaniensa kautta myös yksi synnyinmaansa tunnetuimmista lyömäsoittajista.

Vasconselosin tavaramerkiksi valikoitui silti ikivanhaa jousta muistuttava yksikielinen ja yksinkertainen kielisoitin, berimbau. Hänestä kehkeytyikin sen ylivertainen mestari.

Vasconcelos aloitti uransa 1960-luvulla ja teki ensimmäiset levytykset 1967. Kansainvälistä läpimurtoa vauhditti alussa varsinkin argentiinalainen saksofonisti Gato Barbieri, jonka kanssa hän esiintyi Sveitsin Montreux’n jazzfestivaalilla jo kesäkuussa 1971.

Vasconcelos soitti siellä useissa yhtyeissä ja päätyi kolmelle eri jazzlevylle: Barbierin, laulaja Leon Thomasin ja saksofonisti Oliver Nelsonin.

Alkuaikoina Vasconcelos esiintyikin useimmiten jazzmuusikkojen kanssa, mutta maineen kasvaessa tyylit eivät pidätelleet häntä. Vasconcelosin halusivat myöhemmin levylleen muun muassa Laurie Anderson, Ginger Baker, B. B. King, Paul Simon ja Ryuichi Sakamato, satojen muiden ohella.

Pitkäjänteisimpiä ja musiikillisesti hedelmällisempiä kumppaneita olivat silti jazzmuusikot, varsinkin yhdysvaltalainen kitaristi Pat Metheny sekä norjalaiset basisti Arild Andersen ja saksonisti Jan Garbarek, joiden kaikkien kanssa hän teki kolme levyä. Tärkeää oli myös yhteistyö trumpetisti Don Cherryn kanssa maailmanmusiikillisessa Codona-triossa.

Kaksikymmentä omaa albumia tehnyt, vanhaa ja uutta yhdistellut Vasconcelos soittikin maailmanmusiikkia ennen koko käsitteen keksimistä.

Suomessa Vasconcelos esiintyi muun muassa Helsingissä 1993 ja Joensuussa 1996. Hän sävelsi ja soitti musiikkia myös Mika Kaurismäen elokuvaan Amazon (1990).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit