Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaksikymmentä vuotta kansanedustajana ollut Antero Kekkonen kuvaa nykyhallitusta: ”Sählinki on hyvä sana”

Ihmiset
 
Veli-Pekka Leppänen
Jukka Gröndahl / HS
”Miksi monet mielipidejohtajat ovat mieluummin vaiti kuin kommentoivat Suomen nykyistä kurimusta?”, ihmettelee Antero Kekkonen.
”Miksi monet mielipidejohtajat ovat mieluummin vaiti kuin kommentoivat Suomen nykyistä kurimusta?”, ihmettelee Antero Kekkonen. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Kolme nopeaa

Järisyttäviä kokemuksia

1 Tuntematon sotilas:

”Kahdeksanvuotiaana, salaa luettuna, Väinö Linnan teos vaikutti syvästi, pelottikin. Se myös avasi uuden ulottuvuuden siihen mitä arjessa paljon näin: sodan monin tavoin vammauttamia ihmisiä.”

2 Brechtin näytelmä:

”Teini-iässä katsoin Bertolt Brechtin Poikkeus ja sääntö -näytelmän Kotkan kaupunginteatterissa, jossa se kävi teatterikoululaisten vierailuna. Esitys ravisteli, ja mietin että voiko tämä olla totta.”

3 Pori Jazz 1968:

”Kirjurinluodolla alttosaksofonisti Phil Woods soitti säveltämänsä hymnin vastikään murhatun Robert F. Kennedyn muistolle. Samalla hetkellä taivaalle ilmaantui sateenkaari.”

Kotkansaaren läntistä laitaa hallitsee Haukkavuori, jylhine vesitorneineen. Haukkavuoren tienoo, meren ja sataman Kotka ylipäätään, on juurtunut Antero Kekkosen kestävimmäksi mielenmaisemaksi.

”Perheemme koti oli Haukkavuoren juurella, ja niillä kulmilla oli äitini asunut omasta lapsuudestaan asti. Muuttaminen muualle oli hänelle ajatuksenakin mahdoton”, kertailee ”Antsa” Kekkonen varhaisempaa elämäänsä.

Tänään 70 vuotta täyttävä toimittaja-kansanedustaja asusti työvuosinaan Helsingissä, mutta sydän ei erkaantunut Kotkasta. Nykyään hän asuu pysyvästi taas Kotkassa, ja koti-ikkunasta näkyy totta kai – meri ja satama.

Duunariperheen poika pantiin oppikouluun, kun kansakoulunopettaja tuli kylään ja määräsi niin. ”Sain Hymypoika-patsaankin, mutta oppikoulu oli minulle pelkkää kapinaa. Siinä asenneilmastossa oli jotakin, missä en viihtynyt.”

Nuorukaista kuljettivat toiset asiat. ”Jazz oli yli kaiken, se meni niinkin överiksi että inhosin 60-luvun rautalankamusiikkia rajattomasti. Jazzin svengi oli lyömätön ja itse soitin klarinettia”, Antsa sanoo.

Kotkassa urheilu hipaisi lähes jokaista, ja Kekkosen lajeja olivat koripallo, jalkapallo ja nyrkkeily. ”Helsingin olympiavoittaja Pentti Hämäläinen oli saunakavereitani, mikä kannusti aika lailla.”

Historiaa opiskellut Kekkonen hääräsi journalistina parikymmentä vuotta, pisimpään politiikan toimittajana Ylen TV1:ssä.

”Pääasia oli säilyttää henkinen vapaus, se oli suurin kysymys. Totta kai oli inspiroivaa saada skuuppeja, samoin kuin päästä nokikkain vaikuttavien ihmisten kanssa”, hän kuvailee työtään.

Presidentinvaaleista 1982 tuli eräänlainen tulikoe. Väistyneen Urho Kekkosen jälkeinen muutos säteili tv-tentteihinkin, joihin Jyrki Koulumies ja Kekkonen loivat uutta sähäkkää tapaa. Puhuttiin revolverihaastatteluista, joissa tilannetta ohjaa nopea toimittaja eikä jaaritteleva poliitikko.

”Uusi tyyli oli tietoinen valinta. Katsojaluvut olivat aivan valtavia, ja niin oli palautemääräkin”, Kekkonen hörähtää. ”Aluksi tuli enemmän kielteisiä, jopa sukunimeni laukaisemia reaktioita, mutta ajan oloon myönteinen palaute alkoi hallita.”

Kekkonen vaihtoi toiselle puolen pöytää 1987. Ensikertalainen nousi Kymestä demarien kansanedustajaksi hurjalla 13 000 äänen potilla, ja eduskunnassa hän viihtyi kaksi vuosikymmentä. Hän keskittyi lähinnä turvallisuusasioihin, ja ensimmäisenä parlamentaarikkona istui sekä ulkoasiain- että puolustusvaliokunnassa, kaikkiaan 12 vuotta.

Suomen turvallisuuslinjoja Kekkonen katsoo maltilla.

”Kannatan pohjoismaista yhteistyötä, vaikkei kaikkia munia pidä panna samaan koriin. Suhteet Natoon on luotava hallitusti eikä irrallaan ajelehtien”, hän miettii – ottamatta jäsenyyteen suoraa kantaa. ”Wait and see.”

”Ylipäätänsä diplomatian filosofiamme korkea taso on sitten ahtaiden YYA-vuosien romahtanut pahasti. Sen havaitsee kun seuraa tovin Nato-keskústelua.”

Puheenjohtaja Ulf Sundqvistin sotkut ajoivat demarit kriisiin talvella 1993. Varapuheenjohtajana Kekkonen istui muutaman kuukauden keulassa ennen kuin Paavo Lipponen huudettiin johtoon kesällä 1993.

Kekkonen muistelee Kalevi Sorsan ja Martti Ahtisaaren taistoa – niin ikään 1993 – puolueen presidenttiehdokkuudesta varsin kriittisenä vaiheena.

”Oli se hirmuisen latautunutta. Puolueen kahtiajaon uhka ei ollut aivan mielikuvitusta. Määräsin silloin itseni johtamaan ehdokkaiden paneeleja ympäri maan.”

Kekkosta askarruttaa Sdp:ssä se, että huonosti mennen on otettu tavaksi vaihtaa johtajat, vaikka tarpeellisempaa olisi aito poliittinen analyysi. Hän muistuttaa puolueissa aina piilevän myös ideologisia pohjavireitä, syvempiä kuin henkilösidonnainen julkisivu.

Nykyhallitusta hän kuvaa lyhyesti: ”Sählinki on hyvä sana. Jotakin hallitsematonta on menossa.”

”Onhan se hellyttävää, että pääministeri ratkoo asioita kuuntelemalla tv:stä kahden kätilön näkemyksiä säästöleikkauksista”, Kekkonen palaa viime syksyn sählinkeihin.

”Enkä tällä väheksy kätilöitä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit