Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mia Haglund lähti vapaaehtoiseksi Länsirannalle ymmärtääkseen Israelin ja Palestiinan konfliktia

Palestiinalaisten vieraanvaraisuus palautti Mia Haglundin uskon elämän perusarvoihin.

Ihmiset
 
Akseli Valmunen
Mia Haglund vietti kolme kuukautta ihmisoikeustarkkailijana Länsirannalla.
Mia Haglund vietti kolme kuukautta ihmisoikeustarkkailijana Länsirannalla. Kuva: Akseli Valmunen

Tum tum tum tum tum tum tum.

Seitsemän laukausta saa kaiken hetkeksi jähmettymään Hebronin vanhassa kaupungissa. Ihmisoikeustarkkailija Mia Haglund on käytännössä kulman takana tapahtumista.

Pian kaduilla vilisee vihreisiin pukeutuneita sotilaita. Haglund kiskaisee kameransa laukusta ja ryntää paikalle.

Taas yksi puukotus, jonka seurauksena puukottaja on ammuttu. Kuolonuhri oli 17-vuotias nuori nainen.

Tapahtumasta on vain viikkoja, kun istahdamme Pikkuparlamentin lounasravintolaan. Puheliaan oloinen Haglund on juuri palannut töihinsä vasemmistoliiton eduskuntaryhmän avustajana.

“Pitkät yöunet auttavat pääsemään taas kärryille politiikan kevään tärkeistä päätöksistä”, hän kertoo.

Sosiologiaa opiskellut Haglund ajautui politiikkaan järjestötyön kautta ja oli ehdolla eduskuntaan viime vaaleissa. Nykytehtävässään hän työskentelee lähinnä kansanedustajien Li Anderssonin ja Silvia Modigin kanssa.

Takana on kolme kuukautta vapaaehtoisena Israelin miehittämällä Länsirannalla Kirkon Ulkomaanavun EAPPI-ohjelman kautta. Hebronista hän raportoi ihmisoikeusloukkauksista YK:lle ja muille kansainvälisille järjestöille.

Keskustelu suomalaisen työelämän haasteista unohtuu, kun palaamme puukotukseen, joka jatkoi syksyllä alkanutta väkivallan kierrettä.

Puukotettu nosti hämmästyneenä veristä paitaansa, eikä vaikuttanut ymmärtävän olevansa haavoittunut. Nuoren naisen ruumista Haglund ei nähnyt. Onneksi, hän lisää.

“En olisi kuitenkaan pystynyt muuttamaan tapahtumien kulkua, ja olen nähnyt kuinka näiden tapausten todistaminen jättää jälkensä ihmisiin.”

Haglund on työskennellyt eduskunnassa kaksi ja puoli vuotta. Päivät täyttyvät monipuolisella aihekirjolla, mutta hänen pöydällään on etenkin koulutukseen ja kansainvälisiin aiheisiin liittyviä työtehtäviä. Konflikteissa häntä kiehtoo eniten ihmisten selviytyminen arjessa.

“Hain vapaaehtoiseksi, koska halusin ymmärtää Israelin ja Palestiinan välistä konfliktia. Kaikkea ei voi oppia uutisista tai kirjoista”, hän toteaa.

Arkisin Haglund nousi aamukuudelta auttamaan lapsia ja opettajia tarkastuspisteiden läpi kouluun. Hebronissa he joutuvat jatkuvasti siirtokuntalaisten tai sotilaiden tönimisen ja herjojen kohteeksi, ja levottomina päivinä he eivät pääse läpi. Tarkkailijoiden läsnäolo helpotti asioita.

“Kaikkein palkitsevinta oli lasten vilpitön ilo, kun he tunnistivat minut aamuisin ja tulivat halaamaan”, hän sanoo.

Länsirannan väkivaltaisuuksissa on YK:n mukaan kuollut tänä vuonna neljä israelilaista ja 45 palestiinalaista. Haavoittuneita palestiinalaisia on yli tuhat.

Jo epäilys puukotuksen yrityksestä on sotilaiden ohjeistuksessa riittävä syy ampua.

“Tapasin esimerkiksi 14-vuotiaan pojan, jota oli ammuttu jalkaan, kun hän oli menossa kauppaan ostamaan maitoa.”

Uhriluvut kertovat voimasuhteiden täydellisestä epätasapainosta Länsirannalla. Tarkkailijoiden on Haglundin mukaan vaikea huomata työnsä tulosta pitkällä tähtäimellä.

“Politiikkaan voi turhautua Suomessakin, mutta Palestiinassa turhautuneisuus musertaa ihmisiä”, hän vertailee.

Olosuhteet eivät ole vieneet lapsilta naurua ja leikkimieltä. Haglund päätti, että jos he selviävät niin hänkin kykenee optimismiin. Leikeistä kuitenkin heijastuu miehityksen pysyvyys paljaimmillaan.

“Sydäntä särkee, kun he imitoivat välikohtauksia leikeissään. He ovat sisäistäneet sotilaiden läsnäolon, ja tietävät heidän liikkeensä ja ilmeensä.”

Tärkein opetus Palestiinassa oli Haglundin mielestä se, kuinka ihmisiä kohdellaan.

Miehityksestä huolimatta asukkaiden vieraanvaraisuus on Hebronissa säilynyt. Vaikka huolenaiheita on paljon, ihmiset eivät vetäydy kuoreensa. Perheille ja ystäville löytyy aina aikaa.

Ulkomaalaisten kanssa jutellaan ja heitä kutsutaan kotiin kahville tai lounaalle.

Jos ihmisillä on konfliktin keskellä aikaa jutella ventovieraiden kanssa, miksei siihen pystyttäisi Euroopassa taloushuolien ja pakolaistilanteen aiheuttamien haasteiden keskellä, Haglund kysyy.

“Toistensa tukemisesta ja oikeudesta normaaliin elämään ei anneta periksi”, hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit