Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Konemies Esa Kotilainen hurmaantui paukkuvien jäiden äänistä

Minimoog-soittimen 1970-luvulla Suomeen tuonut säveltäjä ottaa askelia äänitaiteeseen: ”Tuntuu, että olen musiikintekijänä nyt murrosvaiheessa”

Ihmiset
 
Näin soi legendaarinen Minimoog ammattilaisen käsissä
Näin soi legendaarinen Minimoog ammattilaisen käsissä
Esa Kotilainen aavisti heti Minimoogin mahdollisuudet saadessaan taannoin soittimen käsiinsä. "Niin lähellä minä olen sen sielunmaailmaa, että minulle se on mulle jatko ajatuksista soundimaailmaan ja musiikkiin", Kotilainen kertoo HSTV:n videolla ja antaa soittimella tyylinäytteen. Toimittaja: Harri Uusitorppa, kuvaus: Lauri Rotko
Kolme nopeaa

Näitä keikkojaen voi unohtaa

1 Ajatuslapsi-levyn live-esitys Kultuuritalolla 1976

”Ehkä elämäni kaoottisin keikka rockyhtye Manin lämmittelijänä. Kaikki mahdollinen oli myöhässä ja soundit aivan kamalat. Onneksi olin jo hieman rutinoitunut keikkasoittaja.”

2 Lillehammerin talviolympialaisten avajaiset 1994

”Hytisin Paroni Paakkunaisen kanssa katsomossa kuuntelemassa nauhaa, jonka olimme tehneet avajaisiin täällä Kuusankoskella. Ja joikaaja Nils-Aslak Valkeapää oli vain joikaavinaan.”

3 Luontoäänitykset Kouvolan Tirvan kylässä 2005

”Muistan, kuinka ihmettelin kuulokkeet päässä Suomen luonnon äänimaailman rikkautta. Lintumetsähän oli aamuyöllä henkeäsalpaava kokemus, aivan kuin sademetsä.”

Kuusankoski

Kevätjäät rasahtavat, paukkuvat, pamahtavat ja romahtavat muusikko Esa Kotilaisen Musapaja-studiossa siihen malliin, että kesä on tulossa vääjäämättä myös Kuusankoskelle, Kymijoen Rauhanvirran varrelle.

Mutta kirkkaat, kireät ja kaikuisat jää-äänet eivät ole koneilla tehtyjä, vaikka elektronisoittimiin erikoistuneelta ”konemies” Kotilaiselta sellaista voisi odottaa. Kaikki ovat aitoja, luonnontuotteita. Ja hän on taltioinut ne kaikki itse ”jääniteokseen”, joka on kuultavissa vielä kolme viikkoa Kouvolan taidemuseossa.

”Järven jään alta paljastui uskomattoman hurja soundimaailma, joka on jouduttanut siirtymääni äänitaiteeseen. Tuntuu, että olen musiikintekijänä nyt murrosvaiheessa”, sanoo maanantaina 70 vuotta täyttävä Kotilainen.

Ammattiuransa 1967 aloittanut Kotilainen on ehtinyt sormeilla monenlaisia sähköisiä kosketinsoittimia kymmenissä yhtyeissä ja sadoilla äänilevyillä – rockista iskelmään ja poppiin sekä kansanmusiikista jazziin ja joikuun.

Historiankirjoissa hän on yhä ennen kaikkea se elektronimusiikin kotimainen edelläkävijä, joka toi Suomeen Minimoogin, varhaisen analogisen syntetisaattorin. Hän teki sillä Suomen ensimmäisen syntetisaattorialbumin, Ajatuslapsen. ”Huomasin heti, että Minimoog on oikea soitin, eikä mikään helppo sähköhärpätin tai pelkkä tehostelaite – vaikka se aluksi vain sellaiseksi miellettiin.”

Kotilainen osti matkalaukun kokoisen Minimoogin Saksasta 1973, jolloin hän soitti työkseen tanssimusiikkia Helsingin ja Travemünden väliä liikennöineellä Finnhansalla. Hän maksoi harvinaisesta soittimesta 6 100 Suomen markkaa.

Riskisijoitus kannatti. Uudelle populaarille elektronimusiikille sytykkeen antaneen Minimoogin soundit olivat muotia myös suomalaisissa studioissa. Kotilaisella olikin soittimeen jonkin aikaa monopoli. ”Sain sen avulla paljon studiotöitä ja tein musiikkia myös moniin mainoksiin, jäljittelemällä muun muassa linnun sirkutusääniä.”

Nyt Kotilainen on palannut tähänkin teemaan. Tampereen Kirjastonpuistossa avataan 13. huhtikuuta ääniteos Sähkölintupuisto, jonka linnut hän on soittanut syntetisaattoreilla.

Kotilainen arvelee, että hänen ensimmäinen Minimoog-levytyksensä oli laulaja Frank Robsonin sooloalbumi Robson, joka äänitettiin Helsingissä huhtikuussa 1974. Mutta laajemmin suomalaiset saivat tuntumaa ”syntikan” pulputuksiin ja pörinöihin syksyllä, jolloin tieteiskomedia Viu-hah hah-taja keräsi teattereihin lähes 400 000 katsojaa.

Minimoog-levytyksistä ovat jäänet historiaan silti musiikillisemmat, joita hän teki 1970-luvun huippujen kanssa, kuten Hectorin, Jukka Tolosen ja Wigwamin. Oma huippu on yhä ensimmäinen albumi, Kulttuuritalon studiossa äänitetty sisäavaruudellinen Ajatuslapsi (1977).

Tosin tuoreeltaan se ei herättänyt suuria intohimoja. Levyn julkaisseen Love Recordsin vinyylipainos oli pieni, eikä aikakaan paras mahdollinen. Punkrock peitti jo vanhempien pitkätukkien hämyilevän avaruussuhinan. Ajatuslapsi sai silti pienen legendan siivet, mutta seuraavan sähkölevynsä Turquoise Planetin Kotilainen viimeisteli julkaisuvalmiiksi 32 vuotta myöhemmin.

Sen jälkeen Kotilainen on takonut Kuusankosken Musapajassaan omaa musiikkia enemmän kuin koskaan ja julkaissut myös albumit -51°C, Soivas tehdas, Perhosniitty ja Ulappa.

Erityisen tärkeä niistä on osittain omaelämäkerrallinen Soivas tehdas, jonka musiikki on kirjaimellisesti konemusiikkia: se perustuu Kuusankoskella taltioituihin paperikoneiden ääniin.

Kotilainen olikin oikea taiteilija tähän teollisuushistorialliseen tehtävään, sillä hän varttui perheessä, johon paperinjalostus toi leivän. Isä oli Kymin paperitehtaan kirvesmies, jota pojan piti seurata. ”Menin kansakoulun jälkeen tehtaan ammattikouluun, josta valmistuin koneviilariksi. Kokemus tehtaalla jäi silti yhteen kesään”, kertoo Kotilainen. Ja on nyt tyytyväinen, että jaksoi polkea poikana joka viikko haitari pyörän tarakalla työväenopiston hanuripiiriin.

Sitä paitsi, Kotilaisen levylleen äänittämät paperikoneet on vaiennettu jo romuraudaksi, mutta uskollinen Minimoog soi kuin ennen, ellei paremmin.

Avaruusromua-ohjelmassa soitetaan sunnuntaina tunti Esa Kotilaisen musiikkia, Yle Radio 1 klo 22.05.

Lauri Rotko
Ensi maanantaina 70 vuotta täyttävä Esa Kotilainen kotistudiossaan Kuusankoskella.
Ensi maanantaina 70 vuotta täyttävä Esa Kotilainen kotistudiossaan Kuusankoskella.
Lauri Rotko
Esa Kotilainen sylissään Minimoog, varhainen analoginen syntetisaattori. Hän teki sillä Suomen ensimmäisen syntetisaattorialbumin, Ajatuslapsen. ”Huomasin heti, että Minimoog on oikea soitin, eikä mikään helppo sähköhärpätin tai pelkkä tehostelaite – vaikka se aluksi vain sellaiseksi miellettiin.”
Esa Kotilainen sylissään Minimoog, varhainen analoginen syntetisaattori. Hän teki sillä Suomen ensimmäisen syntetisaattorialbumin, Ajatuslapsen. ”Huomasin heti, että Minimoog on oikea soitin, eikä mikään helppo sähköhärpätin tai pelkkä tehostelaite – vaikka se aluksi vain sellaiseksi miellettiin.”
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit