Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Mahtuu, ei mahdu, mahtuu...

Lukijakilpailussa kysytään, missä kuva on otettu.

Ihmiset
 
Hannu Lindroos
Missä ja milloin on kehittynyt kuvaan ikuistettu täpärä tilanne?
Missä ja milloin on kehittynyt kuvaan ikuistettu täpärä tilanne? Kuva: Hannu Lindroos

Viime viikon kuvan katolleen mennyt auto ja sen takana näkyvät tienoot tunnistettiin hyvin. Vastauksia lukijakilpailuun tuli runsaat 60, joista valtaosa oli oikein. Bongaa paikka -toimitus nostaa hattua!

Tarkin tieto kuvanottopaikasta ja -ajasta oli Pentti Ratilaisella.

”Kuva on Laajalahdelta, Munkkiniemen rannan edustalta ja se on otettu 16. maaliskuuta 1958 noin kello 15 – olin paikalla. Kuvassa on Yrjö Laineen Skoda ”tassut” kohti taivasta. Minit pärjäsivät kisassa hyvin pienistä pyöristä huolimatta”, kirjoittaa Ratilainen.

Seppo Töyräs tarkentaa, että kuva on kolmen tunnin jäärata-ajosta Kalastajatorpan edustalla. Auto on Skoda 440 ja sen rekisterinumero BS-129.

”Kuljettajaa vaihdettiin muistaakseni puolen tunnin välein, mutta Ykä kaatoi auton jo 15 minuutin jälkeen, joten minä en päässyt ajamaan ollenkaan. Autossa oli omatekoiset nastarenkaat, joiden pito yllätti Ykän”, kertoo Töyräs.

Munkkiniemen kisoja järjestettiin jääradalla 1950-luvulta 1970-luvun alkuun.

Magnus Hallberg asui 1960-luvulla Munkkiniemen Rantapolulla noin 200 metrin päästä kuvan paikasta.

”Autot jättivät syvän uran jäähän renkaisiin asennetulla pitkillä piikeillä. Autojen ajaessa pimeällä illalla valokeilat heijastuivat makuuhuoneeni seinälle.”

Jäärata-ajoja järjestettiin kovien talvien paksuilla merenjäillä.

”Usein kisojen varikko oli Otaniemen puolella lahtea. Kisojen järjestäjinä toimivat ainakin Tapiolan urheiluautoilijat sekä Teekkarien autokerho TAK”, kertoo Kaj Bergström, joka itsekin toimi 1970-luvulla rallien toimitsijatehtävissä.

”Nuorempana tuli Seurasaaresta hiihdettyä Munkkiniemeen katsomaan jäärata-ajoja, joissa ajoivat jopa maailman kovimmat kuskit kuten Timo Mäkinen ja Rauno Aaltonen.”

Bergström lisää, että perimätiedon mukaan Tapiolan Otsolahdellakin on ajettu jäällä ennen rantojen kerrostalojen rakentamista.

”Samoin Westendin edustalla ja kuka missäkin täysin vapaasti meren jäällä.”

Jäärata-ajoista luovuttiin kun nopeudet, onnettomuudet ja tiedot pakokaasujen lyijypäästöistä lisääntyivät. Vanhat fanisuhteet muuttuivat.

”Olin 11-vuotiaana poikana vuonna 1959 jäällä seuraamassa kisoja, kun minua ja koulukaveriani pyydettiin huutamaan Esson mainosfilmiin ’Lincoln tulee’. Curt Lincoln oli tuolloin Suomen tunnetuin autourheilija”, kertoo Risto Larjavaara.

”Vuosikymmeniä myöhemmin minusta tuli Liikennepoliittinen yhdistys Enemmistö ry:n puheenjohtaja. Kyseinen yhdistys suhtautuu autourheiluun ja tietenkin vesistöjä saastuttaviin jääajoihin kriittisesti.”

Laajalahden toisella rannalla Otaniemen puolella oli talvisin aurattuna TAK:n jäärata, jossa harjoiteltiin ja myös kilpailtiin, kertoo Juhani Koskinen.

”Kun Teekkariralli 1970-luvun alussa ei enää saanut järjestämislupaa urheiluautoilijoiden liitolta, sen tilalle luotiin Teekkariestee eli suunnistus- ja tarkkuusajo, jossa tavoitteena oli kiertää annettu reitti tarkastusasemalta toiselle annetulla keskinopeudella.”

Ensimmäisenä vuonna tehtiin lopetetun Teekkarirallin muistoksi teekkarijäynä eli annettiin Laajalahden jäälle auratulle osuudelle sellainen keskinopeusohje, että käytännössä oli ajettava niin nopeasti kuin pystyi.

”Eli kyseessä oli rallimainen erikoiskoe”, kirjoittaa Koskinen.

Onnetar arpoi palkinnon saajaksi Seppo Holopaisen. Hän saa Liisa Väisäsen tietokirjan Mitä symbolit kertovat (Kirjapaja).

Tämän viikon arvoituksessa ollaan kieli keskellä suuta, mutta missä ja milloin?

Entä onko paikka sinulle tuttu ja onko sinulla siihen liittyviä muistoja?

Lähetä vastauksesi 19.3. mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

HS
Skoda oli mennyt katolleen Laajalahden jääajoissa Munkkiniemessä vuonna 1958.
Skoda oli mennyt katolleen Laajalahden jääajoissa Munkkiniemessä vuonna 1958.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit