Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kipu haltuun

Ihmiset
 
Eija Kalso
Eija Kalso

Professori Eija Kalso pitää tänään Järvenpää-talossa luennon kivun hallinnasta: mistä kipu johtuu ja miten ehkäistä ja lievittää kipua. Kalso toimii Helsingin yliopistossa kipulääketieteen professorina.

Mikä on kivun merkitys?

”Kivun tehtävä on varoittaa, että joku uhkaa elimistöä. Kipu myös opettaa lapsesta lähtien välttämään tekoja, jotka ovat haitallisia kuten kiehuvan veden kaataminen jalalle. Krooninen kipu on puolestaan menettänyt varoittavan signaalin tehtävän ja lähinnä heikentää potilaan elämänlaatua.”

Miten väärinkäsityksiä ihmisillä on kivusta?

”Esimerkiksi se, että kipeän selän kanssa ei voi liikkua. Sopiva liikunta on hyvästä, sillä se pitää lihaksiston kunnossa. Akuutti kova kipu on toki viesti siitä, että kyseistä toimintoa ei kannata jatkaa.”

Lisääntykö kipu iän yötä?

”Kyllä. Huolestuttavaa on kuitenkin se, että myös yhä useammalla nuorella on niska- ja selkäkipuja. Yhdistäisin ne elintapoihin: liikutaan ja nukutaan vähemmän ja istutaan enemmän päätteiden edessä.”

Järvenpää-talo (Hallintokatu 4, Järvenpää) kello 18. Vapaa pääsy, tilaisuuden yhteydessä voi osallistua hyväntekeväisyyskeräykseen katastrofialueiden hyväksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit