Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Identtiset Ylisen kaksoset ovat musisoineet Hakaniemen hallissa jo kymmenen vuotta

Ihmiset
 

Nämä pellavapäiset herrat on moni helsinkiläinen nähnyt ja etenkin kuullut. Joka lauantaiaamupäivä Hakaniemen hallin kakkoskerroksessa esiintyy lahjakas Duo Ylinen: alttoviulussa Lauri Ylinen, 41, ja sellossa Jukka Ylinen, 41.

Yliset ovat siitä poikkeuksellisia katusoittajia, että molemmilla on musiikkipedagogin pätevyys, klassinen koulutus useammassakin soittimessa ja absoluuttinen sävelkorva.

Miksi he sitten esiintyvät Hakaniemen hallissa eivätkä Carnegie Hallissa?

Lauri Ylinen sanoo, että klassiseen musiikkiin liittyvä kilpaileminen ei ole veljeksistä erityisen hauskaa. ”Eikä koesoitto”, lisää Jukka Ylinen.

Molemmat ovat sitä mieltä, että pääsevät muusikkoina juuri sopivasti esille omassa duossaan. Katusoittouransa lisäksi veljet opettavat, soittavat harrastelijaorkestereissa ja välillä solisteinakin.

Poikkeuksellista on sekin, että espoolaiset Yliset ovat identtiset kaksoset. He paitsi työskentelevät myös asuvat ja viettävät vapaa-aikansa yhdessä.

Miten siinä niin on käynyt?

”Se johtuu siitä, että me pyörimme…”, aloittaa Jukka Ylinen. ”…samoissa paikoissa”, jatkaa Lauri Ylinen.

Yhdessä Yliset löysivät myös musiikin: perheen magnetofonissa kelalta toiselle pyörivä Irwinin St. Pauli ja Reperbahn kiehtoi nelivuotiaita Ylisiä niin teknisenä kuin musiikillisenakin ilmiönä.

Tämä on se tavallinen tarina, paitsi tuplana: ensin pianotunnit, sitten konservatorio ja lopulta soitonopettajan tutkinto.

Hakaniemeen Yliset päätyivät kymmenen vuotta sitten, kun torikahvila Kahvi-Siskojen eteen kaivattiin musiikkia. Keikkaa pukkaa nyt niin, että Yliset tuskin ehtivät tehdä, sillä kuulijat tilaavat heidät usein omiin juhlatilaisuuksiinsa.

Lisäksi Lauri Ylinen on vastikään saanut ylennyksen Nuorten miesten kristillisen yhdistyksen viulistista konserttimestariksi. Orkesterissa tosin soittaa pääasiassa nuoria naisia.

”Miehiä ei ole kuin yksi”, Lauri Ylinen kertoo. ”Eikä sekään ole nuori.”

Nyt Lauri Ylinen asettaa lattialle tyhjän muovisen makeislaatikon, nostaa alttoviulun leukansa alle, nyökkää Jukka Yliselle ja alkaa soittaa. Kappale on Siks oon mä suruinen. Pian halliyleisössä nähdään vetistäviä silmiä, mykkiä tuijotuksia tyhjään ja liikutuksesta jäykistyneitä risupartoja.

Kun Yliset ovat soittaneet viimeiset nuottinsa, seuraa muutaman sekunnin hiljaisuus. Joku rykäisee.

Sitten aplodit. Rouva sinisessä takissa tiputtaa muovirasiaan taitellun vitosen. Yliset pokkaavat kiitokseksi.

Katu- ja hallimusisointi asettaa kalustolle omat vaatimuksensa. Kesällä pitää varoa, ettei sellon piikki painu auringon sulattamaan asfalttiin. Helteiden vuoksi soitinten lakkapinta on halkeillut kuin hienoin japanilainen keramiikka.

Pakkasraja taas on vedetty siihen, että soitto loppuu, jos hengitys jäätyy alttoviulun kannelle.

Ikimuistoisen keikan veljekset vetivät eräänä syksynä Cafe Regatan edessä Töölössä.

”Oli hurja myrsky. Viereinen sähkötolppa heilui kovasti, ja pelkäsimme että se kaatuu päällemme”, muistelee Lauri Ylinen.

”Sitten alttoviulun kieli alkoi itsekseen resonoida myrskytuulessa”, sanoo Jukka Ylinen.

Soitto jatkui.

Lauri Ylinen kuvailee itseään vastuunkantajaksi, kun taas Jukka Ylinen on auliisti se boheemimpi tyyppi.

Identtisessä kaksosuudessa on puolensa ja puolensa. Toisaalta se antaa joukkovoimaa: Jukka Ylinen kertoo, miten ala-asteella oli vaarassa joutua koulukiusatuksi, mutta tilanne laukesi aina, kun veli saapui paikalle.

Toisaalta, arvelee Lauri Ylinen, veljesten välinen tiivis yhteys saattaa olla syynä siihen, ettei kummallakaan ole vielä kumppania ja omaa perhettä.

Jukka Ylinen nyökkää. ”Me olemme toistemme tiellä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit