Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Umpikorttelit eivät ole ainoa keino”, akateemikko Juha Leiviskä sanoo

Arkkitehti Juha Leiviskä ei vastusta kaupungin tiivistämistä. ”Mutta kun tiivistetään, sen pitää parantaa eikä huonontaa ympäristöä.”

Ihmiset
 
Paula Holmila
Jukka Gröndahl / HS
Arkkitehti, akateemikko Juha Leiviskän mukaan maamme on täynnä rakentamalla tehtyjä ympäristörikoksia.
Arkkitehti, akateemikko Juha Leiviskän mukaan maamme on täynnä rakentamalla tehtyjä ympäristörikoksia. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Kolme nopeaa

Akateemikon teesit urbaanista rakentamisesta

1 ”Joka paikkaan kaupungissa voidaan löytää yksilöllinen ratkaisu, eikä kaikkialle läpijyräävä painajaismainen umpikortteli ole ainoa keino tiivistää kaupunkia.”

2 ”Meitä moititaan lähiöarkkitehdeiksi, kun ehdotamme täysin toteutettavissa olevia avoimia, umpikortteleita inhimillisempiä ratkaisuja myös kaupunkirakenteeseen.”

3 ”Tampere on nyt ajankohtainen. Siellä törsittiin paljon 60- ja -70-luvuilla, mutta korkeatasoisen tiivistämisen paikkoja on vaikka kuinka paljon. Suurin mahdollinen rakennusoikeus ei saisi olla perusteena päätöksille.”

Ratakadun kerrostalon seitsemännen kerroksen ikkunoista, akateemikko Juha Leiviskän ja professori Vilhem Helanderin arkkitehtitoimistosta avautuvat kattonäkymät eri puolille Helsingin keskustaa. Kaksikon yhteistyö alkoi jo vuonna 1978.

Nykyään toimistossa työskentelevät myös Talli-arkkitehtien ja Rosemarie Schnitzlerin toimistot. Päivittäinen keskustelu nuorempien, lahjakkaiden arkkitehtien kanssa tuottaa Leiviskälle suurta iloa.

”Minusta asunnoistakin pitää avautua näköala vähintään kahteen eri suuntaan”, Leiviskä määrittelee.

Leiviskä esittelee ylpeänä viime kesänä Kalasatamaan valmistunutta kehitysvammaisten nuorten Kipparintaloa. Ahtaan tontin jokaisesta pienestä asunnosta on näköala myös merelle.

”En todellakaan vastusta kaupungin tiivistämistä. Mutta kun tiivistetään, sen pitää parantaa eikä huonontaa ympäristöä”, Leiviskä sanoo. ”En lainkaan ymmärrä sitä, että umpikortteleita pidetään ainoana urbaanin rakentamisen mallina. Kun paikka tutkitaan tarkoin, on lukemattomia vaihtoehtoja. Myös suhteellisen avoimet näköalat moneen suuntaan on mahdollista toteuttaa.

Esimerkiksi Töölössä kulttuuritalo Sandelsia (2007) vastustettiin, mutta nyt tuntuu kuin se olisi ollut siinä aina. Tiivistäminen, täydennysrakentaminen ja hienovarainen entistäminen ovat asioita, jotka Leiviskän ja Helanderin toimistossa osataan.

Viime aikoina Leiviskä on tutkinut Tampereen Amuria. Häneltä pyydettiin lausunto Tampereen taidemuseon laajennuksesta.

Engelin aikanaan makasiiniksi piirtämä talo on nykyään liian ahdas museolle, ja laajennus piti tehdä viereiselle tontille. Mutta pinta-ala aiotaankin puolittaa, ja samalle tontille haluttaisiin tiivistämiseen vedoten rakentaa kerrostalo.

Leiviskä rupesi tutkimaan tarkemmin Amuria ja keksi monia ratkaisuja alueen tiivistämiseksi niin, että taidemuseo saisi pitää laajennustonttinsa kokonaan ja aluetta parannettaisiin asumisympäristönä. Leiviskä on käynyt koulunsa Tampereella ja tuntee kotikaupunkinsa hyvin.

Pääkaupungista hän ei ole erityisen huolestunut, koska ”Helsingissä on vielä toimiva kontrolli”. Mutta muualla Suomessa tilanne ei ole yhtä hyvä ja saattaa tapahtua mitä tahansa.

”Maa on täynnä rakentamalla tehtyjä ympäristörikoksia.”

Akateemikko ei vastusta korkeaa rakentamista. Hänestä Tampereelle aseman läheisyyteen tai radan päälle sopivat tornit, koska ennen rataa paikalla oli mäki.

”Keski-Pasilassa, kuten Tampereellakin, tornien varjot suuntautuvat radan päälle. Mutta Kalasataman pilvenpiirtäjät jättävät pohjoisen asuinalueen ikuiseen pimentoon”, Leiviskä arvioi.

Kun Rakennustaiteen museo vuonna 1996 teki vielä sitä, mitä kansallisen museon täytyykin tehdä, eli järjesti Leiviskän tuotannosta näyttelyn ja julkaisi monografian, Leiviskää luonnehdittiin Suomen tunnetuimmaksi arkkitehdiksi maailmalla.

Tämä pitää paikkansa vieläkin. Leiviskä on ainoana suomalaisena saanut Nobeliin verratun Carlsberg-palkinnon vuonna 1995.

Parhaiten hänet tunnetaan kirkoistaan, esimerkiksi Vantaan Myyrmäen (1984) sekä Kuopion Männistön kirkoista (1992).

Helsinkiin tulleita viimeisiä töitä on Svenska social- och kommunalhögsskolan Kruununhaassa vuodelta 2009. Erittäin pidetty on myös hänen Vallilan kirjastonsa 1990-luvun alusta. Se oli ensimmäinen puusta tehty julkinen rakennus Helsingissä aikoihin.

Olennainen osa Leiviskän arkkitehtonisen ajattelun hahmottamisessa ovat toteutumattomat hankkeet, joita hänen valtava, edelleen jatkuva kilpailutuotantonsa ilmentää.

Lähes kaikki taidemuseokilpailut on käyty lävitse. Kajaanin taidemuseon toteutumatta jääminen surettaa vieläkin, suunnitelma on vuodelta 1985.

Mutta mitä akateemikko itse pitää päätyönään? Leiviskän silmät kostuvat, kun hän vastaa empimättä.

”Se on Betlehemin kulttuurikeskus. Sen on tarkoitus luoda palestiinalaisten suoria kulttuuriyhteyksiä muuhun maailmaan. Se yhdistää ihmisiä uskonnosta ja kulttuuritaustasta riippumatta. Minulla on paljon ystäviä siellä, eikä heillä ole helppoa.”

Leiviskä on vakaasti päättänyt, että hän käy vielä Betlehemissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit