Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sarjakuvaneuvos erottui massasta

Heikki Porkola 1941–2016

Ihmiset
 
Maippi Tapanainen
Heikki Porkola
Heikki Porkola

Sarjakuvaneuvos Heikki Porkola kuoli pitkään sairastettuaan 9. maaliskuuta Oulussa. Hän oli syntynyt 23. kesäkuuta 1941 Nilsiässä. Lapsuutensa hän vietti Kiuruvedellä, jossa hänen isänsä toimi rovastina. Körttiläisen kodin perintönä hän osasi valtavan määrän Siionin virsiä, joita hän toisinaan hyvässä seurassa innostui veisaamaan.

Heikki Porkola opiskeli 1960-luvulla Tampereen yliopistossa kirjastotiedettä. Valmistuttuaan hän toimi kirjastonhoitajana Kuhmossa, jonka kulttuurielämää hän piristi muun muassa toimittamalla runoantologioita.

Varsinaisen elämäntyönsä Porkola teki Kemissä, jonne hänet palkattiin kulttuurisihteeriksi vuonna 1977. Kemin tuolloinen maine punaisena ja kulttuurimyönteisenä kaupunkina houkutteli ihmisiä eri puolilta maata. Tuohon kirjavaan joukkoon juuri ensimmäisestä vaimostaan eronnut Porkola istui mainiosti.

Jo ennen Porkolan muuttoa Kemiin kaupunki oli lakkauttanut kasvatusneuvolan Aku Ankka -lehden tilauksen. Uutinen levisi paikallisesta mediasta kansainväliseen levitykseen, ja syyksi epäiltiin sekä kaupungin vasemmistolaisuutta että ankkojen housuttomuutta.

Kun tarina Kemin ”moraalisesta paniikista” julkaistiin Australian ja Sri Lankan tiedotusvälineissä, Heikki Porkola osoitti tyypillistä ideointikykyään. Sitä, jota nykyisin kutsutaan ajatteluksi laatikon ulkopuolelta. Hän ehdotti kulttuurilautakunnalle, että häpeilyn sijaan kaupunki ottaisi maineensa hyötykäyttöön.

Ehdotuksesta ensimmäisten sarjakuvapäivien järjestämiseen 1981 kului neljä vuotta. Aikuisten sarjakuviin keskittyvät Kemin sarjakuvapäivät kasvoivat kansainväliseksi tapahtumaksi vuonna 1985. Seuraavana vuonna Porkolalle myönnettiin sarjakuvaneuvoksen arvonimi.

Toiminta laajeni nopeasti ja vuodesta 1988 sarjakuvapäivien järjestelyistä vastasi Kemin kaupungin perustama ja Porkolan johtama Kemin Sarjakuvakeskus. Sarjakuvakilpailun voittajien töistä koottujen albumien toimittaminen kuului Porkolan työnkuvaan. Hänen ideastaan syntyi myös muun muassa Mämmilä-näyttely, jossa Tarmo Koiviston sarjakuva siirrettiin kolmiulotteiseen muotoon.

Heikki Porkola oli Kemin sarjakuvapäivien sielu ja sydän aina eläkkeelle jäämiseensä saakka 2006. Hän oli keskimääräisyyksistä erottuva hahmo niin Angoulêmen sarjakuvafestivaaleilla kuin Kemin katukuvassakin.

Elämänsä ja kotinsa Heikki Porkola jakoi vaimonsa Tuula Satamo-Porkolan kanssa aina tämän kuolemaan saakka.

Pariskuntaa yhdisti muun muassa suuri rakkaus kissoihin, joita heidän kanssaan asui vuosien mittaan lukuisa joukko.

Kirjoittaja on Heikki Porkolan ystävä ja Sarjakuvakeskuksen entinen puheenjohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit