Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tehdasvalmisteinen kansantalo johtaa asuntojen hintakilpailua

Ihmiset
 
HS
Hakunilassa, Helsingin maalaiskunnassa oleva kansantalo on kuljetettu paikalle kolmena kappaleena. Vasemmalla oleva huoltosiipi, joka pois jätettynä vähentää kokonaiskustannuksia 2.000 markalla, on kuljetettu erillisenä kappaleena. Keskimmäisessä kappaleessa ovat keittiö ja kylpyhuone, wc ja toinen makuuhuone. Oikeanpuoleisessa elementissä ovat makuuhuone ja olohuone.
Hakunilassa, Helsingin maalaiskunnassa oleva kansantalo on kuljetettu paikalle kolmena kappaleena. Vasemmalla oleva huoltosiipi, joka pois jätettynä vähentää kokonaiskustannuksia 2.000 markalla, on kuljetettu erillisenä kappaleena. Keskimmäisessä kappaleessa ovat keittiö ja kylpyhuone, wc ja toinen makuuhuone. Oikeanpuoleisessa elementissä ovat makuuhuone ja olohuone.

Hakunilan 700 omakotitonttia käsittävälle pientaloalueelle on asennettu ensimmäinen yhteinen kevytrakenteinen, täysin tehdasvalmisteinen ”kansantalo”. Talo on rakennettu Varkaudessa, kuljetettu Helsingin maalaiskuntaan kolmena kappaleena ja asennettu tontilleen täysin valmiina.

Hintatiedot osoittavat, että kansantalon nimitys on oikeutettu. Vajaan 15 kilometrin etäisyydelle tuodun talon velaton hinta tontteineen ja kunnallisteknillisine töineen on 46.000 markkaa, mikä merkitsee 676 markkaa asuntoneliömetriltä.

Tuottajien tarkoituksena on pystyttää tämän vuoden kuluessa eri puolilla maata 100 samanlaista pientaloa. Hakunilan kansantalo on osoitus siitä, että pientalotuotanto on hakeutumassa uusille linjoille: kevyeen rakenteeseen, täysin teollistettuun ja standardisoituun tuotantoon.

Hakunilan kansantalo on rakenteiltaan kevyt, koko talo painaa 10 tonnia, tavallisen omakotitalon paino on kymmenkertainen. Tämä rakenteiden keveys sekä näkyy että tuntuu: ulkovuori on erikoisvaneria ja sisätilojen vaneripinnat tuntuvat toimivan tietyissä olosuhteissa voimakkaasti ääntä johtavina rumpuina. Talo onkin tiettävästi aikaisemmin vaneria käyttämään tottuneen lentokoneinsinöörin suunnittelema.

Asuntohygieninen taso ei sen sijaan ole yhtä kevyt. Tilava, ikkunan kautta tuuletettava kylpyhuone, erillinen wc, automaattinen öljylämmitin, keittiön jääkaappi ja sähköliesi sekä huoltosiipi nostavat sen asumiskelpoisuudeltaan monien kalliimpien kerrostaloasuntojen yläpuolelle, rivi- ja kilpailevista omakotitaloista puhumattakaan.

Hakunilan 68 asuntoneliömetrin kansan-omakotitaloon kuuluu 3 huonetta ja keittiö. Suunnitteilla on samanlainen, 100 neliön laajuinen tyyppi.

Lentäminen elämäntapana

Avaruuskeskus, Houston, 16.3. (UPI)

Työssä tai vapaa-aikana, siipien kanssa tai ilman, Neil Armstrong pitää aina ilman halki kiitämisestä.

Lentäminen on hänen työtään. Armstrongin vaaleaan päähän ahdettu lentämistä koskeva tiedon paljous oikeutti hänet ilman muuta Yhdysvaltain kunnianhimoisimman avaruuslennon, Gemini-8 lennon päälliköksi.

Lentäminen on hänen huvinsa. Kun avaruusalusta tai suihkuharjoituskonetta ei ole käytettävissä, hän lentelee pienellä koneella Houstonin ympäristössä tai harrastaa purjelentoa Coloradon vuoristossa.

Hallitus kuulee vielä Kämp-asiantuntijoita

Hallitus käsitteli keskiviikkoisessa kokouksessaan Kämpin julkisivukysymystä ja päätti kuulla asiassa asiantuntijoita.

Ennen lopullisen päätöksen tekoa päätettiin kuulla vielä rakennushallituksen, muinaistieteellisen toimikunnan ja KOP:n edustajia.

Päätös asiassa tehdään lähiaikoina asiantuntijoiden kuulemisen jälkeen.

Muinaistieteellisen toimikunnan mielestä Kämpin julkisivu olisi rahoitettava soveltamalla kulttuurihistoriallisten rakennusten suojasta annettua lakia.

Lääninhallituksen päätöksen mukaan tämä ei ole tarpeen. Muinaistieteellinen toimikunta on kuitenkin valittanut päätöksestä valtioneuvostolle, joka parhaillaan käsittelee asiaa.

Toimikunnan mielestä julkisivua ei saisi purkaa ja rakentaa uudelleen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit