Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuoden 2016 tekstiilitaiteilija Pirjo Kääriäinen kehittää ympäristöystävällisiä materiaaleja

Tulevaisuus on uteliaiden, Pirjo Kääriäinen sanoo.

Ihmiset
 
Jaana Rinne
Kimmo Räisänen
Uusi ympäristöystävällinen Ioncell-kierrätyskuitu on pehmeää kuin pumpuli. Pirjo Kääriäinen oli mukana työryhmässä, joka sai innovaatiosta juuri kansainvälisen Global Change Award -pääpalkinnon.
Uusi ympäristöystävällinen Ioncell-kierrätyskuitu on pehmeää kuin pumpuli. Pirjo Kääriäinen oli mukana työryhmässä, joka sai innovaatiosta juuri kansainvälisen Global Change Award -pääpalkinnon. Kuva: Kimmo Räisänen

Tekstiilisuunnittelija ja -opettaja Pirjo Kääriäinen nojaa Aalto-yliopiston tekstiili- ja vaatetussuunnittelun laitoksen käsikäyttöiseen kangaspainoon ja sivelee tulevaisuuden ”lankaa”. Uudella loncell F -menetelmällä valmistettu pumpulin oloinen kuitu ei ole mitä tahansa vanua, vaan puuvillajätteen kemiallisen kierrätysmenetelmän ympäristöystävällinen tulos.

Perinteisen viskoosin valmistuksessa käytetään muun muassa vaarallista rikkihiiltä, mutta Ioncell-menetelmä hyödyntää uudenlaista ionista liuotinta.

Kestävä menetelmä on niin hieno, että sen kehittänyt Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston ja VTT:n tutkijoista koostuva suomalainen työryhmä palkittiin helmikuussa H & M Conscious -säätiön Global Change Award -pääpalkinnolla Tukholmassa.

Pirjo Kääriäinen oli vastaanottamassa 300 000 euron rahapalkintoa Ruotsin kruununprinsessa Victorialta Tukholmassa.

”Suomessa palkinnon saamista enemmän kohautti prinsessa Victorian pitkälle edennyt raskaus. Palkintoa ei iltapäivälehdessä mainittu lainkaan.”

Aalto-yliopiston tekstiili- ja vaatetussuunnittelun värjäyspajassa selvitetään värin pysyvyyttä Ioncell-kierrätyskuidun valmistusprosessissa.

”Emme ole keksineet pyörää, mutta yritämme ajaa sillä uusille, eettisille alueille”, Kääriäinen sanoo hymyillen.

loncell F -menetelmä ei vielä ole tekstiiliteollisuuden käytössä, sillä sen testaaminen on kesken. Tulevaisuus näyttää kuitenkin valoisalta.

”Tekstiilimaailma on jännällä tavalla laaja. Vaatteet ovat siitä vain pieni osa. Tekniset tekstiilit ovat valtava alue autonrenkaiden sisävahvikkeista erilaisissa suodattimissa käytettäviin materiaaleihin.”

Tulevaisuus on uteliaiden. ”Jokaisesta ei voi tulla huippusuunnittelijaa. Käytännön ongelman ratkaisu voi olla suunnittelijalle palkitsevampaa kuin unohtumattoman kuosin suunnittelu”, realisti pohtii.

Oman innoittajan ja ”ikisuosikin” nimeäminen on Kääriäiselle helppoa, mutta entä tulevaisuuden lupaukset, keitä he ovat?

”Minuun ovat tekstiilitaiteilijana eniten vaikuttaneet Uhra Simberg-Ehrströmin huikeat ja edelleen modernit ryijyt. Tulevaisuuden nimeä on vaikea valita. Olen täällä yliopistolla tavannut monia nuoria lupauksia: esimerkiksi Reeta Ekin, Laura Merzin ja Tiina Paavilaisen.”

Käsityönopettajan tyttäreksi Lammilla syntynyt Kääriäinen, 53, opiskeli tekstiilisuunnittelijaksi Helsingin Taideteollisessa korkeakoulussa.

Valmistuttuaan hän työskenteli 18 vuoden ajan Finlaysonin suunnittelijana ja mallistopäällikkönä. Aaltoon hän tuli vuonna 2006. Viisi vuotta sitten hän kiinnostui tieteiden välisestä yhteistyöstä.

Kokeellisen materiaalitutkimuksen pariin Kääriäinen on innostanut oppilaitaan jo neljän vuoden ajan. Tutkimuksen ytimessä on ChemArts-hanke eli Aalto-yliopiston kemian tekniikan sekä taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin opiskelijoiden yhteisprojektit.

Projekteista, opiskelijoista ja erityisesti yhteistyöstä Kääriäinen puhuu lämmöllä.

”Laaja-alainen yhteistyö on välttämätöntä, sillä tulevaisuudessa eettisyyden vaatimus korostuu myös muotoilun alalla. Kiertotalouteen sopivat ratkaisut pitää tehdä tuotteisiin jo suunnitteluvaiheessa”, Kääriäinen sanoo. Hän toivoo, että ihmiset miettisivät tarkemmin esimerkiksi vaatehankintoja.

”Paljon puhutaan eettisyydestä mutta käytännössä ostetaan ongelmajätteeksi luokiteltavia vaatteita.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit