Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vasemmiston vaalivoitto varmistui

Ihmiset
 
HS
Matti Tapola / Lehtikuva
Vaaleissa suurimmaksi puolueeksi kohonneen sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Rafael Paasio ja voitonmerkki.
Vaaleissa suurimmaksi puolueeksi kohonneen sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Rafael Paasio ja voitonmerkki. Kuva: Matti Tapola / Lehtikuva

Uuden eduskunnan voimasuhteet vasemmiston ja ei-sosialistien välillä näyttävät yhä enemmän kallistuvan vasemmiston hyväksi sosialidemokraattien vyörymäisen voiton ansiosta. Tarkistamattomien tietojen mukaan olivat voimasuhdenumerot eilen 105–95 vasemmiston hyväksi. Vaaliuurnilla kävi alustavien tietojen mukaan 2.291.000 äänioikeutettua ja äänestysprosentin arvioidaan olevan noin 83.

Eduskunnan ylivoimaisesti suurimmaksi puolueeksi kohosi sosialidemokraattinen puolue, jonka harteille varsin todennäköisesti lasketaan uuden hallituksen muodostamistaakka. - -

Tällä hetkellä tilanne viittaa siihen, ettei nykyinen pääministeri Johannes Virolainen ottaisi vastaan hallituksen muodostamistehtävää. Yleinen käsitys tässä vaiheessa näyttää olevan se, että ainakin tunnustelutehtävät annetaan jollekin sos. dem. puolueen edustajalle, mahdollisesti sen puheenjohtajalle Rafael Paasiolle.

Ns. kolmen suuren hallitusta, jossa olisivat mukana sosialidemokraatit, keskustapuolue ja kommunistit, tuskin muodostetaan, vaikka tällaistakin mahdollisuutta on väläytelty.

Naisia valittiin 32 uuteen eduskuntaan

Eduskunta naisistui jälleen jonkin verran näiden vaalien johdosta. Uuteen eduskuntaan on tullut valituksi 32 naisia, kun heitä edellisissä vaaleissa valittiin 27. Naisehdokkaita oli 156.

Eniten naisia eli yhdeksän on ryhmässään sosialidemokraattisella puolueella. Sos.dem. liiton neljä naisedustajaa puolestaan muodostavat enemmistön puolueensa seitsenhenkisessä ryhmässä.

Ruotsalaisen kansanpuolueen äänestäjät eivät kelpuuttaneet edustajakseen yhtään naista. Keskustapuolueella on naisedustajia kuusi, kommunisteilla seitsemän, kokoomuksella neljä ja liberaalisella kansanpuolueella kaksi.

Lapualaisooppera ottaa kantaa

”Lapualaisoopperan” kantaillan päätös Ylioppilasteatterin 40-vuotisjuhlassa vaalimaanantain ehtoona repesi ennenkuulumattomaksi innostukseksi ja voitonhuumaksi. Ainakaan lähimuistista ei hevillä löydy tämänveroista kotimaisen kantaesityksen vastaanottoa. Kämmeniä hakattiin, huudettiin, permantoa tömistettiin ja näyttämöllä purki ensi-illan johtava triumviraatti Arvo Salo – Kalle Holmberg – Kaj Chydenius keskinäisen kiitollisuutensa halauksiin. - -

”Lapualaisooppera” näet on kannanottoon yllyttävää näyttämötekstiä suoranaisemmin kuin kai mikään meillä vähään aikaan näyttämölle saatettu kotimainen. Tätä se on siitä huolimatta, ettei sen rohkeus v:n 1966 Suomessa ole nimenomaan vastatuuleen puhaltamisen rohkeutta.

”Lapualaisooppera” on – lajiin katsomatta – näyttämöllisestä tehostaan heti kantaesityksessä vahvemmin vakuuttavaa kotimaista tekstiä kuin kai mikään vähään aikaan meillä nähty.

Sen kantaesitys edustaa Ylioppilasteatterin nykyistä suuntausta ja tavoitteita manifestiksi asti, ja sen suorituskykyä äärimmäiseen rajaan saakka ja, niin tuntuu, ylikin.

Tulos on oman lajinsa teatterina uljas, täysi syy ensi-illassa synnyttämäänsä innostukseen ja voitonhurmaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit