Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisjääkärit pitkästyvät ja valittavat Lockstedtin leirillä Saksassa

Uutuuskirja ja näyttely kertovat jääkärien kirjeistä ja päiväkirjoista

Ihmiset
 
Jääkärit Saksan tiellä -kirjan kuvitusta
Jääkäreitä harjoittelemassa konekiväärin käyttöä. – Jääkärit saksan tiellä -kirjan kuvitusta.
Jääkäreitä harjoittelemassa konekiväärin käyttöä. – Jääkärit saksan tiellä -kirjan kuvitusta. Kuva: Jääkärit Saksan tiellä -kirjan kuvitusta

Tasan sata vuotta sitten maaliskuussa 1916 suomalaisilla jääkäreillä on tylsää. Lockstedtin leirillä lähellä Hampuria odotetaan epätietoisuuden vallassa. Rahasta ja ruuasta on pula, saksalaisten kurinpito tuntuu turhalta, ja jääkärit alkavat torailla keskenään.

Mielialat tulevat hyvin esille päiväkirjoissa, kirjeissä ja korteissa, joita jääkärit lähettävät kotimaahan. Historioitsija Tuomas Hopun juuri julkaistu kirja Jääkärit Saksan tiellä kertoo suomalaisjääkärien tunnelmista. Kirjaan liittyvä näyttely avattiin perjantaina Postimuseossa Tampereella.

Kirjeissä on ollut pakko käyttää salanimiä ja kiertoilmauksia, etteivät omaiset joudu vaikeuksiin. Posti kulkee Suomeen yleensä Tukholman kautta ja väliosoitteita käyttäen. Välillä on pitkiä aikoja, ettei kotimaasta kuulu mitään.

”Kaikki valittavat ja ovat tyytymättömiä. Mikään ei kelpaa”, kirjoittaa komppanian Zugführer Olof Lagus.

Tyytymättömyyden aiheita on viljalti. Vaikkei enää tarvitse pitää partiopukuja, ei aliupseereiksi ylennetyille suomalaisille kuitenkaan jaeta preussilaisten aliupseerien arvomerkkejä. He joutuvat edelleen saksalaisten aliupseerien käskytettäviksi.

Saksalaisten kanssa tulee tappeluita. Pahin tapaus on ollut uutena vuotena, jolloin suomalainen jääkäri puukotti seurassaan olleen saksalaisnaisen. Koko pataljoona saa kantaa syyllisyyttä, ja pienet lapsetkin pitävät suomalaisia murhamiehinä.

Myös ruotsinkielisten ja suomenkielisten välille tulee riitaa. Ruotsinkielisiä jääkäreitä pidetään herroina, sillä he ovat yleensä sivistyneistöstä ja saavat nauttia kaikenlaisista eduista.

”Saatanan ruottalaiset, kyllä niille näytetään kun tullaan kotia.”

Ruokakin on pahaa. Saksan elintarviketilanne on alkanut sodan pitkittyessä huonontua, ja suomalaiset jääkärit saavat ilmeisesti kärsiä siitä ensimmäisten joukossa.

”Vankileireissä väittävät siellä olleet saaneensa enemmän ruokaa kuin täällä”, kirjoittaa jääkäripataljoonan henkiseksi johtajaksi kohonnut Zugführer Runar Appelberg. Hän tarkoittanee internointileireillä olleita merimiehiä.

Kaiken huipuksi keväällä rajoitetaan yhteydenpitoa Suomeen. Vain postikortteja saa lähettää, ja niissä saa olla korkeintaan kuusi riviä tekstiä. Turvallisuussyistä.

Venäläiset ovat päässeet vihille jääkärikoulutuksesta. Hopun mukaan asia varmistui heille jo joulun alla 1915, kun viranomaiset pidättivät Torniossa opiskelija Edvard Bruhnin. Tämä oli ollut ensimmäisten joukossa Lockstedtin Pfadfinder-kurssilla edellisenä keväänä ja ehtinyt jo palata Suomeen vakoilemaan ja värväämään lisää väkeä.

Helsingissä Bruhnin hermot alkoivat pettää, ja hänet yritettiin toimittaa pois maasta. Bruhn kuitenkin pidätettiin rajalla, ja kuulusteluissa hän paljasti tietonsa santarmeille.

Jääkäriverkosto on paljastunut.

Lockstedtissa pahinta lienee epätietoisuus tulevaisuudesta. Jotkut ovat olleet Saksassa jo toista vuotta. Pääsevätkö he enää takaisin Suomeen? Palaaminen on nyt vaarallista.

Ovatko he tehneet suuren virheen lähtiessään salaa kouluttautumaan Saksaan? Onko tulevaisuus nyt pilalla? Jääkärit ovat samankaltaisessa tilanteessa kuin Isisiin värväytyneet suomalaissoturit.

Suomeen haluttaisiin palata ase kädessä ajamaan venäläiset pois maasta. Mutta siihen tarvitaan saksalaisten apua, eikä heillä tunnu olevan mitään halua maihinnousuun. Rintama on pysähtynyt Latviaan. Se ei ole edennyt koko talvena.

Suomalaiset ovat toivoneet Saksan valtaavan Viron ja käyvän Pietarin kimppuun. Siinä yhteydessä Suomi olisi mahdollista vapauttaa.

Mutta koko maailman huomio on kiinnittynyt länsirintamalle, Verduniin, jossa jatkuu ennennäkemätön materiaalitaistelu. Euroopan asetehtaat syytävät sinne miljoonittain kranaatteja.

Suomalaiset pelkäävät, että heidän joukkonsa hajotetaan ja heidät lähetetään rintamalle sotimaan Saksan puolesta. Suurin osa kyllä haluaa sotatoimiin, kunhan vain saavat pysyä yhtenä osastona ja matka vie kohti Suomea.

Jotkut ovat suorastaan malttamattomia.

”Yöharjoitus oli ihana”, ylistää Gruppenführer Birger Lemberg. Hän on juuri nauttinut yöstä taisteluhaudassa, valoraketeista ja paukkeesta.

Mutta liikekannallepanoa ei vain kuulu, vaikka sitä on moneen kertaan luvattu.

”Nyt on sanottu meidän lähtevän liikkeelle toukokuun 10. päivänä, mutta mitkään merkit eivät viittaa siihen. Kaikki ovat sangen pessimistisiä ja kyllästyneitä”, Lagus kirjoittaa.

Mikä vain tuntuu olevan parempaa kuin pitkäveteisyys. He eivät tiedä, mitä on tulossa.

Jääkärit Saksan tiellä -kirjan kuvitusta
Postin lähettäminen jääkäreille oli monimutkaista, sillä kirjeet kiersivät yhdyshenkilöiden kautta.
Postin lähettäminen jääkäreille oli monimutkaista, sillä kirjeet kiersivät yhdyshenkilöiden kautta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit