Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirsikka Moringin rakkaus teatteriin pysyy

Siperia ja meri ovat pitkäaikaisen teatteritoimittajan kaksi muuta elämänlankaa.

Ihmiset
 
Veli-Pekka Leppänen
Sami Kero / HS
”Ennen purjehdin myös kilpaa, nyt olen luopunut isommista veneistä”, saaristoon kiintynyt Kirsikka Moring sanoo.
”Ennen purjehdin myös kilpaa, nyt olen luopunut isommista veneistä”, saaristoon kiintynyt Kirsikka Moring sanoo. Kuva: Sami Kero / HS
Kolme nopeaa

Sykähdyttäviä ohjauksia

1 Ralf Långbacka: Galilein elämä (Bertolt Brecht), Turun kaupunginteatteri

”Kertomus siitä, miten tiedettä voi käyttää ihmiskunnan puolesta tai vastaan.”

2 Jouko Turkka: Siinä näkijä missä tekijä (Hannu Salama), Helsingin kaupunginteatteri

”Simultaanisuus ja kyky ottaa suuri esitystila haltuun näyttämökenttänä, Suomen jakaantumisen kuvana.”

3 Kristian Smeds: Mr. Vertigo (Paul Auster), Kansallisteatteri

”Miten siivetönkin voi oppia lentämään!”

”Kalliot, tuuli, vesi, lintujen huuto, purjeveneet…”, teatteritoimittaja Kirsikka Moring luettelee elämänsä elementtejä. Lapsesta asti hän on kasvanut Turun saaristomeren maisemiin. ”Kolmen kuukauden iässä minut on viety sinne ensi kerran ja sinne juurruin.”

Paitsi merellinen avaruus häntä kiehtoo myös siperialainen äärettömyys. Hän matkasi sukulaiskansojemme pariin ensimmäistä kertaa vuonna 1976, ja matkoja on niissä merkeissä ehtinyt kertyä satakunta.

Suomalais-ugrilainen harrastus on merkinnyt syvää sukellusta kulttuureihin, arkeen, kielioloihin ja pienten kansansirpaleiden aseman ja vapauden rajoituksiin – ikävä kyllä. Aivan vastikään Moring on ollut mukana Jäänreunan kansat -hankkeessa, jonka teatterityöpajoja toteutettiin muun muassa Koneen säätiön tuella.

Moringin elämän kolmannen avaruuden on avannut teatteri. Yli neljä vuosikymmentä teatteritoimittajana Suomen päälehdessä on sallinut hänen katsoa ja eritellä teatteria paljon – ja kirjoittaa siitä niin valtavasti, palstakilometreittäin, ettei Suomen ennätyskään voi olla kaukana.

”Aloittaessani vakinaisena 1968 Hesarissa työskenteli useampia teatteritoimittajia, joista eritoten vapaaherratar Sole Uexküll auttoi ratkaisevasti minua alkuun. Häntä kutsuttiin punaiseksi paronittareksi.”

Aiemmin Moring oli käynyt Helsingin Sanomien toimittajakoulun, imenyt korkealaatuisten luentojen antia ja oppinut lehtityön käytäntöjä. ”Opin, että journalismi on käsityötaidetta, toisaalta omaksuin asenteen olla pelkäämättä oikeastaan mitään.”

Noihin aikoihin Suomeen kotiutuivat Bertolt Brechtin teatteriajatukset, joihin yliopistolla ja teatterikorkeakoulussa opiskeleva Moring palavasti ihastui.

Ralf Långbacka oli johdattaja, hän näytti tietä ulos kahvikuppirealismista brechtiläisyyteen. Meille avautui täysin erilainen teatterifilosofia ja uusi näkemys vieraannuttamisen efekteineen”, hän valottaa oman teatterisukupolvensa nuoruutta. Myös Max Rand ja Ritva Arvelo lanseerasivat Brechtin oppeja.

”Nyt ei Brechtiä meillä juurikaan esitetä, vaikka hänen ajankohtaisuutensa on huutava. Ajattele, jokin Kaukasialainen liitupiiri nykypäivän peilinä!”

Långbackat ja holmbergit pysyvät Moringin idoleina. Hän on silti innoissaan myös nuoremmista ohjaajista, ja puhe vilisee muun muassa Juha Hurmetta, Mikko Roihaa, Saara Turusta, Lauri Maijalaa … Hän tunnistaa kohisten nousevia kykyjä, toiselta puolen kasvun varaakin vielä monella on.

”Nuoret teatterintekijät tukevat toisiaan, lukevat ja kommentoivat toistensa tekstejä olematta keskenään kateellisia”, hän kiittää. ”He nimenomaan haluavat itse kirjoittaa näytelmät – se on upeaa, mutta toisaalta siinä jää vähän varjoon eurooppalaisia klassikoita.”

Missä piilee näyttämötaiteen vetovoima?

Moring pohtii vastaustaan pitkään. ”Teatterissa on voimaa, joka mahdollistaa ja vapauttaa ihmisen muuttamaan elämänsä suuntaa. Tunnetasolla korkealuokkainen teatteri todella puhdistaa, ja katharsis toteutuu.”

Hänelle teatteri on ainutkertaista hetkien taidetta, ja vahva onnistunut esitys jättää ikuisen tunnejäljen.

Moringin teatterinrakkautta varjostaa epävarmuus kulttuurista ja kulttuurijournalismista. Häntä ei niinkään huoleta pula uudesta, hyvin koulutetusta sukupolvesta kuin kulttuurille suodut kapenevat resurssit.

Hän painottaa tärkeyttä pitää vakaana keskeiset kulttuuri-instituutiomme.

”Kaiken leikkaamisen keskellä täytyisi turvata eheys sellaisille kuin yliopistolaitos, kansalliskirjasto, kansallisteatteri, Suomalaisen kirjallisuuden seura, kansallisarkisto… Ja niiden kanssa kukkikoon vapaiden kulttuuriryhmien kirjo.”

”Suomen suvun suurta tarinaa on aina päivitettävä ja tuettava.”

Omana kiintopisteenään Kirsikka Moringilla on säilynyt Turun saaristo. Se lumoaa yhtä vahvasti kuin lapsuudessa, vaikka ympäristö on täysin muuttunut. Saaristo on hänen aikanaan tyhjentynyt alkuperäisasukkaista, kun väki muutti sieltäkin 1960–70-luvulla Ruotsiin.

”Kun kerran olen tullut osaksi sitä merituulten, suolaveden ja äärettömyyden tunnelmaa, en osaa enkä halua siitä irrotakaan.”

Vain pari kuukautta, ja sinne on taas päästävä. Saaristoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit