Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”On hyvä olla mukana, kun vielä tuo hauli pelaa” – 70-vuotias Heikki Kinnunen jatkaa näyttämöllä

Heikki Kinnunen löysi varhain teatterin, ja työtä on piisannut yli puolivuosisadan.

Ihmiset
 
Veli-Pekka Leppänen
Sirpa Räihä / HS
”Kaikkien ohjaajien kanssa kyllä pärjää, kun onnistuu pääsemään vuoropuheluun”, Heikki Kinnunen sanoo pitkällä kokemuksellaan.
”Kaikkien ohjaajien kanssa kyllä pärjää, kun onnistuu pääsemään vuoropuheluun”, Heikki Kinnunen sanoo pitkällä kokemuksellaan. Kuva: Sirpa Räihä / HS
Kolme nopeaa

Merkittäviä persoonia

1 Voitto Hellsten

”Mikkelin Urheilupuistossa 1950-luvulla todistin Voitto Hellstenin juoksua, mutta loppukiri ei sitten tuntunutkaan niin mahtavalta kuin Tiilikainen ja Noponen olivat usein radioselostuksissaan antaneet ymmärtää.”

2 Esko Nikkari

”Ihmeen kauniisti sujui yhteistyömme Esko Nikkarin kanssa Samuel Beckettin Huomenna hän tulee -näytelmässä. Se oli 80-lukua Helsingin kaupunginteatterissa.”

3 Vento Ventla

”Oli joku julkkislähtö Jokimaan raviradan avajaisissa, joissa ohjastin Vento Ventla -nimistä nuorta tammaa.”

Mies harppoo eestaas huoneessa ja esittää anekdoottia Kalle Holmbergistä, Eila Pehkosesta ja Esko Salmisesta. Esitys on lyhyt ja hupaisa. Kaiken muun ajan näyttelijä Heikki Kinnunen istuu aloillaan ja kertailee elämäänsä ja uraansa – lauhkeasti, hillityin äänenpainoin.

Ura on ollut pitkä ja muistelemisen arvoinen. Perjantaina 70 vuoden ikään pääsevä Heikki Kinnunen tähtäsi näyttämölle jo kaljapullon korkuisena.

”Nelivuotiaasta asti olin sellainen laulajapoika. Kiersin sitten vuosien mittaan menestyksellä kaikki kulttuuri- ja lausuntakilpailut ja näyttelin puoliammattimaisesti jo 13-vuotiaasta lähtien”, hän kuvailee varhaisvuosiaan Mikkelissä.

Kinnuset olivat suurperhe, ja Heikki varttui toiseksi nuorimpana yhdeksästä lapsesta. Isä oli VR:n ratamestari ja äiti hoiti kodin. ”Voin sanoa että ankeaa ei ollut, vaan lapsuuteni kulki oikein onnellisesti. Sain paljon huolenpitoa ja rakkautta”, Kinnunen sanoo aurinkoinen ilme kasvoillaan.

Oppikoulussa hän piipahti sopivat kolmisen vuotta. Teatterityö Mikkelin kansalaisopistossa Aija Talvi-Oksasen opastuksessa kantoi hyvää hedelmää: Heikki-poika pääsi teatterikouluun nuorimmassa mahdollisessa iässä, 18-vuotiaana. Silloin elettiin kesää 1964.

Miltei sieltä asti Heikki Kinnunen on ikään kuin kiinnittynyt osaksi kansallisomaisuuttamme. Lapualaisooppera, Lampaansyöjät, Pohjantähti, tv-näytelmät ja 70-luvun sketsisarjat tekivät hänen naamansa tunnetuksi suomalaisten olohuoneissa – aikana jolloin tv-ohjelmalla saattoi olla pari miljoonaa katsojaa.

Onks Viljoo näkyny? -hokemien ja vääpelikörmyilyjen läpikin Kinnusella on aina rakkaimpana säilynyt teatterityö. Kiinnityksiä keskeisiin teattereihin – Helsingissä, Turussa, Tampereella – on piisannut kaikkiaan yli neljännesvuosisadan ajan. Edelleen hän jatkaa näyttämöillä.

Teatterikoululaisena Kinnunen oli mukana Lapualaisoopperassa, jonka ensi-illasta tuli juuri täyteen puolivuosisata. Maaliskuisessa juhlanäytännössä hänkin nousi Vanhan ylioppilastalon lavalle.

Näyttelijäntyönsä kulmakiveksi Kinnunen nostaa kuuden vuoden jakson Turun kaupunginteatterissa.

Tuolloin 1970-luvulla taloa johtivat Ralf Långbacka ja Kalle Holmberg, ”Turun kotkat”, ja näyttelijöineen he kohottivat teatterin taiteellista tasoa huimasti. Ja kansa täytti lehterit.

Oli oppositiotakin, ja Turun Sanomat piti kauan jyrkkää vastarintaa.

Kinnunen palaa erääseen episodiin: ”Kerran sitten Urho Kekkonen tupsahti katsomoon seuraamaan Kuningas Learia ja Turun Sanomien boikotti lopahti samalla hetkellä. Oliko näillä syy-yhteyttä, voimme kysyä.”

Näytteleminen on Kinnusen pysyvä riippuvuus. Se sanaton vuoropuhelu, johon voi yltää yleisönsä kanssa, tuottaa näyttelijäntyön korkeimman nautinnon.

”Minulle siitä tulee rajattoman hieno taianomainen tunne.”

Lavalumoa hän jäljittää taas Juha Jokelan kirjoittamassa sukupolvidraamassa Patriarkka, joka tulee syksyllä ensi-iltaan Tampereen Teatterissa.

”On hyvä olla mukana, kun vielä tuo hauli pelaa”, Kinnunen sanoo ja napauttaa otsaansa.

Tv-huumori nostatti aikoinaan Kinnusen valtavaan kansansuosioon, ja erilaisia tv-palkintoja ropisi alinomaa.

Kinnunen ottaa suosion tottuneesti: ”Se oli ammatin tuoma tosiasia, johon tottui varhain eikä se paljon ole vaivannut.”

Kunnon komiikka on hänelle mitä vakavin laji, ajoituksen taitoa ja kykyä katsoa tragiikkaakin koomisten silmälasien lävitse. Pelkkä pelleily ja naaman vääntely eivät riitä mihinkään.

Elämäänsä ja teatterinäkemyksiään Kinnunen selvittelee myös Elisa Heilalan kirjoittamassa uudessa elämäkerrassa Tarinankertojan elämät (Tammi).

Mikä sitten olisi se maailman paras näytelmä? ”Kyllä Anton Tshehov on minulle ykkönen, hänen koko tuotantonsa. Siitä voi valita melkein minkä tahansa näytelmän.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit