Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Henrik Arle ratkoo Rion kesäolympialaisissa ratsastuksen dopingrikkomuksia – ”Toivottavasti töitä ei tule”

Helsinkiläinen varatuomari Henrik Arle on entinen kilparatsastaja. Hänen intohimonsa on esteratsastus.

Ihmiset
 
Kimmo Räisänen
Henrik Arle Ruskeasuon ratsastusmaneesilla Laku-hevosen kanssa.
Henrik Arle Ruskeasuon ratsastusmaneesilla Laku-hevosen kanssa. Kuva: Kimmo Räisänen
Kolme nopeaa

Miksi ratsastuksen pitäisi säilyä olympialajina?

1 Historiallisuus

”Ratsastus on ollut olympialaisissa mukana hyvin pitkään. Laji juontaa juurensa jo kreikkalaisten alkuperäisiin olympialaisiin.”

2 Tasa-arvoisuus

”Ratsastus on maailman tasa-arvoisin urheilumuoto. Se on ainoa olympialaji, jossa naiset ja miehet kilpailevat samassa luokassa.”

3 Ainutlaatuisuus

”Missään muussa lajissa ei punnita samalla tavalla ihmisen ja eläimen kykyä suorittaa ja toimia yhdessä.”

Henrik Arle oli 12-vuotias, kun hän marssi Ruskeasuon keskustallin alkeiskurssille. Perheellä ei ollut hevostaustaa, mutta Arle oli päättänyt ryhtyä esteratsastajaksi. Tallilla toimi poikien alkeisryhmä. ”Kyllä meitä poikia tallilla vähän lellittiin”, Arle naurahtaa.

1960-luvulla keskustalli oli Helsingin ainoita paikkoja harrastaa ratsastusta. Siellä syntynyt tiivis kaveriporukka on pysynyt koossa edelleen. Tallilla pyörivät niin Helsinki Horse Show’n toimitusjohtaja Tom Gordin kuin ratsastusvaikuttaja Christopher Wegeliuskin. Arle toimi myös Suomen menestyneimmän ratsastajan Kyra Kyrklundin kuljettajana kilpailumatkoilla. ”Kyra taisi olla viisitoista. Koska minulla oli ajokortti, lähdin kuskiksi.”

Helsinkiläissyntyinen Arle valmistui Helsingin yliopistosta oikeustieteen kandidaatiksi ja myöhemmin varatuomariksi. Lähes koko uransa hän työskenteli Finnairilla, aluksi lakiasioiden parissa, myöhemmin talousjohtajana ja varatoimitusjohtajana.

Arle jäi eläkkeelle vuonna 2009, jolloin pystyi omistamaan aikansa intohimolleen: hevosille ja esteratsastukselle.

Ensimmäisen hevosensa Arle osti varusmiespalveluksen jälkeen Saksasta. Arlen mukaan monet muistelevat hevosta vieläkin, niin persoonallinen se oli.

Ratsukon lajiksi valikoitui esteratsastus, koska se tarjosi sopivan yhdistelmän taktikointia ja fyysisyyttä. Arle ratsasti SM- ja PM-tasolla, kunnes työ ja perhe veivät kilpailulta ajan.

Keskustallin ratsastajapiireistä löytyi myöhemmin myös kouluratsastusta harrastava vaimo. Pari muutti vaimon kotitilalle Laajasaloon. Tilalla asuivat parhaimmillaan molempien hevoset ja tyttären poni. Kun työ vei Arlen ajan arkisin, vaimo huolehti, että hevoset pysyivät parhaassa kilpailuiskussa.

Nykyisin Arlet asuvat tilalla neljän labradorinnoutajan ja kahden pointterin kanssa, jotka he ovat kouluttaneet metsästyskäyttöön.

Kansainväliseksi estetuomariksi Arle päätyi muiden houkuttelemana. Hän istui kuuluttamassa Helsinki Horse Show'n luokkia tuomarikatsomossa, kun joku huomasi, että kuuluttaja osasi kilpailusäännöt tuomareita paremmin.

Arle toimii edelleen tuomarina Suomen kansainvälisissä estekilpailuissa ja muutaman kerran vuodessa ulkomailla. Tuomarointi vaatii henkistä ja fyysistä läsnäoloa, sillä mitä tahansa voi tapahtua sekunneissa.

”Este voi kaatua tuulessa, kun ratsukko on 15 metrin päässä. Tai pari jackrusselia karkaa radalle”, Arle sanoo. ”Silloin pitää reagoida välittömästi. Tuomarit eivät voi istua sämpylää syömässä ja vitsejä kertomassa.”

Korkein luottamustoimi, kutsu Kansainvälisen ratsastajainliiton FEI:n tribunaalin jäseneksi, osui kohdalle vuonna 2011. FEI:n tribunaali on lajin sisäinen tuomioistuin, joka käsittelee ratsastajien ja hevosten lääkeaine- ja dopingrikkomukset.

Se on myös ylin elin, jonne ratsastajat voivat valittaa tuomioistaan. Tribunaali määrää ratsastajille rangaistuksiksi sakkoja ja kilpailukieltoja.

Henrik Arle toimii tribunaalin jäsenenä toista kautta. Hänet valittiin kolmen hengen kokoonpanoon, joka lähtee valvomaan Rion kesäolympialaisia, ennen kaikkea ratsastuksen dopingia.

”Se on työ, jossa toivon, ettei töitä olisi”, Arle sanoo.

Lontoon olympialaisissa hevosista ei löytynyt kiellettyjä aineita, mutta Pekingissä kärysi useampi ratsukko. Tapauksia ilmenee kansainvälisissä kilpailuissa tasaisesti. Osa on vahinkoja lääkeaineiden kanssa, Arle kertoo. ”Mutta on hevosiin käytetty niin kipulääkkeitä, rauhoittavia kuin kasvuhormonejakin.”

Kilpailujärjestäjät testaavat myös ratsastajia. Testeistä on löytynyt muun muassa huumausaineita.

Rioon lähtee pieni suomalaisedustus ratsastuksessa, sillä maaliskuussa päättyneessä rankingissa vain kenttäratsastaja Elmo Jankari lunasti paikan olympialaisiin. Lisäksi ratsastajat Katja Karjalainen ja Jaana Kivimäki hankkivat paikat paralympialaisiin.

Koko ratsastuksen tulevaisuus olympialaisissa on vaakalaudalla, mitä Arle suree.

”Puolustan erittäin vahvasti ratsastuksen asemaa olympialaisissa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit