Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Puhukaa mikrofoniin, olkaa hyvä

Ihmiset
 
Pentti Koskinen
Nyt on virallisen tuntuista meininkiä! Mutta missä, milloin ja miksi?
Nyt on virallisen tuntuista meininkiä! Mutta missä, milloin ja miksi? Kuva: Pentti Koskinen

Viime viikon kuvantunnistuskilpailussa oli vastauksissa hajontaa jonkin verran.

Määräaikaan mennessä vastauksia tuli 94. Yleisin väärä vastaus oli Kirurgi. Syynä on se, että takana näkyvä rakennus muistuttaa etäisesti kympin nykyisen Tarkk’ampujankadun päätepysäkin lähellä olevaa Kirurgin sairaalaa.

Vuoteen 1985 saakka kympin päätepysäkki oli kuitenkin Ensi linjalla. Takana olevassa rakennuksessa on toiminut muun muassa Helsingin raastuvanoikeus, kaupungin henkilöstökeskus ja nykyisin Yrityslinna, mutta parhaiten se tunnetaan Sokeain talona.

”Tämä paikkahan on minulle enemmän kuin tuttu: Yks linja yks!” kirjoittaa Juha Kuokkanen. ”Tunnen takana olevasta talosta jokaisen sopukan ja sen pihalta ja edessä olevilta kallioilta kaikki puut, kolot ja lätäköt”,

Kuokkanen asui rakennuksessa vuosina 1945–58, koska hänen isänsä oli Helsingin sokeainkoulun opettaja ja toimeen kuului asuntoetu.

”Asuntomme oli rakennuksen toisessa kerroksessa niin, että sinne kuljettiin koulun läpi. Koulun oppilaat olivat minun lapsuuden kavereitani.”

Koulun aidatulla suurella pihalla oli puiset liukumäet, hiekkalaatikot ja keinut, erikseen tytöille pihan pohjoispäässä ja pojille eteläpäässä.

”Kun kaupunki luopui vanhoista avopäätyisistä ratikoistaan, kaksi sellaista tuotiin koulun pihalle, jossa ne saivat olla muutaman vuoden, kunnes niiden rikotut ikkunat kävivät liian vaarallisiksi.”

Kuvanottoaika osattiin haarukoida tarkasti.

”Vaunun oven vieressä on ovelle ohjaava teksti, jollaista ei enää 1970-luvun puolivälin jälkeen kuvissa näy. Tämä johtolanka veisi kuvan ajankohdan noin vuosille 1974–75. Herrain tukkamuoti tukee tätä ajoitusta”, arvioi Matti Grönroos.

Reijo Karvonen pääsi jäljille tietyökoneesta. ”Epäedukseen esiintyvä asvalttikone on niin vanhaa mallia, että arvaan kuvanottovuodeksi kesää 1974 tai -75.”

Kuva oli otettu 13. elokuuta 1975.

”Asvalttihommat olivat muuten 60–70-luvulla himottua kesätyötä”, jatkaa Karvinen.

”Siinä hankki hyvin, ja kuten kuvan kundin hauiksesta voi päätellä, salille ei välttämättä tarvinnut päivän päätteeksi mennä.”

Tapani Nuutinen asui talon naapurissa vuoteen 1963 saakka.

”Asuin Toinen linja 10:ssä, jonka vajaassa sadassa asunnossa oli toista sataa lasta. Talon piha rajoittui koulun pihaan, mutta oli vajaa kymmenen metriä ylempänä.”

”Sieltä seurasimme usein koulun näkövammaisia lapsia ja heidän uskomattomia leikkejä ja urheilusuorituksia niillä resursseilla, mitä heillä oli käytössä.”

Kuvan vasemmalla puolella on kallio, joka oli myös suosittu leikkipaikka ja josta lähtivät talvisin ladut moneen suuntaan.

”Samaisella kalliolla pelailimme kesäisin korttia. Eräänä kertana poliisi pääsi yllättämään, vaikka meillä ei ollut rahapanoksia. Jouduin mutsin kanssa menemään puhutteluun legendaariselle Pengerkatu 5:n poliisiasemalle.”

Toisen vuoden teekkari Esa Lehtinen riiasi läheisen Diakonissalaitoksen viehättävää opiskelijaa syksyllä 1973, jolloin kympin ratikka tuli tutuksi.

”Joskus tämä riiu venyi illan mittaan eikä kymppi enää kulkenut”, kirjoittaa Lehtinen.

”Silloin vielä hyväkuntoinen teekkari otti jalat alleen ja kiipesi laitoksen portin yli ja kipaisi ratapihan poikki Linja-autoasemalle ja ehti kuin ehtikin aina viimeiseen Otaniemen bussiin.”

Onnetar arpoi palkinnon saajaksi Annika Varsion. Hän saa Bella Linden ja Lena Granfeltin tietokirjan Omasta maasta (Minerva).

Tämän viikon arvoituksessa ollaan kovin virallisen oloisia. Missä, milloin ja miksi?

Entä onko paikka sinulle tuttu ja onko sinulla siihen liittyviä muistoja?

Lähetä vastauksesi 26.3. mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Hannu Lindroos
Raitiovaunu ohitti tietyökoneen Ensi linjalla elokuussa 1975.
Raitiovaunu ohitti tietyökoneen Ensi linjalla elokuussa 1975.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit