Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harpistista tuli sirkkafarmari

Laura Hynninen jätti Radion sinfoniaorkesterin ja ryhtyi hyönteisravinnon kasvattajaksi. ”Maailma paranee unelmia toteuttamalla.”

Ihmiset
 
Jaana Rinne
Markus Jokela / HS
Vanhaa värikästä puutaloa Porvoossa asuttavat Laura Hynnisen ja hänen miehensä Arthur van der Knaapin lisäksi kolme heidän teini-ikäistä lastaan sekä ärhäkkä vahtikoira Käpy.
Vanhaa värikästä puutaloa Porvoossa asuttavat Laura Hynnisen ja hänen miehensä Arthur van der Knaapin lisäksi kolme heidän teini-ikäistä lastaan sekä ärhäkkä vahtikoira Käpy. Kuva: Markus Jokela / HS

Kotisirkkojen sirityksestä tunnisti onnellisen kodin 1900-luvun alussa. Sirkat palasivat, kun vuonna 1905 rakennetun Huvikumpua muistuttavan talon ja entisen makkaratehtaan pihalle tuotiin viime marraskuussa 100 000 kotisirkkaa sisältävä kontti.

Radion sinfoniaorkesterin harpistin tehtävästä virkavapaalla ollut Laura Hynninen, 39, tunsi itsensä onnenpekaksi. Kontissa lauloivat sirkat, mutta siellä kuhisi myös muusikon uusi elämä.

Uuden synnyttäminen alkoi, kun käden rasitusvamma pysäytti Hynnisen miettimään tulevaisuutta. 2000-luvun taitteessa lasten syntymät, avioero ja vapaan muusikon elämän vaihtaminen päivätyöksi olivat määränneet suunnan 15 vuodeksi.

Kun Hynninen viime kesänä muutti Porvooseen, hän päätti toteuttaa unelmansa. Hän halusi maalata tauluja.

”Halusin kasvattaa myös itse ruokani. Kotisirkkojen kasvattaminen tuntui järkevältä, koska pienessä tilassa pystyy kasvattamaan ison määrän hyönteisiä ympäri vuoden.”

Laulaja Jorma Hynnisen tyttärelle oli selvää, että hänestä tulee muusikko. Nyt maailman vanhimman ja kauneimman kielisoittimen helinän rinnalla soi sirkkojen laulu. Sirisee Oy:n perustanut yrittäjä ei aio jättää musiikkia, vaikka on juuri irtisanoutunut RSO:sta. Mutta maalaaminen, tilan remontoiminen ja hyönteisruokatuotteiden kehittäminen vievät nyt Hynnisen kaiken ajan.

”Emme ole käyneet missään sen jälkeen, kun kontti saapui.”

Hyönteisharrastus vie aikaa nelisen tuntia päivässä. Kasvatuslaatikot on pestävä ja sirkat prosessoitava jauhoksi ja taikinaksi.

”Jauhomaista rehua syövä sirkka kasvaa aikuiseksi 35 päivässä. Naaras munii 100–200 munaa, joten sirkkoja riittää myös syötäviksi ja kavereille jaettaviksi.”

Hynninen sanoo, että hyönteisviljelijöitä yhdistää halu muuttaa maailmaa kestävämmäksi.

”Talouskasvun piikin jälkeen ihmiset miettivät elämän laatua. Uskon, että jos useampi uskaltaisi tehdä sitä, minkä aidosti näkee hyväksi, maailma muuttuisi paremmaksi paikaksi.”

Kaatopaikalta pelastettujen ja itse tehtyjen värikkäiden huonekalujen keskellä asuvat Hynnisen kanssa aviomies Arthur van der Knaap, pariskunnan kolme teini-ikäistä lasta ja ”kaikkia ihmisiä vihaava” vahtikoira Käpy. Remontissa olevaan sikalaan suunnitellaan ”sirkkabileitä” ja kodin seinillä Alfa Art -taidekoulussa opiskelunsa aloittaneen Hynnisen maalaamia tauluja. Hyönteisjauhoista leivottu taatelikakku maistuu taivaalliselta.

”Mieheni pyysi varoittamaan, että jos hampaisiin osuu jotain kovaa, se ei ole sirkka vaan taatelin kivi.”

Kasvissyöjäparille hyönteiset ovat ekologinen vaihtoehto proteiinin lähteenä toimivalle soijalle. Hyönteisten viljely on Euroopassa niin uutta, ettei sille ole vielä olemassa EU:ssa lainsäädäntöä. Idealistit venyttävät lain rajaa, koska kokevat hyönteisten syönnin edistämisen tärkeäksi.

”Iso-Britanniassa, Belgiassa ja Hollannissa lait on kierretty, joten maat ovat hyönteisten syönnin suhteen etulyöntiasemassa. Vaarana on se, että kun laki vihdoin muuttuu, olemme täysin tuonnin varassa.”

Laura Hynninen ottaa Käpy-koiran syliinsä.

”En välitä, vaikka kaikki menisi pieleen. Tärkeintä on tehdä sitä, mikä tuntuu oikealta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit