Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen politiikka tarvitsee lisää konflikteja, uskoo Pyry Niemi

Oulusta jo pikkupoikana Ruotsiin muuttanut Niemi istuu toisen kauden kansanedustajana Ruotsin valtiopäivillä. Poliittisissa kulttuureissa on selviä eroja, hän sanoo.

Ihmiset
 
Magnus Laupa
Pyry Niemi, 51, on toisen kauden edustaja Ruotsin valtiopäivillä. Ruotsiin hän muutti Oulusta jo pikkupoikana.
Pyry Niemi, 51, on toisen kauden edustaja Ruotsin valtiopäivillä. Ruotsiin hän muutti Oulusta jo pikkupoikana. Kuva: Magnus Laupa
Kolme nopeaa

Tärkeintä juuri nyt Ruotsin politiikassa

1

Nuoret on saatava töihin tai koulutukseen. Se on ollut yksi suurimmista haasteista Ruotsin politiikassa viime vuosina.

2

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen. Meidän on tarkasteltava koko energiantuotantotapaamme ja hankkiuduttava eroon fossiilisista polttoaineista. Näen tulevaisuuden, jossa luovumme hitaasti mutta varmasti myös ydinvoimasta ja siirrymme käyttämään enemmän esimerkiksi aurinko- ja tuulivoimaa. Tiedän, että Suomessa ajatellaan toisin.

3

Yhdenvertaisuuden vaaliminen. Tulojenjaon epätasaarvo gini-kertoimella mitattuna on kasvanut Ruotsissa muun muassa veronkevennysten tuloksena. Vaikeimmassa asemassa olevien asema ei ole parantunut, hyvässä asemassa olevien on. Siinä meillä on tehtävää.

Tukholma

”Tervetuloa!” huikkaa vahtimestari valtiopäivärakennuksen ovella, Tukholman vanhassakaupungissa.

Hän puhuu selvää suomea, eikä ole lainkaan ainoa Ruotsin kansanedustuslaitoksessa.

Ruotsin valtiopäivien edustajissa ja henkilökunnassa on arviolta ainakin kymmenkunta jollakin tapaa suomalaistaustaista.

Yksi heistä on Pyry Niemi, sosiaalidemokraattien valtiopäiväedustaja Bålstasta, Tukholman ulkopuolelta.

Hän ottaa tänään vastaan valtiopäivien tyhjässä kuppilassa. Tarkoituksena on puhua muun muassa poliittisen kulttuurin eroista naapurimaissa.

”On valitettavaa, että hallitus on koettanut sotkeutua työmarkkinaneuvotteluihin”, Niemi sanoo alkuunsa ja ryhtyy puhumaan yhteiskuntasopimuksen syntytuskista Suomessa.

”Toimiva työmarkkinamalli on sellainen kuin meillä on Ruotsissa, missä hallitus on puuttumatta työmarkkinaosapuolten neuvotteluihin.”

Niemen tausta on Oulussa, mistä hänen perheensä muutti Ruotsin Sandvikeniin 1960–1970-lukujen vaihteessa, kun Niemi oli vielä alle kouluiässä.

Sähköinsinööriäiti ja hitsaajaisä lähtivät hakemaan naapurimaasta töitä, kuten niin monet noina vuosina. Ilmapiiri oli tuohon aikaan suomalaisille maahanmuuttajille melko tiukka, Niemi muistelee.

”Äiti oli aina hyvin selväsanainen sen suhteen, että mitä tahansa teet, opettele mahdollisimman pian ruotsia.”

Sandviken oli ja on perinteinen työläiskaupunki. Sosiaalidemokraattien arvot tulivat Niemelle tutuiksi nuoresta saakka, vaikka hän lähti politiikkaan vasta aikuisena.

Niemi saa olevansa tyypillinen hyvinvointivaltion lapsi. Hän sai nauttia edellisten sukupolvien ponnistuksista. Perhe sai asunnon miljoonaohjelman uusissa taloissa. Niemi sai käydä koulut, ponnistaa akateemiselle uralle ja sitten liike-elämään. Nyt hän istuu toista kautta kansanedustajana.

Nykyisin Niemen suomalaisuus on kaukana, mutta yhteys synnyinmaahan on silti vahva. Niemi ajaa suomalaisten asiaa muun muassa valtiopäivien ruotsalais-suomalaisessa seurassa, jossa on kymmeniä jäseniä.

Hän seuraa Suomen asioita tarkoin myös tuttujensa kautta. Suomalaiset kollegat sosiaalidemokraateista ja Pohjoismaiden neuvostosta pitävät ajan tasalla.

Suurin poliittisen kulttuurin ero Ruotsin ja Suomen välillä on Niemen mielestä, että Ruotsissa vastakkainasettelut ovat aina jyrkempiä ja keskustelu kiivaampaa. Suomessa koalitiohallitusten perinne on aiheuttanut sen, että pohjimmiltaan poliitikoilla on aina tarve päätyä olemaan jotakuinkin samaa mieltä, hän sanoo.

Koalitiohallitusten perinne voi olla osasyy myös Suomen tämänhetkisten talousongelmien taustalla, Niemi arvelee.

”Uskon, että Suomelle tekisi hyvää, jos talouspolitiikassa olisi vähän enemmän konflikteja. Se pakottaisi hallituksesta riippumatta ajattelemaan uusilla moderneilla tavoilla.”

Poliittisen kulttuurin erot niin Suomen ja Ruotsin välillä ovat näkyneet myös pakolaiskriisin aikana. Niemi sanoo, että suomalaiskollegoiden suhtautumistapa tilanteeseen on osin turhauttanut häntä.

”Siirtolaisuus Karjalasta toisen maailmansodan jälkeen ei käy alibina enää 70 vuotta myöhemmin”, hän sanoo.

Niemestä tuntuu, että Suomessa vaikeaa historiaa käytetään herkästi keppihevosena vastustaa maahanmuuttoa. Hän kertoo käyneensä asiasta keskusteluja monien suomalaisten kollegoidensa kanssa. Erimielisyyttä on ennen muuta perussuomalaisten kanssa.

”Olen yrittänyt selittää, että tuo on historiaa, teidän on katsottava joitakin vuosia eteenpäin. Suomen pitäisi pystyä melko suurena, mutta verraten pienen väestön ja toimivan hyvinvointijärjestelmän maana olemaan anteliaampi politiikassaan. Näin, vaikka taloudessa nyt onkin ongelmia.”

Ruotsissa juuri sosiaalidemokraattien hallitus ja Niemen puolue on tehnyt täyskäännöksen pakolaispolitiikassa, ja nyt lainsäätö on kiristymässä. Niemi ei ole siihen erityisen tyytyväinen, mutta näin oli hänen mielestään pakko tehdä, sillä Ruotsin taakka on ollut suhteettoman kova.

”Se oli vain aivan pakollista. Ihmisiä tuli paljon, ja kunnat ja maakunnatkin alkoivat sanoa, ettemme enää kestä. On tärkeää, että jos ihmisiä otetaan vastaan, heille on myös paikka ja he saavat arvokkaan vastaanoton.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit