Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirsti Lumiala luottaa kirjastolaitoksen tulevaisuuteen

”Verovaroin ylläpidetyn talon pitää olla virikkeitä jakava, tasa-arvoinen älytila”, Työväenliikkeen kirjaston johtaja sanoo.

Ihmiset
 
Veli-Pekka Leppänen
Outi Pyhäranta / HS
Kirsti Lumialan johtaman kirjaston tilat Sörnäisten rantatiellä ovat poikkeuksellisen viihtyisät.
Kirsti Lumialan johtaman kirjaston tilat Sörnäisten rantatiellä ovat poikkeuksellisen viihtyisät. Kuva: Outi Pyhäranta / HS
Kolme nopeaa

Kirstin ystävien uudet kirjat

1 Edda

”Naapurini Eeva-Kaarina Arosen viimeiseksi jäänyt kirja Edda on hauska ja jännittävä matka, todellinen seikkailu töölöläiseen kaupunkilaislapsuuteen.”

2 Tytön tie

”Hesarin päätoimittajana ollut Reetta Meriläinen kasvoi polvijärveläisen evakkoperheen lapsena. Hänen omaelämäkertansa Tytön tie on ihmeellinen kertomus pienestä ja suuresta, maalta ja kaupungista, alhaalta ja ylhäältä.”

3 Hertta

”Heidi Köngäs on myös ollut toimittajana Hesarissa. Hänen Hertta- romaaninsa koskettelee yksityisempää Hertta Kuusista, ja hänestä olen kuullut säkenöiviä aikalaismuistoja kirjastomme asiakkailta.”

Astun sisään ovesta, ja korviin helähtää mitä sydämellisin nauru. Se kuuluu Työväenliikkeen kirjaston johtajalle Kirsti Lumialalle. Yli neljännesvuosisadan ajan hän on luotsannut vireää erikoiskirjastoa, joka nykyään on Sörnäisten rantatiellä Helsingissä.

Kirjaston tilat ovat poikkeuksellisen viihtyisät. Kirjasto voi näemmä tarjota myös esteettisen elämyksen, ei pelkästään kirjojen suomaa iloa ja informaatiota.

”Alunperin tämän kiinteistön omisti Partek, ja he halusivat synnyttää monin erisävyisin pintalaatoin luodun kauneuden tunnelman. Olemme luonnollisesti halunneet kunnioittaa ja vaalia sitä”, Kirsti Lumiala kertoo saleja kierreltäessä.

Vaikutelmaa rikastavat lukuisat taideteokset, viherkasvit ja esinevitriinit.

Pääsarkana kirjastolla on totta kai lainata kirjoja, lehtiä ja musiikkia, mutta Lumiala on halunnut aktivoida talon yhä monipuolisemman palvelun laitokseksi.

On keskusteluja, studia generalia -luentoja, näyttelyjä – päivin ja illoin. Ja jo parina syksynä on järjestetty Stadin työväenkirjallisuuspäivä, jonka kymmeniin tilaisuuksiin on saapunut osanottajia monin sadoin.

”Ajatuksemme on, että verovaroin ylläpidetyn talon pitää olla avoin ja maksimaalisesti virikkeitä jakava tasa-arvoinen älytila. Siksi en liioin ole viitsinyt välittää kaiken maailman keinotekoisista raja-aidoista, joita työväenliikekin on keskelleen pystyttänyt”, Lumiala perustelee.

”Kaikkien tilaisuudet ovat meille yhtä tervetulleita, pahimmista porvareista ja oikeistodemareista pahimpiin kommunisteihin.”

Moni kuppikunta hyödyntääkin kirjastoa kokouspaikkanaan: taiteilijaseura Kiila, Uudenmaan kirjoittajat, Stadin slangi, eri naisjärjestöt…

Talossa on myös Punanurkka-divari, jota Työväenkirjaston ystävät pyörittää talkoina.

Jo ennen kirjastoaikaa Lumiala ehti paljon. Hän varttui varkautelaisessa maatalossa, maalaisliittolaisten vanhempien tyttönä, joka pelasi nuoruutensa innolla pesäpalloa Puurtilan Kisa-Pojissa – aina SM-sarjaa myöten.

”Jumppamaikaksi olisinkin ryhtynyt, mutta juuri silloin koulutus siirtyi Jyväskylään. En tietenkään halunnut pikkukaupungista toiseen, vaan veri veti Helsinkiin.”

Kasvatustiedettä, psykologiaa ja sosiologiaa lukenut maisteri assosioitui vasemmiston riveihin. Vuodet 1984–1990 Sdp:n informaatikkona veivät Lumialan puoluetoimistoon – ja lähelle puoluetta johtaneita Kalevi Sorsaa ja Erkki Liikasta.

”Antoisinta oli päästä vaikuttamaan etenkin Kalevin moniin avauksiin. Hän otti ideoita hyvin vastaan ja muokkasi niitä puheisiinsa. Erkki ideoi enemmän itse.”

”Olin Kalevin lempityttöjä, ja tulimme aina hyvin toimeen”, Lumiala sanoo – ja nauraa päälle hersyvästi.

”Välillä kun olin myös hänen henkilökohtaisena sihteerinään, tutustuimme siinä aivan eri tavalla kuin virkatöissä. Päällimmäiseksi muistoksi on jäänyt Kalevin humaani ote ja vahva tarinankertomisen taito.”

Sorsa oli myös se, joka patisti Lumialaa hakemaan paikkaa Työväenkirjastosta. Mitä miettii kirjastonjohtaja, kun leikkuukirves häilyy kaiken sivistyksen ja koulutuksen yllä?

”Eipä ilahduta, joskin oma valtionapumme pysyi tämän vuoden ennallaan. Luotan jatkossakin siihen, että tällaisten erikoiskirjastojen tarve ymmärretään pysyvästi ja laajasti”, Lumiala sanoo.

”Ylipäänsä mitä syvempi lama, sitä parempaa koulutusta tarvitsemme.”

Edistysaskeleina Lumiala näkee sen, että talo on jo toistakymmentä vuotta ollut Helsingin yliopiston kirjaston liitännäiskirjastona ja että lainaamiset sujuvat yhteisin Helka-kortein. Aineistojen kaiken aikaa etenevä digitointi on nostanut käyttökerrat ja kotisivukäynnit moninkertaisiksi.

Eikä lainattava heti lopu: kirjoja on 120 000 ja aikakauslehtiäkin 5 500. Lahjoituksia kertyy yli 4 000 nidettä vuosittain.

Liki 40 vuotta Lumialan kotikenttää on ollut myös Kumpula. Kylämäisillä kotikulmillaan hän koettaa toteuttaa samoja oikeudenmukaisuuden ja lavean yhteisöllisyyden ajatuksia kuin kirjastossa.

”Siellä meillä kukoistaa kaikkea. On Kumpula-seuraa, kyläjuhlaa, Kumposti-lehteä, kylätilaa, urheiluseura Toukolan Terästä, Kumpulan Kuoroa…”, hän luettelee. ”Viime vuonna edesmennyt Eeva-Kaarina Aronen ehti kuorolle kirjoittaa Kumpula-kantaatinkin, jonka Markku Toikka ohjasi.”

”Uudet sukupolvet on saatu ottamaan touhuista vastuuta, ja sitä muutosta on ollut makeata seurata”, Lumiala päättää.

Yhteisöllisyys, se on uusiutuva luonnonvara.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit