Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensimmäisenä vaalipäivänä rikottiin kaikki ennätykset – keskiprosentti 55

Ihmiset
 
HS
Matti Tapola / Lehtikuva
Eduskuntatalon mahtavien pylväiden alla seisoi sinnikäs suomalainen äänestäjä vaalijonossa.
Eduskuntatalon mahtavien pylväiden alla seisoi sinnikäs suomalainen äänestäjä vaalijonossa. Kuva: Matti Tapola / Lehtikuva

Ennätyksellisen vilkkaasti täyttivät äänioikeutetut kansalaisvelvollisuutensa eilen miltei kaikkialla maassa ennen vaalihuoneistojen sulkemista. Kaikkien vaalipiirien keskimääräiseksi äänestysprosentiksi tuli 55. Aikaisempi ennätys vuodelta 1962 rikottiin selvästi – se oli 51,5.

Näiden eduskuntavaalien äänestysvilkkauden lopullisen tuloksen ratkaisee kuitenkin tämä viimeinen vaalipäivä ja nimenomaan se, miten ahkerasti vielä äänioikeuttaan käyttämättä olevat henkilöt pistäytyvät vaaliuurnilla. Vaalisää näyttää lupaavalta tänäänkin.

Eilisten tulosten perusteella voidaan odottaa, että kaikkien aikojen äänestysennätys tulee näissä vaaleissa rikotuksi, jolloin uuden eduskunnan kokoonpano entistä paremmin vastaisi kansan tahtoa ja kansanvallan toteuttamista mahdollisimman laajasti.

Neljä vuotta sitten kävi vaaliuurnilla äänioikeutetuista Suomen kansalaisista 85,1 prosenttia, mikä oli siihen astinen eduskuntavaalien ennätys. Aikaisempi ennätys merkittiin aikakirjoihin vuodelta 1954, jolloin äänestysprosentti oli 79,9.

Tämän päivän ilta ja yö laukaisee myös huippuunsa kohonneen jännityksen eduskunnan kokoonpanosta. Aamuyöllä tietää valtaosa niistä 1.019 ehdokkaasta, jotka vaalitaistelussa kamppailivat parhaansa mukaan, pääsevätkö he eduskunnan 200 jäsenen joukkoon.

Maanalainen ydinräjäytys jälleen Neuvostoliitossa

Uppsala. 20.3. (UPI)

Neuvostoliitto räjäytti todennäköisesti sunnuntaina jättimäisen ydinlatauksen maanalaisten ydinkokeilujen sarjassaan.

Uppsalan seismologinen laitos ilmoitti rekisteröineensä voimakkaan räjähdyksen Neuvostoliiton Keski-Aasiassa olevilta alueilta. Richterin asteikon mukaan räjähdyksen voimakkuus oli 6.4.

Ydinräjäytys tapahtui klo 07.50 Suomen aikaa ja sen voima oli yhtä suuri kuin Neuvostoliiton kaksi viikkoa sitten räjäyttämän ydinlatauksen. Tämä räjäytys oli voimakkain Ruotsissa rekisteröity ja vain hieman heikompi räjäytystä, jonka Neuvostoliitto suoritti tammikuussa vuonna 1965.

Uppsalan seismologisen instituutin johtaja Marcus Baath sanoi, että sunnuntain räjäytys paikallistettiin tapahtuneeksi samalle alueelle, missä Neuvostoliitto on aikaisemminkin suorittanut ydinräjäytyksiä kaksi vuotta jatkuneiden maanalaisten ydinräjäytysten sarjassa.

Maanalaiset ydinräjäytykset on sallittu siinä ydinkokeita koskevassa kiellossa, jonka myös Neuvostoliitto on allekirjoittanut. Tässä sopimuksessa kielletään ilmakehässä, avaruudessa ja veden alla suoritettavat ydinkokeet.

Jules Rimet Cup varkaiden käsiin

Lontoo, 20.3. (UPI)

Upea Jules Rimet Cup, pokaali, josta maailman parhaat jalkapalloilijat tulevat kamppailemaan MM-turnauksessa Englannissa ensi kesänä, ilmoitettiin sunnuntaina varastetuksi Lontoon Westminsterin näyttelysalista.

Varkaus havaittiin puolenpäivän tienoilla ja Lontoon poliisivoimat saivat heti hälytyksen varkaudesta.

Pokaali tuotiin Englantiin viime viikolla Brasiliasta, jossa se oli ollut vuodesta 1962 lähtien, jolloin Brasilia voitti maailmanmestaruuden. Sitä pidettiin näytteillä Westminsterissä muiden näyte-esineiden kanssa samassa salissa.

Sunnuntaina puolenpäivän aikaan näyttelyn valvojat kuitenkin huomasivat, että eräs näyttelyhallin ovi oli murrettu ja että pokaali oli kadonnut. He kutsuivat Skotland Yardin etsiväryhmän edustajat heti paikalle ja varkauden tutkimukset alkoivat.

Pokaali on täyttä kultaa ja vakuutettu 30.000 punnasta. Se oli saatu lainaksi viikon ajaksi näyttelyä varten. Näyttelyn nimi on ”Urheilu postimerkeissä”.

Pokaalin edessä oli lappu jossa luki: ”MM-kisojen järjestelytoimikunta on ystävällisesti lainannut tämän suurenmoisen palkinnon.”

30 cm korkea ja 4 kg painava pokaali on saanut nimensä Kansainvälisen jalkapalloliiton entisen presidentin nimen mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit