Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aamutelevisiosta tuttu kalastuspäällikkö haluaa lopettaa kalastajien iänikuiset kinat: Kaikki mahtuvat merelle

Eläkkeelle jäävä Helsingin kalastuspäällikkö Matti Mielonen vei 12 vuotta julkkiksia kalaan televisiossa.

Ihmiset
 
Jouni Suolanen
Mika Ranta / HS
Kalastuspäällikkö Matti Mielonen viihtyy liikuntaviraston Rajasaaren tukikohdassa, missä löytyy kaikki tarvittava välineistö koekalastukseen ja kalastuksen valvontaan.
Kalastuspäällikkö Matti Mielonen viihtyy liikuntaviraston Rajasaaren tukikohdassa, missä löytyy kaikki tarvittava välineistö koekalastukseen ja kalastuksen valvontaan. Kuva: Mika Ranta / HS
Kolme nopeaa

Kalastuksesta saa huvia ja hyötyä

1 Kuha parasta paistettuna

”Paras kalaherkkuni on pannulla voissa paistettu kuhafilee. Lopuksi lorautan päälle kerman ja kiehautan. Kannattaa kokeilla.”

2Nuoret kalastamaan

”Nuoret oppivat kalastamaan isältä, isoisältä tai kokeneemmilta kavereilta. Kalastusjärjestöt ja liikuntavirasto opastavat myös.”

3Kalankäsittelyn oppii tekemällä

”Kalankäsittelyn ja fileerauksen voi aloittaa pienillä ahvenilla. Harjoitus ja toisto tekee mestarin.”

Matti Mielonen on vastassa Rajasaaren tukikohdassa suorissa housuissa. Iltapäivällä on liikuntaviraston perinteinen vastaanotto vieraille Uunisaaressa. Kuvauksen ajaksi Mielonen vaihtaa toki päälleen työssä tutumman kalastushaalarin.

Mielonen esittelee Rajasaaren tukikohtaa, joka väistynee veneiden talvisäilytysalueen ohella uuden rakentamisen tieltä tulevina vuosina.

”Ensimmäinen onkipaikkani faijan kanssa oli sattumalta tässä Rajasaaren sillan vieressä. Asuimme silloin Nordenskiöldinkadulla elokuvateatteri Axan talossa. Kovin kauas en ole päässyt ensimmäisestä onkipaikasta”, Mielonen, 66, naurahtaa.

Mielosen vastuulla on myös Sari Snellmanin vetämä Vanhankaupunginkosken Meri-info, jossa käy kesäisin joka arkipäivä koululaisryhmiä kalastusta oppimassa. Vantaanjoen suu on kaupungin suosituin kalapaikka. Siellä ongitaan, heitetään uistinta ja lipotaan syksyisin siikaa.

”Syntyperäisenä stadin kundina koko Helsinki merkitsee minulle paljon. On ollut suuri etuoikeus, että on saanut olla hoitelemassa kalastushommia kaupunkipaikoissa, missä on kalastanut koko ikänsä. Siitä on ollut etua, että tuntee paikat.”

Eläkkeelle tulevana kesänä siirtyvä kalastuspäällikkö tuli liikuntaviraston palvelukseen 1979 Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta, koska valtion laitosten hajasijoitus olisi heittänyt miehen Ouluun. ”Sattumalta samaan aikaan kalastuksen valvonnassa tuli paikka auki. Hyppäsin tänne, enkä ole katunut.”

Ulkoilmaihmistä on työssä viehättänyt merellä olo ja vapaus. Tyydytystä on antanut istutusten onnistuminen, kun siika on lisääntynyt ja sitä on alettu saada hyvin. Taimenen nousu Vantaanjokeen aina Riihimäelle asti kutemaan oli hienoa Vanhankaupunginkosken uudelleen muotoilun jälkeen 2000-luvun alussa.

Mukava oli myös se 12 vuoden ajanjakso, kun Mielonen teki yhdessä toimittaja Heikki ”Hessu” Huttusen kanssa Aamukalassa -ohjelmaa MTV3:n aamutelevisioon. Aika aikaa kutakin. Ohjelma loppui, kun Huttunen lähti Afrikkaan.

Ohjelmaa tehtiin vuoden ympäri. Talvella verkot olivat jään alla. Saalista tuli hyvin – kuhaa, siikaa, taimenta, ahventa ja kampelaa. Kalaa grillattiin nuotiolla Tiirakarilla, Harmajalla, Porsasluodolla, Seurasaaressa ja Santahaminassa.

”Kun oltiin Santahaminassa sotilaiden kanssa tekemisissä, niin kun jotain sopi, se piti. Aamupuurot tulivat sekunnilleen.”

Ohjelmassa vieraili satoja julkkiksia ja poliitikkoja. Aikainen aamuherätys oli monelle vaikea paikka. Kapellimestari Rauno Lehtinen tuotiin kerran helikopterilla Harmajalle. Itsekin kalastanut Kari Tapio jäi Mieloselle erityisesti mieleen reiluna perussuomalaisena äijänä.

Kalastuspäällikön työssä on vaadittu myös sovittelukykyä. Uistelijoiden ja seisovilla pyydyksillä kalastavien välillä on jatkuvaa kinaa. Mielosen mielestä vastakkainasettelu on turhaa. Molemmat mahtuvat merelle.

Uistelijoiden ja jigaajien määrä on lisääntynyt, mutta verkkopyytäjien määrä on pudonnut 80-luvun 8 000:sta nykyiseen 2 000 lupaan. Suurin osa verkottajista on ”vanhoja äijiä”.

”Verkko on ainoa pyydys, jolla silmäkoolla voi vaikuttaa kalan kokoon. Uistimella ja jigillä saa sen sijaan kaiken mittaista kalaa, ja osa ei laske alamittaisia pois. Keväällä jigaajat myös kalastavat mätiä vartioivat uroskuhat poteroistaan. Kun on valtakunnallinen viehekalastuskortti, ei kalavesien omistaja voi tehdä edes kutuaikaisia rauhoituksia.”

Helsingin edustan kalakannat ovat hyvät, mutta meri on muuttunut. Ennen ammattikalastajat pyysivät kalaa ulkomereltä, nyt kuha ja ahven ovat tulleet sisälahtiin. Siellä kaikki kalastavat niitä samaan aikaan, jolloin ottipaikoissa on ruuhkaa. Huviveneilyn hiljennyttyä syksyllä hylkeet veloittavat osuutensa viemällä kalanpäät verkoista.

”Hylkeet ovat tulleet jäädäkseen. Ne ovat tehokkaampia kalastuksenvalvojia kuin me.”

Maahanmuuttajille on Mielosen mukaan vielä paljon opastettavaa kalastuksessa. Kalatalouden Keskusliitonkin palkitsema Poliisi on ollut iso apu kalastuksen valvonnassa kesäisinä viikonloppuina sekä merivartijat ja tulli.

Talvisin jäiden tultua Mielonen laittaa talviverkot Seurasaaren selälle. Liikuntajohtaja Anssi Rauramo tulee mielellään kalakaveriksi. Mielonen lupaa auttaa, jos joku ei osaa virittää verkkoja jään alle. Talvikalastus on hyvä koko perheen harrastus.

Eläkepäivinään entinen ”Lapin hullu” aikoo jatkaa kalastusta. Talvisin hän viettää vaimon kanssa jaksoja Espanjan Alicanten asunnolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit